Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις τηλεπικοινωνίες η σκυτάλη;

Η ”μαγνητοφώνηση” έκανε, τουλάχιστον χθες, σημαντική ζημιά στις συναλλαγές. Από την πλευρά τους οι ξένοι, κυρίαρχοι πλέον στη Σοφοκλέους, φαίνεται πως επιχειρούν να μεταφέρουν μέρος των επιλογών τους προς τις τηλεπικοινωνίες. Σε επιμέρους μετοχές η τάση παραμένει ανοδική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αφήσαμε τις τράπεζες... πιάνουμε τις τηλεπικοινωνίες.

Αυτό το μήνυμα φαίνεται πως προσπαθούν να μας περάσουν οι ξένοι, ούτως ή άλλως κυρίαρχοι της αγοράς, μετά τις υπερθετικές εκτιμήσεις των HSBC, Merrill Lynch για ΟΤΕ και Cosmote.

Εάν οι ξένοι ”παίκτες” προετοιμάζουν έναν επόμενο γύρο στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες, φαίνεται από τις αυξημένες συναλλαγές που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον στη μετοχή του ΟΤΕ.

Τις τελευταίες 4-5 συνεδριάσεις οι συναλλαγές, κυρίως όμως η ανθεκτικότητα της μετοχής του ΟΤΕ σε κρίσιμες ημέρες ήταν... εξόφθαλμη.

Πρόκειται άραγε για προεξόφληση πιθανής ανόδου εν όψει δημοσίευσης των θετικών εκθέσεων ή μήπως έχουν βάση φήμες και δημοσιεύματα για πιθανή δημόσια πρόταση στην Cosmote;

Ούτως ή άλλως, αυτοί έχουν το μαχαίρι αυτοί και το καρπούζι και όπως βεβαιώνεται τα τελευταία 2,5 χρόνια, μπορούν να κινούν κατά το δοκούν τις επιλογές τους.

Το ενδιαφέρον, όμως, για την αγορά είναι πως σε ενδεχόμενη υπεραπόδοση των τηλεπικοινωνιών μπορεί να αντισταθμιστεί η... νωχελικότητα που κυριαρχεί στις τράπεζες.

Θα μας επιτραπεί να διαφωνήσουμε με αρκετούς καλούς φίλους και συναδέλφους, διατηρώντας μια επιφύλαξη γι’ αυτή τη φαινομενική... νωχελικότητα στο χώρο των τραπεζών.

Η κινητικότητα που κυριαρχεί στο χώρο των μικρότερων τραπεζών ενισχύει την εκτίμηση πως οι εξελίξεις δεν μπορεί να μην αφορούν και να μη φτάσουν σε επόμενη φάση και στα μεγαλύτερα ιδρύματα.

Βραχυπρόθεσμα, όμως, αυτό που φαίνεται να... βασανίζει αρκετούς διαχειριστές και ισχυρούς ”παίκτες” είναι το μέτρο της μαγνητοφώνησης των συνομιλιών και των εντολών τους προς τους χρηματιστές.

Εσφαλμένα είχε εννοηθεί την προηγούμενη εβδομάδα πως η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα αφορούσε κυρίως στα εναπομείναντα lobies και τις μικρότερες χρηματιστηριακές.

Εάν το συγκεκριμένο μέτρο, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι εφαρμόζεται ισόνομα σε όλες τις ΑΧΕ, αφορά από την τελευταία μέχρι την πρώτη χρηματιστηριακή και από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο πελάτη, τότε η κατακόρυφη μείωση των συναλλαγών θα επηρεάσει και αρκετές μετοχές εταιριών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Γι΄ αυτό βραχυπρόθεσμα διατηρείται μια μικρή επιφύλαξη όσον αφορά στην τάση συγκεκριμένων μετοχών, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να κινηθούν επιθετικότερα.

Στα θετικά των ημερών, η δεύτερη αναθεώρηση μεγεθών από τον όμιλο Μυτιληναίου, η κινητικότητα στις μικρότερες τράπεζες, η υψηλή εμπορευσιμότητα της S&B Ορυκτά, η επαναφορά των Altec, Microland, η κινητικότητα στη Δέλτα, η επανάκαμψη των πετρελαϊκών, οι θετικές εκθέσεις για την Τρ. Κύπρου, αλλά και ορισμένες άλλες περιπτώσεις (Μεσοχωρίτης, Σελόντα, Blue Star, Ρόκας, Νεώριο, Λάμδα κ.ά.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v