Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πω, πω, ευτυχία Θεέ μου!

Ανεβαίνει το χρηματιστήριο! Και ας διαπραγματεύονται οι μετοχές των τραπεζών 2,5 φορές και βάλε το book value, και ας έχει ήδη διαγράψει η αγορά πορεία ανάλογη με εκείνη ενός κομήτη στον έναστρο ουρανό. Δεν ανεβαίνουν όμως μόνο τα χρηματιστήρια. Όλα ανεβαίνουν. Μετοχές, πετρέλαια, χρυσός, ζάχαρη, χαλκός, ακίνητα και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να είναι αντικείμενο κερδοσκοπικής δράσης. Πού βρέθηκε, Θεέ μου, τόση πολλή ευτυχία;

Πω, πω, ευτυχία Θεέ μου!
Ανεβαίνει το χρηματιστήριο! Και ας διαπραγματεύονται οι μετοχές των τραπεζών 2,5 φορές και βάλε το book value, και ας έχει ήδη διαγράψει η αγορά πορεία ανάλογη με εκείνη ενός κομήτη στον έναστρο ουρανό.

Δεν ανεβαίνουν όμως μόνο τα χρηματιστήρια. Όλα ανεβαίνουν. Μετοχές, πετρέλαια, χρυσός, ζάχαρη, χαλκός, ακίνητα και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να είναι αντικείμενο κερδοσκοπικής δράσης. Πού βρέθηκε, Θεέ μου, τόση πολλή ευτυχία;

Είναι ένα σκηνικό που το βιώνουμε τα τελευταία 2,5 χρόνια. Έχουν σπάσει το κεφάλι τους για να βρουν το πώς και το γιατί άνθρωποι περισσότερο έμπειροι από εμάς και άκρη δεν έχουν ακόμη βγάλει.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε ασχολίαστο, όσο και αν η επιμονή μας αυτή ενοχλεί. Κυρίως όσους πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει στις χρηματιστηριακές αγορές τη φιλοσοφική λίθο και νομίζουν ότι οι ασκούντες κριτική ή εκείνοι που προβάλλουν τους προβληματισμούς τους το κάνουν από ζηλοφθονία!

Μακάρι οι επενδυτές να κερδίζουν στον αιώνα τον άπαντα. Να συνεχίσουν οι τιμές να ανεβαίνουν και όσοι αγοράζουν σήμερα να κερδίζουν συνεχώς και να μη χρειαστεί έτσι να ασχοληθούν με κάτι άλλο στη ζωή τους.

Δεν είναι όμως περίεργο να κερδίζουν όλοι; Διότι ο καπιταλισμός δεν λειτουργεί έτσι. Στο τέλος κερδίζουν οι λίγοι και χάνουν οι πολλοί!

Ορισμένοι έχουν κάνει λόγο για μια κοσμογονία που έχει λάβει χώρα στις αγορές και η οποία έχει εξοστρακίσει από τους κόλπους των χρηματιστηρίων όλους εκείνους που δεν μπορούν να ενστερνιστούν τις νέες ιδέες. Ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι απόλυτα φυσιολογικό και ότι θα πρέπει να γραφούν από την αρχή όλα τα βιβλία που διδάσκονται στις οικονομικές σχολές.

Άλλοι, περισσότερο συγκρατημένοι, εκτιμούν ότι πρόκειται για μια παροδική φάση της αγοράς, στην προσπάθειά της να βρει νέες ισορροπίες ύστερα από την καταστροφή που ακολούθησε την κούρσα του 1999-2000. Και ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι αργά η γρήγορα θα υπάρξουν νέες ισορροπίες, με τις μετοχές να εξακολουθούν να είναι στην κορυφή της επενδυτικής πυραμίδας.

Κάποιοι άλλοι, ταγμένοι στην κριτική σκέψη, οι λεγόμενοι και ”μαύρες γάτες”, προειδοποιούν για τις ολέθριες συνέπειες μιας πιθανής ανατροπής του σημερινού εύθραυστου σκηνικού.

Τι σας ταιριάζει καλύτερα; Διαλέγετε και παίρνετε. Ελεύθεροι άνθρωποι είστε, σε ελεύθερη αγορά (ή σχεδόν ελεύθερη) ζείτε, μπορείτε να διαλέξετε το σενάριο που σας αρέσει και ανάλογα να ποντάρετε.

Εγώ, πάντως, καλού κακού, φτύνω κάθε μέρα τον κόρφο μου, μην τυχόν και οι ”μαύρες γάτες” έχουν δίκιο. Διότι σε μια τέτοια περίπτωση, όλες οι προηγούμενες φορές θα μοιάζουν με παιδικό πάρτι...

Η Σοφοκλέους πάντως συνεχίζει αγέρωχη. Και θα συνεχίσει, από τη στιγμή που δεν υπάρχει σήμα για κάτι διαφορετικό από τις ξένες αγορές. Όπως βλέπετε, η παγκοσμιοποίηση είναι ήδη γεγονός. Τουλάχιστον στα χρηματιστήρια...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v