Θα αντέξει η Σοφοκλέους;

Εάν κυρίως λόγω ΟΤΕ αντιδράσει ο FTSE-20 προς τις 1.805 μονάδες, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υπεραπόδοσης αρκετών μετοχών εταιριών μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες ο Small Cap 80 κινείται (και) με βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στην έλλειψη τάσης - κατεύθυνσης αναφέρονται οι ειδικοί της αγοράς. Συναρτούν τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς με αυτή των ξένων χρηματιστηρίων και αυτό που μένει να επιβεβαιωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις (ή όχι) είναι η… διαφορετικότητα της Σοφοκλέους.

Παρά τη συνεχιζόμενη διόρθωση από τα υψηλά των 3.420 μονάδων, η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, ενώ και βραχυπρόθεσμα η φορά του Small Cap 80 τον οδηγεί προς υψηλότερα επίπεδα.

Η μερική αυτονόμηση της αγοράς, που παραμένει πάντως κοντά στα υψηλά 4 και πλέον ετών, είναι σε μεγάλο βαθμό πιθανή. Ασφαλώς και εξαρτάται από τη στάση των ξένων, οι οποίοι, όμως, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο μαζικότερων πωλήσεων.

Η μόνη τους ”ένσταση” αυτή την περίοδο αφορά στον ΟΠΑΠ, κάτι που αργά ή γρήγορα θα διευθετηθεί.

Το ότι η τρέχουσα τιμή της μετοχής του Οργανισμού ή της Εθνικής διαμορφώνεται χαμηλότερα από αυτήν της τελευταίας διάθεσης μειοψηφικών ποσοστών μπορεί να έχει τη σημασία του για τη συνέχεια.

Με την προϋπόθεση πως η διακύμανση του FTSE-20 θα είναι σήμερα, το αργότερο αύριο, γύρω από την περιοχή των 1.785 – 1.800 μονάδων, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η αντίδραση επιμέρους μετοχών κυρίως από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Από τον τραπεζικό κλάδο διατηρείται η φορά της Τράπεζας Κύπρου (από 22 Νοεμβρίου η αύξηση κεφαλαίου), της Marfin FG, αλλά και της Ασπίδας.

Από τον κατασκευαστικό κλάδο η διαφαινόμενη κατάληξη της περάτωσης του Μουσείου της Ακρόπολης στον Άκτωρα, αλλά και η κινητικότητα σε ΑΕΓΕΚ και Αττι-Κατ μπορεί να δημιουργήσουν τάση.

Η υπογραφή δανείου 35 εκατ. ευρώ, που θα λάβει ο ΟΛΠ από την ΕΤΕπ, μπορεί να ξαναφέρει τον Οργανισμό στο προσκήνιο, ενώ από τον ευρύτερο δημόσιο χώρο ενδιαφέρον συνεχίζει να παρουσιάζει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Με την προϋπόθεση πως για τον FTSE-20 θα υπάρξει, κυρίως λόγω ΟΤΕ, διάθεση αντίδρασης προς τις 1.805 μονάδες, το ενδεχόμενο της υπεραπόδοσης μετοχών του Small Cap 80 αλλά και ορισμένων ακόμη της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης είναι το πιθανότερο για σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v