Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούνται ενδείξεις αντίδρασης

Σε εκτόνωση των πιέσεων ”ποντάρουν” ορισμένοι αναλυτές. Από την Εθνική, δευτερευόντως την Πειραιώς, αλλά και τον ΟΤΕ θα δοθούν οι πρώτες ενδείξεις μιας πιθανής –έστω τεχνικής μορφής- αντίδρασης τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Ζητείται καλός... rebounder.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εάν υποθέσουμε πως οι αγορές κινούνται με βάση τη φήμη και αντιδρούν ανάλογα στην είδηση, τότε θα πρέπει να βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της διόρθωσης.

Ο φόβος των πληθωριστικών πιέσεων και οι ανησυχίες για την αύξηση των ευρωεπιτοκίων έδιναν, μεταξύ των άλλων, τις τελευταίες ημέρες τον ρυθμό στη διόρθωση και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Χθες, βγήκε και η είδηση όπου αναφέρεται σε κάτι που λίγο - πολύ γνωρίζαμε. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ανέφερε ότι περιμένει ανάκαμψη της κατανάλωσης στην ευρωζώνη και ότι τα επιτόκια μπορεί να ενισχυθούν κάποια στιγμή.

Το ότι αυτό θα συμβεί αργά ή γρήγορα είναι εκ των ων ουκ άνευ... συστατικό της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Κατά συνέπεια, το ενδεχόμενο της αντίδρασης συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, ακόμη και αν έχει τα χαρακτηριστικά μίας τεχνικής ”εκτόνωσης”.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναμένεται κίνηση από τις μετοχές των οποίων η τρέχουσα τιμή εξακολουθεί να κινείται υψηλότερα του κινητού μέσου όρου 30 ημερών, δηλαδή την Εθνική και την Πειραιώς.

Αντιθέτως, η διαγραμματική απεικόνιση των Alpha Bank και Eurobank δημιουργεί επιφυλάξεις.

Υψηλότερα της τεχνικής τιμής κυμαίνεται και η μετοχή του ΟΤΕ, που μπορεί να προσφέρει ”πολύτιμες” στηρίξεις.

Θα πρέπει στο υπόλοιπο τμήμα της αγοράς να επισημανθεί η αξιοπρεπέστατη συμπεριφορά και αντίδραση μετοχών που ξεχώρισαν τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως οι μετοχές των Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ κρατούν τη θέση τους, η Marfin δεν χάνει την επαφή με τα 18 ευρώ, η Lamda συνεχίζει ανοδικά, μικρότερες μετοχές όπως οι Alsinco και Microland φθάνουν στα υψηλά έτους, ενώ παρατηρείται κινητικότητα στους κλάδους των εκδόσεων, κατασκευών, αλλά και άλλων επιμέρους κατηγοριών.

Μετοχές όπως οι Inform Λύκος, Ιντερτέκ, Νεώριον, Κρι-Κρι, Frigoglass, Altec και αρκετές ακόμη έδωσαν τα... διαπιστευτήριά τους τις τελευταίες ομολογουμένως δύσκολες συνεδριάσεις.

Εάν ακολουθήσει άμεσα τεχνικής μορφής αντίδραση, υπάρχουν αρκετοί τίτλοι στην αγορά που μπορούν να προσφέρουν βραχυπρόθεσμες υπεραξίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v