Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τους πήραν τα χαρτιά! Οέο, οέο, οέο!

Ο πρώτος μύθος είναι ότι ”τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία”. Ο δεύτερος είναι η παράκληση του τύπου ”άφησέ με να σου κάνω λίγο έρωτα”. Και ο τρίτος είναι εκείνο που λένε περιχαρείς οι επενδυτές σε κάθε σχετική ευκαιρία: ”Τους πήραν τα χαρτιά”!

Τους πήραν τα χαρτιά! Οέο, οέο, οέο!
Ο πρώτος μύθος είναι ότι ”τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία”. Ο δεύτερος είναι η παράκληση του τύπου ”άφησέ με να σου κάνω λίγο έρωτα”.

Και ο τρίτος είναι εκείνο που λένε περιχαρείς οι επενδυτές σε κάθε σχετική ευκαιρία: ”Τους πήραν τα χαρτιά”!

Το δεύτερο είναι καθαρά σεξιστικό και δεν σηκώνει μεγάλη ανάλυση από μία στήλη οικονομικού περιεχομένου.

Για το πρώτο, ότι δήθεν τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, έχουμε να σημειώσουμε μόνο τούτο: Δεν είμαστε σίγουροι ότι τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία, αλλά είναι βέβαιο ότι η έλλειψη χρημάτων είναι μία βασική πηγή δυστυχίας!

Το τρίτο, η σιγουριά του επενδυτή ότι η πρώτη του σκέψη είναι και η σωστή και η προσπάθειά του να αναγνωρίσει ψήγματα αλήθειας στο ταμπλό, είναι εκείνο που θα μας απασχολήσει περισσότερο σήμερα.

Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που γίνεται μια συναλλαγή κάποιος αγοράζει και κάποιος πουλάει. Εκείνος που αγοράζει πιστεύει ότι η τιμή θα ανέβει και εκείνος που πουλάει ότι η τιμή θα πέσει.

Το πρόβλημα αρχίζει να δημιουργείται για τους τρίτους ή καλύτερα στο μυαλό των τρίτων, που έχοντας πάρει ήδη συγκεκριμένη θέση, προσπαθούν αγωνιωδώς να βρουν αποδείξεις για την ορθότητα των επιλογών τους.

Οι αγορασμένοι, λοιπόν, βλέπουν μόνο ότι κάποιος αγόρασε τις μετοχές που προσφέρθηκαν και ο πουλημένος μόνο το γεγονός ότι κι άλλοι ακολούθησαν τον δικό του δρόμο και πούλησαν μετοχές.

Το άκρον άωτον της ανοησίας είναι η άποψη ότι κάποιοι συμπαρέσυραν την αγορά και έκλεψαν τις μετοχές από τους πωλητές ή αλλιώς ότι δήθεν τους ”πήραν τα χαρτιά”.

Αυτοί που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο αγνοούν έναν βασικό κανόνα: Τα χαρτιά είναι άπειρα. Μια εταιρεία μπορεί να τυπώσει όσες μετοχές επιθυμεί. Εκείνο που είναι πεπερασμένο είναι η ρευστότητα.

Ο μύθος ”τους πήραν τα χαρτιά” είναι και ο πλέον επικίνδυνος για κάποιον που κινείται καθημερινά στις γραμμές των αγορών. Είναι η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία μπορεί κανείς να πέσει...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v