Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενώπιον διόρθωσης η Σοφοκλέους

Διόρθωση ”προτείνουν” οι ξένες αγορές στη Σοφοκλέους. Εμφανής η διάθεση για υποχώρηση των αποτιμήσεων σε μία χρονική συγκυρία που βοηθά το σχεδιασμό των ξένων για ένα ενδεχόμενο τελευταίο φετινό ανοδικό κύκλο. Επιμέρους θέματα φαίνεται να κυριαρχούν στη Σοφοκλέους από όπου απουσιάζει η μεγάλη είδηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Περισσότερες αντοχές και αντιστάσεις από ό,τι χθες θα χρειαστούν σήμερα.

Η αγορά μπορεί να ”άντεξε” χθες, πλην, όμως, η εικόνα από αργά χθες το βράδυ στη Ν. Υόρκη και νωρίτερα το πρωί στην Ευρώπη θέτει και το χρηματιστήριό μας στην πρόκληση της διόρθωσης.

Δεδομένου ότι αυτή η περίοδος είναι εποχή αποτελεσμάτων, θα σταθούμε στην επισήμανση του Μάνου Χατζηδάκη (Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ), ο οποίος θεωρεί ότι ”Η υποστήριξη των αποτιμήσεων πέρα από τις 3.300 μονάδες μόνο με τα κέρδη του 2005 φαίνεται πολύ δύσκολη υπόθεση”.

Και συνεχίζει ο καλός αναλυτής και φίλος Μάνος πως ”κάτι επομένως πρέπει να αλλάξει, αλλιώς πολύ σύντομα η αγορά θα έχει πολλούς λόγους για να υποχωρήσει ή κανένα λόγο για να συνεχίσει να ανεβαίνει”.

Διαβάζοντας και το άκρως ενδιαφέρον όσο και κατατοπιστικό θέμα του metatrading (δες σχετικά) φαίνεται πως η διόρθωση θεωρείται επιβεβλημένη.

Μέχρι ποιο σημείο, όμως, και τι γίνεται με τη στοχοθέτηση των 3.500 μονάδων;

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στις αρχές Οκτωβρίου, φαίνεται πως μένει αρκετός χρόνος προκειμένου να πραγματοποιηθεί το τελευταίο ανοδικό ράλι στα ξένα χρηματιστήρια.

Το πιθανότερο, όμως, είναι πως αυτό θα ξεκινήσει από χαμηλότερο επίπεδο- σημείο αναφοράς.

Ακόμη και αν υποθέσουμε πως στην αγορά κυοφορείται η μεγάλη είδηση, θα ήταν άστοχο να... ξοδευτεί αυτές τις μέρες.

Αντιθέτως, θα πρέπει να αρκεστεί η αγορά σε επιμέρους εξελίξεις, που αφορούν είτε στην επισημοποίηση του ενδιαφέροντος της Marfin, την απόφαση διάθεσης μειοψηφικού πακέτου της Μέτκα, τις εξελίξεις με επίκεντρο τη FORTHnet, την Αγροτική, τον ΟΠΑΠ, τα οικονομικά αποτελέσματα και το ενδεχόμενο ”επιτήρησης ή αναστολής” για ορισμένες μετοχές.

Το καλύτερο δυνατό σενάριο για σήμερα θα ήταν βεβαίως η επανάληψη του χθεσινού, αν και από το χώρο των μεγάλων τραπεζών δεν φαίνεται, σε αυτή τη φάση, να υπάρχει είδηση ή διάθεση για ”στήριξη”.

Θα πρέπει, όμως, μέσα στο στενάχωρο– λόγω ξένων χρηματιστηρίων – κλίμα να προσεχθεί η τιμή – στόχος των 38 ευρώ που θέτει η Π&Κ γα την Εθνική και η αμφίσημη θέση της Alpha Finance για τον ΟΠΑΠ, ενώ αυξάνει την τιμή– στόχο ή υποβαθμίζει τη σύσταση.

Ειδικότερα για τη μετοχή του Οργανισμού, από τεχνικής πλευράς φαίνεται πως υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με τη βραχυπρόθεσμη ”στήριξη” κάτι που θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) από την αρχή της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v