Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλάξεις λόγω διεθνούς κλίματος

Εάν η διόρθωση των ξένων χρηματιστηρίων δεν επηρεάσει ανάλογα τη Σοφοκλέους, τότε είναι πιθανή η ”μόχλευση” άλλων μετοχών του μεσαίου, κυρίως, όμως, του χαμηλότερου χώρου, που προετοιμάζεται μεθοδικά τις τελευταίες μέρες. Ρευστότητα, και μάλιστα από κέρδη, υπάρχει, με μόνη επιφύλαξη των αναλυτών το ασταθές περιβάλλον σε Ν. Υόρκη και Ευρώπη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η διόρθωση των ξένων χρηματιστηρίων είναι αυτή που προβληματίζει και όχι τα όσα συμβαίνουν στη δική μας αγορά.

Βραχυπρόθεσμα η πτώση των βασικών δεικτών, που από χθες το βράδυ στη Ν. Υόρκη συνεχίστηκε νωρίτερα σήμερα στην Ευρώπη, ενδέχεται να επιφέρει πιέσεις τουλάχιστον σε επίπεδο Γ.Δ., κυρίως όμως του FTSE-20.

Αυτό, γιατί μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η είδηση-”αντίβαρο” από τον τραπεζικό κλάδο, ικανή να ”κρατήσει” την ανοδική φορά. Από την άλλη, οι τοποθετήσεις σε επιμέρους τίτλους του FTSE-20 αμβλύνουν εν μέρει την όλη τάση.

Από το εύρος και την ένταση που μπορεί να έχει μια πιθανή διόρθωση στον FTSE-20, ενδέχεται να δοκιμαστεί μέχρι την Παρασκευή η αντοχή όσων δραστηριοποιούνται στο μεσαίο, κυρίως, όμως, στο χαμηλότερο χώρο.

Με βάση τη ροή συναλλαγών και πράξεων σε τεμάχια, φαίνεται πως για μια ευάριθμη ομάδα μετοχών θα ήταν δυνατή η υπεραντίδραση της τιμής τους.

Από ό,τι φαίνεται, η ρευστότητα που βραχυπρόθεσμα έχει κερδηθεί από την ανοδική αντίδραση μετοχών του SC-80 προγραμματίζεται να μετακυλιστεί ή λέγεται πως έχει λάβει διερευνητικά θέσεις σε άλλους τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Θα εξαρτηθεί, όμως, από την πιθανή πίεση που θα δεχτεί ο FTSE-20 εάν και κατά πόσο μετοχές που υστέρησαν έναντι άλλων στο μικρό ράλι των τελευταίων δύο εβδομάδων μπορούν να λάβουν τη ”σκυτάλη”.

Παρ’ όλα αυτά, θέλουμε να πιστεύουμε πως η πίεση στον FTSE-20 θα απορροφηθεί και πως επιμέρους κινήσεις που δρομολογούνται ή βρίσκονται στο στάδιο της υπογραφής θα συντηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Από τη Marfin μέχρι την Ιntracom, από τις μικρότερες κατασκευαστικές μέχρι επιχειρήσεις πλαστικών, αλλά και εταιρίες του ευρύτερου κλάδου της πληροφορικής, η αγορά έχει βρει έναν ρυθμό ο οποίος δεν θα πρέπει να χαθεί σε αυτή τη φάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v