Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ξένοι θέτουν υψηλότερα τον πήχη

Είναι προφανές πως οι ισχυροί ξένοι ”παίκτες” και οι Έλληνες συνεργάτες τους θέτουν (επειδή θέλουν) υψηλότερα τον πήχη για τον Γ.Δ. Πληθαίνουν οι ευκαιρίες και στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, με την προϋπόθεση πως η διακύμανση του Γ.Δ. δεν θα οδηγήσει σε εγκλωβισμούς. Εντυπωσιάζει η υψηλή ρευστότητα των τραπεζών και το παιχνίδι της αποτίμησης στον κλάδο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Έπρεπε να ”βγουν” εντολές αγοράς από τους ξένους για να πάρει και πάλι μπροστά η Σοφοκλέους.

Έτσι γίνεται, αφού έτσι το θέλουν.

Αιχμή της κίνησης, για πολλοστή φορά, ήταν η Εθνική, που ”επιστρέφει” στην τιμή των 32,90 ευρώ, δηλαδή εκεί όπου διατέθηκε πρόσφατα το μειοψηφικό πακέτο σχεδόν αποκλειστικά σε ξένους διαχειριστές.

Θα έχαναν οι ξένοι ή μήπως πρόκειται να χάσουν;

Μέχρι στιγμής, από τα χαμηλά του Απριλίου του 2003 κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Η Eurobank θέτει τον πήχη για φέτος στις 3.500 μονάδες, ενώ οι ξένοι έσπευσαν χθες να επισημοποιήσουν τη στήριξή τους στις ΟΤΕ-Cosmote.

Παρεμπιπτόντως, στη μετοχή του Οργανισμού πραγματοποιούνταν ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές 4-5 συνεδριάσεις πριν από τη διπλή έκθεση των ξένων.

Η μετοχή του ΟΤΕ διαμορφώνεται χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα στα 17,22 ευρώ, της Cosmote στα 16,88, πολύ κοντά στη μέγιστη τιμή των 17,16 ευρώ.

Ένα στοιχείο όμως που φαίνεται να αποκτά άλλη διάσταση μεταξύ παραγόντων της αγοράς, αφορά στην εμφανή υστέρηση που έχει πλέον η αποτίμηση της Eurobank (7,9 δισ. ευρώ) έναντι της Εθνικής (10,9 δισ. ευρώ), με την Alpha Bank να επιτίθεται δριμύτερη (με 6,994 δισ. ευρώ).

Είναι προφανές πως στον κλάδο οδηγούμεθα σε κύκλο συνεργασιών, στρατηγικών συμμαχιών μεταξύ Ελλήνων ή ξένων -δεν έχει και τόση σημασία-, αλλά αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η υψηλότατη ρευστότητα που έχουν όλες οι μεγάλες τράπεζες στα ταμεία τους.

Αν αναλογιστεί κανείς τι ρευστό έχει βάλει στο ταμείο της μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες η Εθνική από τη διάθεση του μειοψηφικού πακέτου και την πώληση της Atlantic, τότε το ερώτημα δεν είναι μόνο θεωρητικό.

Όλα αυτά βέβαια -θα συνεχίσουμε να επιμένουμε- θα εκδηλωθούν σε δεύτερη φάση, όχι άμεσα ούτε μεσοπρόθεσμα, προσφέρουν όμως μια ασφαλή στόχευση για όσους τοποθετούνται με βάση το Γ.Δ.

Η κινητικότητα είναι έντονη σε πολλούς ακόμη κλάδους, με την αγορά να περιμένει κίνηση από την πλευρά της Δέλτα Συμμετοχών, η μετοχή της οποίας υποχώρησε χθες κατά 1,35%, με μόλις 13.624 τεμάχια, στα 8,76 ευρώ (υψηλή τιμή τα 9 ευρώ).

Αρκετά γράφονται και πολλά φημολογούνται τις τελευταίες μέρες αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των τροφίμων.

Θα σταθούμε σε μια λεπτομέρεια που ίσως έχει τη σημασία της.

Δύο μεγάλες αλυσίδες λιανικής, τα DIA, Liddle, προσφέρουν φρέσκο γάλα σε τιμές μέχρι 0,88 ευρώ.

Κίνηση περίμενε η αγορά και από την Τιτάν, που μπορεί να μην ήρθε από την τουρκική αγορά, όπου εξαρχής ο πήχης είχε τοποθετηθεί σε μετριοπαθές ύψος, η διοίκηση του ομίλου όμως δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια.

Θα επιμείνουμε πως η μετοχή της Τιτάν βρίσκεται ελάχιστα χαμηλότερα από την καταγραφή νέας ιστορικά υψηλής τιμής.

Κινητικότητα, όμως, υπάρχει και από την πλευρά του Μυτιληναίου, με τον όμιλο να διαθέτει για τον κλάδο και το μέγεθός του ισχύ ρευστότητας.

Με την προϋπόθεση πως ο Γ.Δ. θα συνεχίζει να κυμαίνεται με προβλέψιμες διακυμάνσεις, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα παραμένει ενεργό για αρκετές μετοχές εταιριών της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Στη μεσαία θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και οι μετοχές των Τράπεζας Κύπρου, ΕΥΔΑΠ, αλλά και της ΕΛΤΕΧ.

Στα ”χαμηλότερα” ενδιαφέρον παρουσιάζουν αυτή την περίοδο οι μετοχές της Άλμα - Ατέρμων, Ελληνικά Καλώδια, Altec, Αlsinko, Microland και ορισμένες ακόμη από αυτή την κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v