Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Σε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία μειώνεται η διαφορά ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση ”μεγάλου συνασπισμού” στη Γερμανία, στη συμμετοχή των ξένων στη Σοφοκλέους, καθώς και στα νέα υψηλά 18ετίας των τιμών του χρυσού αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Τρίτης.

Ο Τύπος της Τρίτης
Σε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία μειώνεται η διαφορά ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση ”μεγάλου συνασπισμού” στη Γερμανία, στη συμμετοχή των ξένων στη Σοφοκλέους, καθώς και στα νέα υψηλά 18ετίας των τιμών του χρυσού αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Τρίτης.

Γερμανία: Τον κώδωνα κινδύνου στους άρρενες συναδέλφους της κρούει η Αγκελα Μέρκελ, η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην ιστορία της Γερμανίας και επικεφαλής του πρώτου ”μεγάλου συνασπισμού” χριστιανοδημοκρατών – σοσιαλδημοκρατών από τη δεκαετία του ’60, αναφέρει η Καθημερινή.

Κυβέρνηση: Μειώθηκε στο 3% η διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η GPO για λογαριασμό του Mega, την οποία και επικαλείται η Ημερησία.

Η έντονη λαϊκή δυσφορία τείνει να μετατραπεί σε πολιτική χιονοστιβάδα για την κυβέρνηση, η οποία αναζητεί απεγνωσμένα τρόπους ανατροπής του αρνητικού γι’ αυτήν κλίματος, αναφέρει Το Βήμα, που συμπληρώνει πως σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε χθες από το Mega, 72,7% των ερωτηθέντων, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο, είναι δυσαρεστημένο από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Αλογοσκούφης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέοι -ειδικοί όμως και όχι ”γενικευμένοι” φόροι- αφήνει σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, προφανώς υπό την πίεση του κοινοτικού επιτρόπου Χ. Αλμούνια, που ζήτησε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα φορολογικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα αντί τιτλοποίησης.

Ecofin: Μάχη για να κερδίσει την τιτλοποίηση δίνει ο υπουργός Οικονομίας στο Ecofin, επισημαίνει η Καθημερινή, η οποία συμπληρώνει πως ο κ. Αλογοσκούφης ψάχνει να βρει συμμάχους – κυρίως από τις μεγάλες χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλά ελλείμματα ώστε να τον στηρίξουν στο ζήτημα των τιτλοποιήσεων που αμφισβητεί ο επίτροπος Αλμούνια.

Κρίσιμο χαρακτηρίζει το ραντεβού του υπουργού Γιώργου Αλογοσκούφη στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους ομόλογους του η Ημερησία, η οποία σημειώνει πως ο υπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα.

Δημόσιο Χρέος: Η υψηλή ανάπτυξη και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις αποτελούν παράγοντες μετριασμού του ρυθμού αύξησης του δημοσίου χρέους, αλλά και μείωσής του ως ποσοστού του ΑΕΠ, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Καπράλος: Ριζικές αλλαγές έρχονται στη Σοφοκλέους όπως προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στο Κέρδος ο πρόεδρος του Χ.Α. Σπύρος Καπράλος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει πως στόχος είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτών για να βγει η αγορά των παραγώγων από την ”αφάνεια”.

Σοφοκλέους: Το placement του ΟΤΕ αλλά και οι συνεχιζόμενες εισροές κεφαλαίων είχαν ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών στο Χ.Α. αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία οι ξένοι κατέχουν πλέον το 46% των blue chips.

Την 1η Δεκεμβρίου του 2005 θα τεθούν σε ισχύ οι νέες αγορές του Χ.Α., με την πρώτη ταχύτητα να περιλαμβάνει 92 τίτλους, σημειώνει Το Βήμα, που συμπληρώνει πως ως το τέλος του έτους δεν αναμένεται να εισαχθεί στο Χ.Α. κάποια νέα εταιρία, ύστερα από μια άτυπη συμφωνία της διοίκησης του Χ.Α. και των αναδόχων.

Καταναλωτικά: Σαφείς περιορισμούς στο ύψος των καταναλωτικών δανείων, αλλά και ενίσχυση της θέσης του πολίτη έναντι των τραπεζών προβλέπει σχέδιο οδηγίας που παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά της αρμοδίας Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας του Καταναλωτή, του Κύπριου επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού, αναφέρει η Καθημερινή, επισημαίνοντας πως κυριότερο στοιχείο της προτεινόμενης οδηγίας είναι ο προσδιορισμός ανωτάτου ορίου ύψους 50.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια.

Χρυσός: Σε νέα ζενίθ 18ετίας έφτασε η τιμή του χρυσού χθες στην αγορά του Λονδίνου, αναφέρει η Καθημερινή.

Τράπεζες: Για έντονες ζυμώσεις στον χώρο των μικρών τραπεζών κάνει λόγο η εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει σε Aspis, Marfin και Εγνατία, ενώ παράλληλα αναφέρεται και στα ερωτήματα εκείνα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον της αγοράς.

Ξενοδοχεία: Ιδιαίτερα θετικά εξελίσσεται η φετινή χρονιά για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία, μολονότι σε επίπεδο τιμών και εσόδων είναι αδύνατο να προσεγγίσουν τις περυσινές ολυμπιακές αποδόσεις, αναφέρει το Κέρδος.

Λιανικό Εμπόριο: ”Μάχη” στο λιανεμπόριο, με ”όπλα” τη χαμηλότερη τιμή και τα νέα καταναλωτικά μοντέλα, δίνουν στην εγχώρια αγορά τόσο οι νεοεισερχόμενοι ξένοι πολυεθνικοί όμιλοι όσο και οι υφιστάμενοι παίκτες των κλάδων ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, επισημαίνει η Εξπρές.

Σερβία: Η Ελλάδα κατατάσσεται 1η στον πίνακα των ξένων επενδυτών στη Σερβία με κυριότερους τομείς τις τράπεζες, τις τηλεπικοινωνίες, τα πετρέλαια, τη ζάχαρη, τα τσιμέντα, την αγροτική βιομηχανία κ.ά., σημειώνει η Ναυτεμπορική.

ΟΤΕ: Λίγες ημέρες πριν από την αυλαία των αιτήσεων του προσωπικού του ΟΤΕ για την εθελούσια έξοδο, που χθες έφταναν τις 3.550, μια απόφαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού τάραξε ξανά τα βαλτωμένα νερά παραπέμποντας σε κοστοβόρες ”γαλαντομίες” του παρελθόντος και σε ”προστατευτικά ψυγεία” ημετέρων του βαθέος συστήματος, επισημαίνει η Καθημερινή.

Eurobank: Διαψεύδει τα περί ξένων συμμαχιών η Eurobank, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία επισημαίνει, όμως, πως η φημολογία για επαφές συνεχίζεται.

Μυτιληναίος: Σε θετική αναθεώρηση των προβλέψεων για τα μεγέθη του 2005 προχώρησε ο όμιλος Μυτιληναίου, ενώ προβλέψεις διατυπώνει και η Αλουμίνιον της Ελλάδος, σύμφωνα με την Εξπρές.

Λεβεντάκης: Σοβαρό πρόβλημα δείχνουν να αντιμετωπίζουν όλα τα εκκοκκιστήρια του ομίλου Γ. Λεβεντάκη, που δεν άνοιξαν για να παραλάβουν σύσπορο βαμβάκι, ενώ ξεκίνησε από την προηγούμενη Δευτέρα η νέα εκκοκκιστική σεζόν, επισημαίνει το Κέρδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v