Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση είναι. Θα περάσει;

Βυθίζονται τα τρία τέταρτα της αγοράς, με τις απώλειες για ορισμένες μετοχές να φτάνουν μέχρι και το απόλυτο limit down. Στο σύνολό τους κινούνται ανοδικά οι μετοχές των εκδοτικών ομίλων – εταιριών εκτύπωσης, ενώ για περίπου 50 μετοχές διαπιστώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον παρά την πίεση των ημερών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Περισσότερες από 200 μετοχές υποχωρούν μέχρι και 16%, αποτυπώνοντας σημαντικό μέρος της πραγματικής εικόνας της αγοράς.

Με τον Γ.Δ. μέχρι και 0,95% και τον FTSE-20 κοντά στη μεσοπρόθεσμη στήριξη των 1.855 μονάδων, το κλίμα γενικότερα στην αγορά αποτυπώνεται εύλογα στο ”κόκκινο” χρώμα του ταμπλό.

Η παράμετρος που φαίνεται να έχει, ειδικά για σήμερα, σημασία αφορά στο εύρος των απωλειών που σημειώνονται για πληθώρα μετοχών της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Είναι ενδεικτικό πως από αυτή την κατηγορία για περισσότερους των 38 τίτλων οι απώλειες ξεπερνούν το 3%.

Μάλιστα, στην περίπτωση των CPI, Βέτεριν, Lavipharm, Eurodrip, ΕΛΒΕ, Πρόοδος, ΑΕΓΕΚ, Μεσοχωρίτη, Μοχλός και ορισμένων ακόμη οι συναλλαγές ξεπερνούν τις 50.000 τεμάχια.

Βέβαια, η ένταση της διόρθωσης είναι εξίσου ισχυρή σε μετοχές πετρελαϊκών ομίλων (ΕΛ.ΠΕ., Motor Oil), της Γενικής Τράπεζας, του Πετζετάκι ή της Τεχνικής Ολυμπιακής.

Για διαφορετικούς βέβαια λόγους πιέζεται χαμηλότερα ένα ευρύ τμήμα της αγοράς, είτε γιατί κατοχυρώνουν σημαντικές υπεραξίες είτε γιατί ορισμένοι δεν… διακινδυνεύουν τις θέσεις τους μέχρι την επισημοποίηση των αποφάσεων των εποπτικών αρχών, αναφορικά με τα αποτελέσματα εξαμήνου και τις παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά, που αφορά σε περίπου 50 μετοχές, μεταξύ αυτών οι ΔΟΛ με 5,7 εκατ. τεμάχια (δες σχετικό θέμα), Λυμπέρης, Vivere, Μπουτάρης, Λάμδα, Καλπίνης, Τεγόπουλος, Καθημερινή, ΑΣΚΟ, Ιμάκο, αλλά και Altec, Τηλέτυπος και ορισμένες ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v