Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Μικρά” και ”μεσαία” εν δράσει;

Χωρίς τη μεγάλη είδηση από το χώρο των ισχυρών τραπεζικών ομίλων ο FTSE διαπραγματεύεται στην περιοχή των 1.850 μονάδων. Η ήπια, ελαφρώς πτωτική φορά της υψηλής κεφαλαιοποίησης συντηρεί και πολλαπλασιάζει τις προϋποθέσεις ”μόχλευσης” στο μεσαίο – χαμηλότερο χώρο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να έχουν ξεκινήσει ανοδικά, θα μπορούσε να υπάρξει ανάλογη αντίδραση και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Κλειδί της τάσης θεωρείται η πορεία του ΟΤΕ, όπου μετά την κατοχύρωση θεαματικών βραχυπρόθεσμων κερδών φαίνεται πως αναζητείται περιοχή ”στήριξης”. Η μετοχή ξεκινά από τα 17,10 ευρώ.

Σε έναν κλάδο όπου έχουν εδώ και καιρό δρομολογηθεί εξελίξεις, τον τραπεζικό, η τάση παραμένει βραχυπρόθεσμα μάλλον σταθεροποιητική – ήπια πτωτική.

Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνονται αποτιμήσεις που σε γενικές γραμμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνέργειες.

Όπως αναφέρεται στο ”Εγερτήριο” (”Οι τράπεζες στο προσκήνιο”), ο χάρτης θα αλλάξει. Πλην, όμως, η διαδικασία αυτή θέλει χρόνο και δεν αφορά βραχυπρόθεσμα την αγορά.

Παρ’ όλα αυτά, η κινητικότητα με επίκεντρο την Εμπορική, καθότι αργά ή γρήγορα θα αποσαφηνιστεί η διάθεση των Γάλλων, δεν αποκλείεται να επισπεύσει επιμέρους διαδικασίες που έμμεσα θα επηρέαζαν και τον Όμιλο Πειραιώς.

Για τη διοίκηση πάντως της Πειραιώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την Εμπορική και κατά συνέπεια δεν ασχολείται με το θέμα.

Το σημαντικότερο είναι όμως πως χωρίς τη μεγάλη είδηση από το χώρο των ισχυρών τραπεζών, ο FTSE βρίσκεται σε διαπραγμάτευση στην περιοχή των 1.852 μονάδων ”συντηρούμενος” από άλλους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αυτή την τάση του FTSE μπορούν μέχρι στιγμής και εκμεταλλεύονται ορισμένοι (όλο και περισσότεροι) που δραστηριοποιούνται στο μεσαίο – χαμηλότερο χώρο.

Από ειδήσεις, νεότερα, αναλύσεις, τιμές–στόχους και βεβαίως φήμες ο χώρος αυτός κινείται με αρκετό ενδιαφέρον από την αρχή του Σεπτεμβρίου.

Η Alpha Finance δίνει νέες τιμές–στόχους για το Μυτιληναίο, η Motor Oil αποφασίζει για διανομή προμερίσματος, ο Fourlis μισθώνει ακίνητο για δεύτερο ΙΚΕΑ στην Αθήνα, οι μικροί όπως ΑΕΓΕΚ, Altec, Microland αλλά μέχρι και Σελόντα, Πλ. Κρήτης, Ατλάντικ και αρκετοί ακόμη συνθέτουν το... καύσιμο που χρειάζεται η εν λόγω κατηγορία.

Και είναι ενθαρρυντικό πως περίπου από την αρχή του Σεπτεμβρίου όλο και περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες αναδεικνύονται από το μεσαίο – χαμηλότερο χώρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v