Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Συντεταγμένη” αντίδραση στη Σοφοκλέους

Ο αρχικός στόχος προσέγγισης των 1.875 μονάδων για τον FTSE 20 επιτεύχθηκε σχεδόν με το... καλημέρα. Συνολικότερα θετική η εικόνα του FTSE 20, ευρύτερου τμήματος της αγοράς και αρκετών μετοχών της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Εντολές αγοράς στον ΟΤΕ, επανακάμπτουν οι πετρελαϊκοί όμιλοι, συνεχίζονται οι τοποθετήσεις στις ακτοπλοϊκές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πάνω από τις 5.000 μονάδες κυμαίνεται σταθερά ο DAX, συμβάλλοντας εν μέρει και στην ανάλογα θετική κίνηση της Σοφοκλέους.

Το ενθαρρυντικό στην Αθήνα είναι πως η κίνηση είναι συνολικότερη και διαστρωματώνεται σε ικανό εύρος της αγοράς.

Δεν είναι τυχαίο πως περισσότερες των 100 μετοχών κινούνται ανοδικά, με θετική εικόνα για τις μετοχές του FTSE 20 και ικανοποιητικό αριθμό συναλλαγών.

Πέραν της Εθνικής, όπου η ανοδική τάση διαμορφώνεται προσεκτικά και μεθοδικά προς τα 32,54 ευρώ, ξεχωρίζει η υπερ-αντίδραση της μετοχής του ΟΤΕ προς τα 16,88 ευρώ, η επαναφορά των πετρελαϊκών (Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια), βεβαίως οι αγοραστές προς τα υψηλά των 28,50 ευρώ του Τιτάνα και η με μικρά κέρδη αντίδραση των Eurobank, Alpha Bank και Εμπορικής.

Το πιο ενθαρρυντικό όμως στοιχείο έρχεται από την ευρύτερη αγορά και αφορά την ανοδική κίνηση περισσότερων των 100 μετοχών που σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις πραγματοποιείται με αυξημένο τζίρο.

Συγκεκριμένα, με βάση τον τζίρο της αρχής, ξεχωρίζουν οι Altec, Σελόντα, Veterin, Λυμπέρης και ΕΤΜΑ.

Από πολύ κοντά και μάλιστα με συναλλαγές περισσότερες των 130.000 τεμαχίων προσεγγίζει στα 1,09 ευρώ η Blue Star Ναυτιλιακή, ενώ σημαντική απόδοση καταγράφεται για τις Τεχνική Ολυμπιακή, Interfish, Aspis Bank, Space Hellas, αλλά και τα ΕΧΑΕ, Inform Λύκος, Lamda Development, Ίλυδα και αρκετές ακόμη μετοχές.

Ενδεικτικό της τάσης που επικρατούσε στα πρώτα 50 λεπτά της συνεδρίασης ήταν το ότι 38 μετοχών η απόδοση ξεπερνούσε το 2%, ενώ για τον FTSE 20 καλυπτόταν από την αρχή κιόλας ο στόχος προσέγγισης των 1.875 μονάδων.

Το ότι ο στόχος των 1.875 μονάδων προσεγγίστηκε στην πρώτη κιόλας ώρα της σημερινής συνεδρίασης αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια. Μια συνέχεια που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να φέρει την αγορά υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v