Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το βλέμμα στα παράγωγα

Έγκυροι παράγοντες της αγοράς σχετίζουν το χθεσινό ”γύρισμα” του 20άρη με τη λήξη σήμερα των παραγώγων σειράς Οκτωβρίου. Στο υπόλοιπο, μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, οι χοροί καλά κρατούν. Το παιχνίδι είναι πολύπλοκο, με τους ξένους καλώς ή κακώς να έχουν λόγω βαρύτητάς τους το πάνω χέρι.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Περιμένουμε τη λήξη, σήμερα, των Συμβολαίων μηνός Οκτωβρίου για να πειστούμε κατά πόσο έχουν δίκιο (ή όχι) φίλοι του euro2day.gr, οι οποίοι αποδίδουν την αδυναμία του FTSE 20 σε πτωτικές θέσεις ισχυρότατου ελληνικού οίκου.

Σύμφωνα με αυτούς, ο ισχυρότατος ελληνικός τραπεζικός όμιλος είχε ανοίξει εδώ και καιρό σημαντικό αριθμό Συμβολαίων πώλησης κυρίως στον 20άρη και ελάχιστα στον Mid 40.

Ορισμένοι μάλιστα έκαναν λόγο για αριθμό τέτοιας βαρύτητας που εξηγεί το χθεσινό ”γύρισμα” της αγοράς. Θα φανεί σήμερα μετά την εκκαθάριση στην Αγορά Παραγώγων, εάν και σε ποιο βαθμό έχουν δίκιο.

Η μετοχή - αφορμή που χρησιμοποιείται τις τελευταίες ημέρες για να εξασθενίσει η τάση του FTSE 20 είναι εμφανώς ο ΟΠΑΠ. Υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι, όσο αργεί η ένταξη των ελληνικών αγώνων στο Στοίχημα, για να... εκβιάζουν με ανοιχτές πωλήσεις οι ξένοι πανίσχυροι μέτοχοι.

Από τεχνικής πλευράς, η υποχώρηση της μετοχής χαμηλότερα των 25,10 ευρώ δημιούργησε χθες εύλογα ερωτήματα και επιφυλάξεις για τη βραχυπρόθεσμη τάση και κατά πόσο η εξασθένηση του ΟΠΑΠ μπορεί, εάν δεν αρθεί άμεσα το αδιέξοδο, να επηρεάσει ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Εάν οι ξένοι θέλουν να... εκβιάσουν, έχουν τη δύναμη να... γονατίσουν τον 20άρη σε μία κρίσιμη, για τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, συγκυρία.

Το παιχνίδι είναι πολύπλοκο, λεπτό, με τους ξένους καλώς ή κακώς να έχουν λόγω βαρύτητάς τους το πάνω χέρι.

Επειδή είμεθα φύσει και θέσει θετικοί, θέλουμε να πιστεύουμε ότι το αδιέξοδο θα αρθεί σύντομα και πως θα εκλείψουν οι λόγοι που προκαλούν την πίεση στον FTSE 20.

Σε αυτή την περίπτωση η αγορά, όπως αποδεικνύεται άλλωστε τελευταία, είναι έτοιμη για υψηλότερα επίπεδα. Ή τουλάχιστον επιμέρους μετοχές εταιριών και κλάδοι όπου οι εξελίξεις η μία μετά την άλλη έρχονται στο προσκήνιο, γίνονται ειδήσεις.

Χθες ο πρόεδρος της Αττικής Οδού Δημήτρης Κούτρας έριξε το... γάντι προς κάθε πλευρά, ειδικότερα όμως προς την κυβέρνηση. Έχει ενδιαφέρον το πώς θα αντιδράσει το υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.

Ο Fourlis επισημοποιεί την λειτουργία ενός ακόμη ΙΚΕΑ στην Κύπρο (βλ. σχετικό θέμα), στον ΟΤΕ η εθελούσια ξεπερνά κάθε πρόβλεψη, η HSBC δίνει τιμή – στόχο τα 10,8 ευρώ για τη Hyatt, η Morgan Stanley συμμετέχει πλέον κατά 6,19% στο μετοχικό κεφάλαιο της Marfin FG, ενώ στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση αρκετά επενδυτικά σχήματα, επιχειρηματίες και μικρότεροι χρηματιστές παίρνουν την εκδίκησή τους.

Με την προϋπόθεση πως θα εκλείψουν σύντομα οι λόγοι που οδηγούν χαμηλότερα τον FTSE 20, θα λέγαμε ότι η επαναφορά στο ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να έχει προς τη λήξη της χρήσης συνολικότερο χαρακτήρα.

Σημείωση: Επειδή οι καιροί είναι περίεργοι και πολλά ακούγονται γύρω από τον επόμενο κύκλο ανακατατάξεων στον τραπεζικό κλάδο, μεταφέρουμε αυτούσια δύο αναφορές σχετικές με τον κλάδο.

Στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία αναφέρεται πως στην επενδυτική τράπεζα Lehman έχει ανατεθεί από μεγάλο εγχώριο τραπεζικό όμιλο η διερεύνηση υποψηφίων αγοραστών για την τραπεζική του δραστηριότητα στην Ελλάδα. Η πρώτη φάση της παρουσίασης έχει ήδη διενεργηθεί και κατ’ αρχήν ενδιαφέρον υπάρχει από μεγάλους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους.

Από τη σημερινή στήλη του Κερδοσκόπου (στο Κέρδος) αναφέρεται πως σύμφωνα με την εφημερίδα Financieele Telegraaf ετοιμάζεται από την Fortis μία μεγάλη τραπεζική συμφωνία στην Ελλάδα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η ίδια εφημερίδα μνημονεύει το όνομα μεγάλης ελληνικής τράπεζας που, όπως λέει, θα πουλήσει το 15% των μετοχών της.

Σημείωση 2: Κέρδισε σε πρώτη φάση ο ΟΤΕ τη δικαστική μάχη που δίνει για την παραπλανητική, όπως υποστηρίζει, χρήση του 11 880 από τη Newsphone. Άρχισαν τα όργανα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v