Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διυλιστήρια, ΟΤΕ και τσιμέντα στο προσκήνιο

Αδύναμη εμφανίζεται η αγορά, με χαμηλό, όμως, τζίρο που δεν ξεπερνά τα 73 εκατ. ευρώ (στις 14:40). Άνοδος του FTSE-20, κυρίως λόγω του +2,1% του ΟΤΕ, ενώ η τάση στην ευρύτερη αγορά διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 1,5. Στο -19,8% η μετοχή της Lavipharm, πιέσεις σε μετοχές του ομίλου Κλωνατέξ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η δημοσιοποίηση των ποσοστών συμμετοχής των ξένων στην αγορά επιβεβαιώνει πλήρως όσους συναρτούν την πορεία τουλάχιστον του FTSE-20 από τις επενδυτικές επιλογές των πανίσχυρων διεθνών ξένων οίκων.

Στο σχετικό θέμα αναφέρονται λεπτομερώς τα ποσοστά συμμετοχής τους σε μετοχές του FTSE-20, αλλά και συνολικότερα στην αποτίμηση της αγοράς.

Βέβαια, η κατακόρυφη ενίσχυση της θέσης των ξένων το Σεπτέμβριο αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο στη διάθεση μειοψηφικών πακέτων που έγιναν το συγκεκριμένο μήνα (ειδικότερα του ΟΤΕ).

Η τάση στην αγορά παραμένει σε υποαπόδοση έναντι των ευρωπαϊκών, δίνοντας την εικόνα ενός αδύναμου χρηματιστηρίου.

Ο FTSE-20 διαμορφώνεται πέριξ των 1.865 μονάδων (οριακά στο 0,19%), με συναλλαγές, όμως, ελάχιστες, στα μόλις 73 εκατ. ευρώ (στις 14:40).

Ο Γ.Δ. διαμορφώνεται οριακά υψηλότερα, στις 3.357 μονάδες, λόγω του +2,1% του ΟΤΕ που διαμορφώνεται στα 16,86 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μετοχή της CosmΟΤΕ, καθώς δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανής δημόσιας προσφοράς προς τη θυγατρική του Οργανισμού.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ διαμορφώνεται στα 25,60 ευρώ, ενώ η σχέση ανοδικών –πτωτικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 1,5.

Μετοχές εταιριών από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, με ενδεικτική την περίπτωση των Compucon, ΑΣΚΟ, Microland, Altec και άλλων αυτής της κατηγορίας, κινούνται ανοδικά.

Στον αντίποδα, κινούνται χαμηλότερα Κλωνατέξ (κοινή και προνομιούχος), Lavipharm (στο -19,8%), Λανακάμ και ορισμένες ακόμη.

Για τη συνέχεια, δεδομένου του χαμηλού τζίρου θα ήταν ευπρόσδεκτη η διακύμανση του Γ.Δ. πέριξ της περιοχής των 3.355 μονάδων (που αντιστοιχεί στις 1.865 μονάδες του FTSE-20).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v