Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Parlez - vous francais?

Η Credit Agricole, η Societe Generale, και εσχάτως η BNP και το γαλλικό Ταμιευτήριο. Όλοι αυτοί κινούνται εντός, εκτός και επί τα αυτά της ελληνικής τραπεζικής αγοράς. Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα στελέχη του τραπεζικού συστήματος θα χρειαστεί να καθίσουν και πάλι στα θρανία για να μάθουν τη γαλλική! Έχουμε την αίσθηση ότι οι μεγάλοι έχουν χωρίσει την Ευρώπη σε ζώνες επιρροής και ότι εμείς ανήκουμε, πλέον, στη γαλλική...

Parlez - vous francais?
Η Credit Agricole, η Societe Generale, και εσχάτως η BNP και το γαλλικό Ταμιευτήριο. Όλοι αυτοί κινούνται εντός, εκτός και επί τα αυτά της ελληνικής τραπεζικής αγοράς.

Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα στελέχη του τραπεζικού συστήματος θα χρειαστεί να καθίσουν και πάλι στα θρανία για να μάθουν τη γαλλική! Έχουμε την αίσθηση ότι οι μεγάλοι έχουν χωρίσει την Ευρώπη σε ζώνες επιρροής και ότι εμείς ανήκουμε, πλέον, στη γαλλική...

Δεν είμαστε υπέρ των θεωριών συνωμοσίας, αλλά το προφανές στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι οι γαλλικές τράπεζες έχουν πλέον ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά.

Οι Γάλλοι και μόνο αυτοί δείχνουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ξοδεύοντας τα ωραία τους ευρώ. Την εμμονή αυτή θα την κατανοούσαμε αν είχαμε δεσμούς παλαιόθεν, όπως οι Aυστριακοί με τους Κροάτες. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Θα μπορούσαμε, επίσης, να πιστέψουμε ότι πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός. Ότι ήρθε πρώτη η Credit Agricole και ακολούθησαν και οι υπόλοιποι.

Δίχως να απορρίπτουμε αυτό το σενάριο, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι οι Γάλλοι δεν έχουν στην πράξη ισχυρό ανταγωνισμό από άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν στην ελληνική, και κατ’ επέκταση στη βαλκανική αγορά...

Κάτι ανάλογο ακούμε ότι συμβαίνει και στον κλάδο των πετρελαιοειδών. Ότι οι Ρώσοι επιθυμούν να αποκτήσουν ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα και στη Βαλκανική και ότι γι’ αυτό τον λόγο και στο πλαίσιο μιας γενικότερης στρατηγικής συμφωνίας αποχώρησε η Aramco από τη Motor Oil.

Ο κόσμος μας ήταν πάντοτε χωρισμένος σε σφαίρες επιρροής. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι, όμως, εξαιρετικά ενδιαφέρον αν έχουμε πράγματι αλλάξει μπλοκ. Και επειδή μας αφορά, μάλλον θα το μάθουμε τελευταίοι...

Μεταξύ των δύο κλάδων, του τραπεζικού και των πετρελαιοειδών, θεωρούμε σημαντικότερο για την ελληνική οικονομία τον τραπεζικό, ακριβώς επειδή η οικονομία μας είναι τραπεζοκεντρική.

Και εκτιμούμε ότι όποιος ελέγχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αυξημένη πολιτική και οικονομική εξουσία.

Δεν μπορούμε, όμως, να μην εκφράσουμε την έντονη προσωπική δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι φάγαμε τα νιάτα μας στα θρανία του Στρατηγάκη!

Η γαλλική βέβαια διδασκόταν στα σχολεία, αλλά ποιος είχε το μυαλό τότε να διαβάσει και ποιος θα το πίστευε ότι θα μας ήταν κάποτε τόσο χρήσιμη;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v