Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς αυτόνομη άνοδο η Σοφοκλέους;

”Κόντρα” στη μικρή διόρθωση των ευρωπαϊκών αγορών θα επιχειρήσει να κινηθεί η Σοφοκλέους. Επιμέρους συμφωνίες και κυοφορούμενες επιχειρηματικές κινήσεις κρατούν ζεστό το επενδυτικό ενδιαφέρον. Σε placement προχωρά η ΜΕΤΚΑ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου από τα ΕΧΑΕ, επιστρέφει στο ταμπλό η Lavipharm.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πρόκληση για... αντιθετικούς θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση.

Αυτό, γιατί στις ξένες αγορές κατοχυρώνονται κέρδη μετά την εντυπωσιακή άνοδο των προηγούμενων συνεδριάσεων, στη Σοφοκλέους όμως επιβεβαιώνονται επιχειρηματικές ειδήσεις και επανέρχονται στο προσκήνιο άλλες.

Κατ’ αρχάς η επιβεβαίωση της διάθεσης 5,2 εκατ. μετοχών της ΜΕΤΚΑ (δες σχετικό θέμα), πέραν του ότι ενισχύει την αξιοπιστία του ομίλου, ενδυναμώνει την τάση του και την παρουσία του εν όψει σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων.

Ο όμιλος Μυτιληναίου, μετά τη διάθεση ποσοστού περίπου 10%, θα μειώσει τη συμμετοχή του στο περίπου 50,3% στο ΜΚ της ΜΕΤΚΑ.

Θέμα ημερών θεωρείται από την αγορά η επισημοποίηση της επόμενης επιχειρηματικής κίνησης του ομίλου της Μarfin.

Σύμφωνα και με τα σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, 2-3 μη εισηγμένες τράπεζες θεωρούνται υποψήφιες για στρατηγική συνεργασία – εξαγορά.

Εκ των πραγμάτων, ο όμιλος της Marfin, με όπλο την υπερβάλλουσα ρευστότητα και την υψηλή ανταπόκριση στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αποτελεί εν δυνάμει ισχυρό ”παίκτη” στον μεσαίο τραπεζικό χώρο.

Από τον κλάδο, όμως, φαίνεται πως τα ”προικώα” της ΑΤΕbank αποτελούν το δέλεαρ για την επόμενη διάθεση μειοψηφικού πακέτου.

Το αν το οικονομικό επιτελείο σπεύσει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία εισπράττοντας περί τα 470 εκατ. ευρώ σε αυτή τη φάση, θα εξαρτηθεί και από άλλες παραμέτρους.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, για παράδειγμα, πως σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για την τιτλοποίηση οφειλών.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω το σχεδιασμό της κυβέρνησης για έλλειμμα χαμηλότερο του 5% του ΑΕΠ το 2006.

Μια άλλη φήμη που φαίνεται μετά την άνωθεν παρέμβαση του βασικού μετόχου να βαίνει προς επιβεβαίωση, αφορά στο ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου από τα ΕΧΑΕ.

Η Σίγμα Χρηματιστηριακή αυξάνει την τιμή–στόχο στα 8,27 ευρώ, θεωρώντας πιθανή μια νέα επιστροφή κεφαλαίου.

Είναι προφανές πως οι βασικοί μέτοχοι, δηλαδή οι τράπεζες, έχοντας το πάνω χέρι στα ΕΧΑΕ αποφασίζουν και... εισπράττουν κατά το δοκούν.

Ανάλογα με το κλίμα που θα επικρατήσει στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, μπορεί να διαμορφωθεί τάση και στη μεσαία - χαμηλότερη.

Όπου μετοχές όπως οι Cyclon, ΟΛΘ, Altec, ΕΥΔΑΠ, Νίκας, Δέλτα Συμμετοχών, Aspis Bank, Sanyo και αρκετές ακόμη μπορεί να συνεχίζουν να επικεντρώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όσον αφορά στην εισηγμένη Lavipharm, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων (δες σχετικό θέμα) αίρεται η προσωρινή αναστολή, με τη μετοχή να επιστρέφει και πάλι κανονικά στο ταμπλό, με τιμή την τελευταία, των 1,13 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v