Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπια αποκόμιση κερδών

Οριακά χαμηλότερα των 3.400 μονάδων υποχωρεί ο Γ.Δ., καθώς οι αναμενόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών πιέζουν κυρίως τις τραπεζικές μετοχές. Απόλυτα προβλέψιμη, όμως, και ελεγχόμενη η διορθωτική κίνηση δεν φαίνεται να προβληματίζει τους αναλυτές, ξένους και Έλληνες. Από το μεσαίο χώρο ξεχωρίζει η πιθανότητα placement μετοχών της Μέτκα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά και... προβληματισμούς γίνεται μέχρι στιγμής η κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Κίνηση που είναι εμφανέστερη στον τραπεζικό κλάδο και έχει ως συνέπεια την υποχώρηση του FTSE-20 προς τις 1.875 μονάδες (-0,45%).

Εξαιρουμένης της Alpha Bank (με συναλλαγές 375.000 τεμαχίων, στις 11:45) η προσφορά είναι περιορισμένη στις μετοχές των Εθνικής (32,56 ευρώ), Eurobank (25,46 ευρώ) και Εμπορικής (24,98 ευρώ).

Μέχρι τα 17,40 ευρώ εκδηλωνόταν προσφορά περίπου 200.000 τεμαχίων στη μετοχή της Πειραιώς,

Το θέμα, όμως, της ημέρας, πέρα από τις εξελίξεις στο μεσαίο τραπεζικό χώρο, όπου κυριαρχούν Αττικής και Γενική, είναι ο τελικός αποδέκτης των μετοχών της Μέτκα, καθώς επίσης και ο χρόνος διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού της εταιρίας.

Συναλλαγές περισσότερες των 130.000 τεμαχίων είχαν πραγματοποιηθεί στις 11:50 για τη μετοχή της Aspis Bank μέχρι τα 3,46 ευρώ.

Το placement των μετοχών της Μέτκα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς η συγκυρία θεωρείται ευνοϊκή για τον όμιλο και ισχυρός ξένος αγοραστής έχει εμφανιστεί στις τελευταίες συνεδριάσεις να τοποθετείται συνολικότερα στις εταιρίες του ομίλου.

Με βάση τις μέχρι τώρα συναλλαγές συντηρείται η ανοδική φορά της Γενικής, όπου έχει ολοκληρωθεί η ρευστοποίηση θέσης ισχυρού χαρτοφυλακίου, στο Ιατρικό Αθηνών με τιμή προς τα 2,60 ευρώ, αλλά και της Τέρνα προς τα 6,02 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών από το αρχικό 1 προς 1 διαμορφώθηκε στο περίπου 1 προς 2, με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να επεκτείνονται και στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, συναλλαγές που παραπέμπουν σε συντήρηση της τάσης καταγράφονται για τη μετοχή των Αττικάτ (0,49 ευρώ), Νίκας (4,84 ευρώ), Ρόκας (9,58 ευρώ), Ελτον (0,76 ευρώ).

Για τη συνέχεια, θα είναι χρήσιμη η επιβεβαίωση των όποιων στηρίξεων της αγοράς, με το Γ.Δ. να διαμορφώνεται οριακά χαμηλότερα των 3.400 μονάδων, ενώ μετοχή-”κλειδί” της τάσης παραμένει και σήμερα η Εθνική.

Ειδικότερα για τη μετοχή της Εθνικής θα πρέπει να σημειωθεί πως η επιτυχής διάθεση περίπου 9,2 εκατ. μετοχών με ιδιωτική τοποθέτηση στην τιμή των 32,9 ευρώ αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο (και για τη μεσοπρόθεσμη τάση του τίτλου).

Σήμερα η μετοχή διαμορφώνεται, μέχρι στιγμής, στα 33 ευρώ, με την όποια προσφορά να απορροφάται μέχρι τη ”χαμηλή” των 32,92 ευρώ.

Στο σχετικό θέμα (UBS, ”υψηλό το περιθώριο κέρδους των τραπεζών”) στοχοθετείται από το γνωστό και μη εξαιρετέο πανίσχυρο οίκο ο πήχης του τραπεζικού δείκτη, δηλαδή του FTSE-20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v