Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Οι επιφυλάξεις της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2006, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η πτωτική τροχιά των τιμών του πετρελαίου, αλλά και ο διαγωνισμός του ΟΠΑΠ για τα τερματικά είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζουν τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Οι επιφυλάξεις της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2006, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η πτωτική τροχιά των τιμών του πετρελαίου, αλλά και ο διαγωνισμός του ΟΠΑΠ για τα τερματικά είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζουν τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Αλμούνια: Πάγωσε την Αθήνα ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομικές υποθέσεις Χ. Αλμούνια, ο οποίος εξέφρασε δημοσίως ενστάσεις για την πρακτική της τιτλοποίησης οφειλών, επισημαίνει η Ημερησία.

Τον προβληματισμό του για την οικονομική πολιτική εξέφρασε χθες ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια που σήμερα καταφθάνει στην Αθήνα, σημειώνει Το Βήμα, το οποίο συμπληρώνει πως ο Ισπανός επίτροπος πιστεύει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές καθυστερούν και τα δημοσιονομικά στοιχεία δεν είναι αξιόπιστα.

Τουρκία: Η Κωνσταντινούπολη ανέκαθεν αποτελούσε πόλο έλξης για πολλούς μεγάλους ομίλους του εξωτερικού, αναφέρει το Κέρδος, που συμπληρώνει πως από ελληνικής πλευράς χαρακτηριστικό είναι ότι οι τρεις μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι (Εθνική – Alpha Bank – Eurobank) ”φλερτάρουν” με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο την τουρκική αγορά.

Παλαιοκρασσάς: Για πυρά από Δ. Σιούφα και Θ. Ρουσόπουλο για τον πρόεδρο της ΔΕΗ Γ. Παλαιοκρασσά κάνει λόγο η Ημερησία, που αναφέρει ότι οι δύο υπουργοί επιμένουν ότι το ”μοντέλο του ΟΤΕ” ταιριάζει και στη ΔΕΗ, παρά τις αντιρρήσεις του προέδρου της Επιχείρησης.

Το Βήμα επισημαίνει πως το μοντέλο του ΟΤΕ μεταφέρεται και στη ΔΕΗ, ενώ συμπληρώνει πως ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας προαναγγέλλει την άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Ενέργεια: Έτοιμα προς ψήφιση στη Βουλή είναι τα νομοσχέδια για την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενώ προβλέπεται η εισαγωγή της παραγωγής βιοκαυσίμων και η σύσταση εθνικής στρατηγικής σε θέματα ενέργειας, αναφέρει η Καθημερινή.

Η επίσπευση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας έχει τεθεί στο ”στόχαστρο” της κυβέρνησης, αν και οι πολιτικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις για τον τρόπο λειτουργίας του νέου μοντέλου προκαλούν ανησυχίες για την ταχύτητα με την οποία θα ενταχθούν οι νέοι παίκτες στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, επισημαίνει το Κέρδος.

Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης της χώρας με την προώθηση από το υπουργείο Ανάπτυξης του νέου θεσμικού πλαισίου για την απελευθέρωση των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, σημειώνει η Εξπρές.

Κτηματολόγιο: Κλιμακωτή αύξηση των τελών κτηματογράφησης ανάλογα με το μέγεθος της ιδιοκτησίας προβλέπει η πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη συνέχιση κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, αναφέρει η Εξπρές επικαλούμενη πληροφορίες.

Τελωνεία: Το μεγαλύτερο κόλπο λαθρεμπορίας πετρελαίου, ποτών και τσιγάρων διεξάγεται στο τελωνείο της Δοϊράνης, απ’ όπου διέρχονται ανενόχλητα κοντέινερ με εμπορεύματα, τονίζει η οικονομική Ελευθεροτυπία.

Χρηματιστηριακές: Σε ισχύ τίθεται από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου η υποχρεωτική μαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών συναλλαγών σε όλες τις χρηματιστηριακές εταιρίες, τις ΑΕΠΕΥ και τις ΑΕΛΔΕ, σημειώνει η Καθημερινή.

Πετρέλαιο: Σε πτωτική τροχιά βρέθηκε η τιμή του πετρελαίου, σύμφωνα με την Ημερησία.

Αυτοκίνητα: Πτωτική παραμένει η πορεία των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου αναφέρει η Ναυτεμπορική, η οποία επικαλούμενη τα στοιχεία της ΕΣΥΕ συμπληρώνει πως καταγράφεται μείωση κατά 3,8%.

Real Estate: Η προώθηση των ρυθμίσεων για τις τουριστικές κατοικίες, στο πλαίσιο του real estate, που θα συμβάλλουν στην τόνωση των επενδύσεων στον τουρισμό, αποτελεί προτεραιότητα στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του τουρισμού, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Ολυμπιακή: Σήμερα εκπνέει τυπικά η ισχύς του μνημονίου συμφωνίας για την πώληση των Ολυμπιακών Αερογραμμών που υπεγράφη στις 5 Αυγούστου μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξίας Olympic Investors – York Capital, αναφέρει η Καθημερινή.

ΟΠΑΠ: Στον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ για τα τερματικά αναφέρεται η Ημερησία, η οποία σημειώνει ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό πληροφορικής στην Ευρώπη, συμπληρώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του έργου θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς: Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση της κεντρικής διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς στο νέο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, αναφέρει η Καθημερινή, η οποία συμπληρώνει πως παράλληλα η τράπεζα εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση του δικτύου των καταστημάτων της.

Αγροτική Τράπεζα: Ισχυρό momentum φαίνεται ότι εμφανίζει η Αγροτική Τράπεζα λόγω του αμείωτου αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνουν κυρίως ξένοι θεσμικοί επενδυτές για τη μετοχή, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία παράλληλα τονίζει πως οι αναλυτές ζητούν παρέμβαση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για δεοντολογικούς λόγους όσον αφορά στη σχέση UBS – Αγροτικής.

Η αύξηση κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας ήταν επεβεβλημένη, καθώς τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά από το βάρος των ζημιών και των συνολικών ”ανοιγμάτων” 4 δισ. ευρώ που παρέδωσε η προηγούμενη διοίκηση της τράπεζας, επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, ο οποίος υπογραμμίζει ότι ο διεθνής οίκος UBS που ήταν ανάδοχος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, είχε υποχρέωση να αγοράσει τις αδιάθετες μετοχές και να τις πωλήσει, αναφέρει η Καθημερινή.

Marfin Bank: Μη εισηγμένη τράπεζα βρίσκεται στο στόχαστρο της Marfin Bank σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία επισημαίνει ότι η συνεργασία είναι ζήτημα ημερών.

Aspis Bank: Στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης έχει θέσει η Aspis Bank, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία κάνει λόγο για αύξηση κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. ευρώ και για συγχώνευση με τη Universal.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v