Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδρά (σταδιακά) η αγορά

Κρατά τις ”στηρίξεις” της η αγορά. Θετικό το ότι μέχρι στιγμής αντιδρούν εκτός από μετοχές εταιριών του FTSE-20 και αρκετές από τον καλούμενο μεσαίο – χαμηλότερο χώρο. Περισσότερες οι ανοδικές μετοχές, αυξημένες οι συναλλαγές σε τίτλους χαμηλότερης αποτίμησης και επανεμφάνιση αχνών χαμόγελων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με τη σχέση ανοδικών – πτωτικών να διαμορφώνεται ελαφρά υπέρ των πρώτων, συνεχίζεται η προσπάθεια αντίδρασης στην αγορά.

Ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές να διαμορφώνονται οριακά χαμηλότερα, ο FTSE-20 κερδίζει περίπου 0,26%. Μέχρι στιγμής σε Εθνική και Πειραιώς επικρατούν οι αγοραστές σε τιμές μέχρι και 0,12% και 0,69% υψηλότερα, αντίστοιχα.

Η θετική έκπληξη της συνεδρίασης, όμως, έρχεται από την Alpha Bank, με την τιμή της να διαμορφώνεται κατά 0,8% υψηλότερα, στα 24 ευρώ.

Στην ευρύτερη αγορά φαίνεται πως μετά την ψυχρολουσία των προηγούμενων ημερών επανέρχεται, σε ένα τμήμα της, η διάθεση για βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

Ήδη η μετοχή της Μαξίμ ενισχύεται κατά 19,05%, αντιδρούν ΕΤΜΑ, Microland, Βέτεριν, Ιχθυοτροφεία Σελόντα, αλλά και μετοχές των Ρόκα, Μηχανικής, Πετζετάκι, Προνομιούχος Εγνατίας Τραπέζης, Προνομιούχος της Τιτάν.

Με υψηλό ποσοστό μεταβολής κινούνται και οι μετοχές των Εικόνα Ήχος, Μοχλός, Attica Group, Μινωικές Γραμμές, Altec, Τεγόπουλος και αρκετές ακόμη από τον μεσαίο – χαμηλότερο χώρο.

Εάν στη συνέχεια για τον Γ.Δ. διαμορφωθεί τάση επαναφοράς προς την υψηλή τιμή ημέρας των 3.366,8 μονάδων, δεν αποκλείεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο κινήσεις ανάλογες με αυτές που επιχειρούνται μέχρι στιγμής.

Το θετικότερο, όμως, είναι πως στην αγορά εκδηλώνονται αντανακλαστικά πέρα από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και σε αρκετές περιπτώσεις μετοχών της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Αναμφίβολα, αυτό που προέχει είναι η ανάσχεση της πτωτικής φοράς, η σταθεροποίηση της αγοράς και -με την προϋπόθεση πως θα βελτιωθεί το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια- η αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v