Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους ρυθμούς των... placements

Ολοκληρώθηκε και τυπικά η απόλυτα επιτυχής διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης ποσοστού 2,76% της Εθνικής Τράπεζας, κυρίως σε ξένους θεσμικούς. Υψηλότερα εμφανίζονται οι αγοραστές στην Πειραιώς, ενώ κερδίζουν σταδιακά έδαφος μετοχές μικρότερων τραπεζικών ιδρυμάτων, αλλά και επιλεγμένων εταιριών του μεσαίου χώρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η Εθνική κάνει και πάλι την αρχή.

Σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, η διάθεση του 2,76% της Εθνικής με τη διαδικασία ιδιωτικής τοποθέτησης αναμένεται πως δεν θα είναι η μόνη που πραγματοποιείται στην αγορά αυτή την περίοδο.

Τυπικά η απόλυτα επιτυχής διάθεση οριστικοποιήθηκε μέσω 12 πακέτων (δες σχετικό θέμα), με τη μετοχή της Εθνικής να διαμορφώνεται οριακά πέριξ της τιμής διάθεσης των 32,90 ευρώ.

Ήδη οι ξένοι έχουν θέσει προς τα 40 και 42 ευρώ τον πήχη για τον όμιλο, σε ευθετότερο χρόνο βεβαίως.

Η ήπια διακύμανση του Γ.Δ. σε στενό εύρος και οριακά χαμηλότερα των 3.300 μονάδων παραπέμπει σε διαδικασία συγκέντρωσης εν όψει του επόμενου κύκλου.

Θα φανεί βέβαια σήμερα – αύριο αν θα ”εκβιαστούν” χαμηλότερες τιμές για μετοχή – επιλογή ξένων θεσμικών.

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως κάτι τέτοιο επιχειρείται στις Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, όπου η μετοχή ”γυρίζει” θετικά προς τα 17,54 ευρώ.

Όμως, το θέμα των ημερών είναι η προσπάθεια ορισμένων Ελλήνων επιχειρηματιών να προχωρήσουν σε διάθεση μειοψηφικών ποσοστών των εταιριών τους σε ξένους θεσμικούς.

Πρόκειται κατά την εκτίμηση των αναλυτών για μια κρίσιμη περίοδο ζυμώσεων εν όψει της διαμόρφωσης της Διεθνούς Αγοράς, της αναδιάρθρωσης των βασικών δεικτών και του κύκλου παρουσιάσεων που θα πραγματοποιήσει στα μέσα Οκτωβρίου ο διεθνής οίκος της Citigroup.

Είναι προφανές πως η Ελλάδα, και ειδικότερα επιλεγμένες μετοχές εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αποτελούν ή μπορεί να αποτελέσουν επιλογές των ξένων.

Γι’ αυτό το λόγο παρουσιάζει ενδιαφέρον στο σύνολό της η κατηγορία των μετοχών που θα συναπαρτίσουν τη Διεθνή Αγορά.

Πέρα από αυτό, όμως, χρήζει προσοχής η υπεραντίδραση του χαρτοφυλακίου της Global AEEX (με υπεραξίες όπου και αν αυτό τοποθετείται), της Cyclon, της Intralot, της Τράπεζας Κύπρου, βεβαίως της Πειραιώς ΑΕΕΑΠ (με συναλλαγές περισσότερες των 70.000 τεμαχίων), αλλά και των Ρόκα, Καράτζη, Ιατρικού Αθηνών και Υγεία.

Μεταξύ των μετοχών που ενισχύονται θα πρέπει να συμπεριληφθούν ο Χατζηιωάννου προς τα 0,9 ευρώ, η Αspis Bank (3,50 ευρώ), η FORTHnet (8,30 ευρώ), η Γενική (9,54 ευρώ), η Info-Quest (3,72 ευρώ) και ορισμένες ακόμη.

Για τη συνέχεια, θα επιμέναμε στην επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων της αγοράς, ειδικότερα του FTSE-20, καθώς αυτό που πρωτίστως χρειάζεται η αγορά αυτή την περίοδο είναι η διαμόρφωση μιας νέας υψηλότερης βάσης, σημείο αναφοράς και εκκίνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v