Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις διερευνητικού χαρακτήρα

Περισσότερο διερευνητικού παρά ουσιαστικού χαρακτήρα είναι οι μέχρι στιγμής κινήσεις πωλητών και αγοραστών. Λίγο χαμηλότερα δεικτοβαρείς μετοχές–”κλειδιά” της αγοράς, με μη ενδεικτική όμως προσφορά. Αυξημένη εμπορευσιμότητα και υψηλά ποσοστά μεταβολής για μεμονωμένες μετοχές εταιριών του ”χαμηλού χώρου”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πτωτικά και χαμηλότερα της πρώτης περιοχής στήριξης κινήθηκε η αγορά. Με συναλλαγές στο ήμισυ των χθεσινών (αλλά και των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων), με τις πωλήσεις σε βασικούς τίτλους του FTSE-20 να έχουν μέχρι στιγμής μάλλον διερευνητικό χαρακτήρα.

Στη μετοχή της Εθνικής οι πρώτες πωλήσεις έφθασαν μέχρι τα 32,26 ευρώ, δεν ήταν όμως περισσότερες των 60.000 τεμαχίων, ενώ μέχρι το

-0,47% της Eurobank προς τα 25,30 ευρώ ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 18.000 τεμάχια.

Από τις τράπεζες κινείται ανοδικά η Εμπορική, αντιδρά ο ΟΤΕ, η Hyatt μετά τη σημαντική πίεση των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων και η ΔΕΗ.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώθηκε από το 1 προς 2 στο 1 προς 1,5, με αρκετούς τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να πραγματοποιούν αυξημένες συναλλαγές.

Θα σταθούμε ενδεικτικά στην περίπτωση της Chipita, μετά μάλιστα και τη σχετική διάψευση της διοίκησης, με την τιμή της μετοχής να διαμορφώνεται στα 3 ευρώ.

Από τον ”μεσαίο χώρο” κατά 1,32%, προς τα 9,12 ευρώ, ενισχύεται η ΜΕΤΚΑ, στα 13,86 ευρώ η Βωβός και προς τα 13,34 ευρώ η Intralot.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί, μέχρι στιγμής, και στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, όπου όμως αναλογικά οι συναλλαγές σε ΑΕΓΕΚ, Lavipharm, Altec, Info-Quest είναι υπερβάλλουσες.

Στη μετοχή της Lavipharm οι συναλλαγές στα πρώτα 45 λεπτά της συνεδρίασης ξεπερνούσαν τις 130.000 τεμάχια, με τη μετοχή να κινείται υψηλότερα προς τα 1,04 ευρώ.

Με αυξημένες συναλλαγές προσέγγιζε τα 4,06 ευρώ η μετοχή της Info-Quest, τα 0,74 ευρώ η Altec και τα 0,76 ευρώ η μετοχή της ΑΕΓΕΚ.

Όμως, ειδικότερα για σήμερα σημασία έχει και το ”κλείσιμο” του Γενικού Δείκτη, του FTSE-20 και η... ανίχνευση της πρόθεσης των ισχυρών ”παικτών”.

Μέχρι στιγμής, η πρόθεσή τους δεν καταγράφεται επαρκώς στο ταμπλό, καθώς σε δεικτοβαρείς μετοχές–”κλειδιά” οι πωλήσεις – αγορές είναι περισσότερο διερευνητικού παρά ουσιαστικού χαρακτήρα.

Μπορεί να μην εκδηλώνεται σημαντική προσφορά, όμως οι εν δυνάμει αγοραστές κρατούν κρυμμένα τα... χαρτιά τους.

Θα χρειαστεί τουλάχιστον μία – δύο επιπλέον παρατηρήσεις η συνεδρίαση στη συνέχεια, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v