Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανή αντίδραση από επιμέρους τίτλους

Αντιδρούν οι ευρωπαϊκές αγορές με αιχμή τη Γερμανία, καθώς θεωρείται πιθανότατη η ανάληψη της καγκελαρίας από την Αγκέλα Μέρκελ. Καθώς ενισχύεται το ευρώ και οι μετοχές ενεργειακών ομίλων, αρκετές μετοχές της ελληνικής αγοράς είναι πιθανόν να αντιδράσουν.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα αποτελέσματα εξαμήνου και η τάση των ξένων αγορών θα καθορίσουν βραχυπρόθεσμα και την πορεία της Σοφοκλέους.

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές είναι περισσότερο θετικό, με τη Φρανκφούρτη μάλιστα να ενισχύεται μέχρι και 0,75%, κυρίως λόγω των πολιτικών εξελίξεων αναφορικά με το θέμα της καγκελαρίας.

Η ουσία είναι πως ο DAX βρίσκεται και πάλι υψηλότερα των 5.000, ενώ μετοχές ενεργειακών ομίλων οδηγούν υψηλότερα και τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα, θα σταθούμε στις θετικές ”εκπλήξεις” από τα μεγέθη β’ τριμήνου, όπως τα αποτιμά η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ.

Η διορατική χρηματιστηριακή ”παραμένει θετική, αλλά βλέπει συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα”. Στο σχετικό θέμα η Π&Κ ξεκινά την κάλυψη της Τράπεζας Κύπρου, ενώ αυξάνει στα 15 ευρώ την τιμή-στόχο για την Intralot.

Μία επίσης ενδιαφέρουσα προσέγγιση αναφέρεται στην επενδυτική στρατηγική της Alpha Finance (βλ. σχετικό θέμα), ενώ οι ειδικοί στο σύνολό τους παραμένουν ουδέτεροι έως θετικοί.

Μάλιστα η Marfin Analysis εκτιμά πως η πιθανότητα πτωτικής κίνησης είναι περιορισμένη.

Το ενδεχόμενο της συσσώρευσης ή ήπιας ανοδικής αντίδρασης του FTSE 20 προς τις 1.875 μονάδες (στις επόμενες 1-2 συνεδριάσεις) θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταγραφή αποδόσεων για μεμονωμένες περιπτώσεις μετοχών.

Η Εθνική είναι εκ των πραγμάτων μετοχή-κλειδί, για την οποία Marfin – Σίγμα θέτουν υψηλότερα την τιμή-στόχο, ενώ ως γνωστόν το μειοψηφικό πακέτο διατέθηκε στα 32,90 ευρώ.

Η μετοχή όμως που φαίνεται να οδηγείται στην καταγραφή ιστορικού –από καταβολής- υψηλού είναι ο Τιτάνας, όπου τα οικονομικά μεγέθη ”ανακαλύπτονται” επιτέλους από έναν ξένο όπως η Citigroup, τη στιγμή που η ”μόχλευση” στην προνομιούχο οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις.

Πάντως πηγές της διοίκησης του Ομίλου απέκλειαν κατηγορηματικά τη γνωστή... φήμη περί μετατροπής προνομιούχων σε κοινές. Αλλού υπάρχει το ενδιαφέρον για τις προνομιούχες του Τιτάνα.

Με την προϋπόθεση πως το κλίμα στην αγορά θα είναι κατ’ αρχάς ουδέτερο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν μετοχές όπως Lamda, Μυτιληναίος, Αλουμίνιο, Fourlis, Frigoglass, αλλά και Altec, Ηρακλής, Info-Quest, ΕΥΔΑΠ και αρκετές ακόμη.

Για τεχνικούς λόγους να υπενθυμίσουμε πως από σήμερα εντάσσονται στο καθεστώς 5ωρης συνεχούς διαπραγμάτευσης οι μετοχές των Multirama και Veterin.

Σημείωση: Είναι εμφανές πως η κινητικότητα στον Όμιλο Λάτση φαίνεται να ενισχύει τη φημολογία και τα δημοσιεύματα περί επικείμενης κίνησης της Eurobank σε επιχειρηματικό επίπεδο. Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές πως τα δεδομένα στην αγορά θα μπορούσαν να αλλάξουν άρδην.

Η αίσθηση όμως που επικρατεί είναι πως ακόμη και αν όντως διεξάγονται συζητήσεις, δεν βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v