Ο Τύπος της Τρίτης

Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο προϋπολογισμός του 2006, τα νέα υψηλά της Σοφοκλέους, η ανεργία στο β’ τρίμηνο του 2005, καθώς και η διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της Τρίτης.

Ο Τύπος της Τρίτης

Τουρκία: Για δύσκολες ώρες για την ελληνική διπλωματία στο Λουξεμβούργο κάνει λόγο η Ημερησία, η οποία αναφέρει πως υπέγραψε αμφιλεγόμενη δήλωση της προεδρίας, ενώ παράλληλα αναφέρεται στο παρασκήνιο, στους πρωταγωνιστές, αλλά και στις ”γκρίζες” ζώνες.

Σε συμφωνία ύστερα από σκληρά παζάρια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων κατέληξαν χθες βράδυ η Ε.Ε. και η Τουρκία, αναφέρει Το Βήμα.

Η Τουρκία αποδέχτηκε χθες το σκληρό πλαίσιο της Ε.Ε. για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, με τον Ερντογάν να πανηγυρίζει, σημειώνει η Ελευθεροτυπία.

Προϋπολογισμός: Μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις κυρίως σε μισθωτούς και συνταξιούχους προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2006 που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφέρει η Ημερησία.

Στις πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων θα πέσει και το 2006 το βάρος του προϋπολογισμού, σημειώνει Το Βήμα, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως αυξάνονται τα έσοδα από τα καύσιμα, τα τέλη κυκλοφορίας, τα ποτά και τα τσιγάρα.

Σφικτός είναι ο προϋπολογισμός του 2006, καθώς προβλέπονται μέτρα για αύξηση των εσόδων και ταυτόχρονη περικοπή των δαπανών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, επισημαίνει η Καθημερινή.

Πολύ ακριβά θα πληρώσουν οι Έλληνες την έξοδο από τη στενωπό της δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία τελεί υπό την κοινοτική εποπτεία της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος (η διαδικασία αυτή θα λήξει εάν το έλλειμμα μειωθεί του χρόνου κάτω του 3% του ΑΕΠ) αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Ανεργία: Μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 9,6% κατέγραψε η ΕΣΥΕ για το β’ τρίμηνο του 2005, έναντι 10,2% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2004, αναφέρει η Καθημερινή.

Για ”θαύμα” με την ανεργία και για στατιστικά παράδοξα κάνει λόγο Το Βήμα, που σημειώνει ότι μειώθηκε στο 9,6%.

Σοφοκλέους: Σε ρεκόρ 57 μηνών έφτασε η Σοφοκλέους τονίζει η Ημερησία, που διευκρινίζει ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην υψηλότερη από τις 21 Δεκεμβρίου 2000 τιμή του.

Εισηγμένες: Από ”κόσκινο” περνούν οι λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων σύμφωνα με την Εξπρές, η οποία συμπληρώνει ότι περί τις 26 εισηγμένες μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Δολάριο: Προβληματίζουν τον πρόεδρο της ΕΚΤ οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη, σημειώνει η Ημερησία, η οποία παράλληλα αναφέρεται στην ανοδική εκτίναξη του μεταποιητικού τομέα στις ΗΠΑ.

Τράπεζες: Νέα deals κυοφορούνται στις μικρές τράπεζες αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία παραθέτει το παρασκήνιο των επαφών, αλλά και ποιες ελληνικές τράπεζες συζητούν με ξένες.

Real Estate: Λιγότεροι Έλληνες σκέφτονται την αγορά σπιτιού σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία συμπληρώνει ότι οι οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι θα αυξηθούν οι τιμές των ακινήτων.

Πληροφορική: Στα 2,17 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει ο συνολικός κύκλος εργασιών της αγοράς πληροφορικής έναντι 2,019 δισ. ευρώ του 2004, αυξάνοντας τον ρυθμό αγοράς στο 5% έναντι 3,5% που ήταν πέρυσι, αναφέρει η Καθημερινή.

Λιανεμπόριο: Αύξηση όγκου πωλήσεων 4% κατέγραψε το λιανεμπόριο αναφέρει η Ναυτεμπορική, η οποία εξηγεί πως οι πραγματικές λιανικές πωλήσεις μετά την αφαίρεση των επιπτώσεων του πληθωρισμού σημείωσαν αύξηση τον Ιούλιο κατά 4% (7% σε τρέχουσες τιμές) σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Εθνική Τράπεζα: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διάθεση 9.169.970 ιδίων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε χθες με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών, αποδίδοντας στην τράπεζα έσοδα ύψους 301 εκατ. ευρώ, σημειώνει η Καθημερινή, ενώ το Κέρδος συμπληρώνει πως οι μετοχές διατέθηκαν σε ξένους θεσμικούς χωρίς discount.

Αγροτική: Για κερδοσκοπία 50 εκατ. ευρώ με μετοχές της Αγροτικής κάνουν λόγο Τα Νέα, που επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έδωσε σε ξένη τράπεζα το δικαίωμα να κερδοσκοπήσει με μετοχές της Αγροτικής.

ΤΙΜ Ελλάς: Υπό την απειλή εμπλοκής, εξαιτίας της παρέμβασης επενδυτικού ομίλου που ελέγχει το 5,4% της εταιρίας, πραγματοποιείται σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση της ΤΙΜ Ελλάς με θέμα την έξοδό της από τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Άμστερνταμ, μέσω συγχώνευσης με ”όχημα” που δημιούργησαν οι Apax Partners και Texas Pacific Group επισημαίνει η Καθημερινή.

FORTHnet: Στην ποδιά της σφάζονται παλικάρια τονίζει το Κέρδος, που διευκρινίζει ότι αναφέρεται στην Intracom και τη Novator, οι οποίες επιδιώκουν διακαώς τον έλεγχο της εταιρίας.

ΜΕΤΚΑ: Ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών η ΜΕΤΚΑ σημειώνει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Dixons: ”Η αγορά μας είναι ελεύθερη και ανταγωνιστική, έτσι και εμείς θα δραστηριοποιηθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν μπορούμε όμως να μαντέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά από ένα χρονικό διάστημα. Εμείς θα μείνουμε συγκεντρωμένοι στη δουλειά μας, κυνηγώντας τους στόχους μας” ήταν η απάντηση του commercial director της Κωτσόβολος, Matt Dixons, στο ερώτημα του Κέρδους αν η έλευση της Media Markt θα δημιουργήσει ένα τοπίο δύο μεγάλων παικτών και μόνο.