Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Τα μέτρα της Τραπέζης της Ελλάδος για τον περιορισμό των χορηγήσεων των στεγαστικών δανείων, η πώληση της Atlantic Bank από την Εθνική Τράπεζα, οι προοπτικές των σούπερ μάρκετ, αλλά και το πρόγραμμα εθελουσίας του ΟΤΕ είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Τα μέτρα της Τραπέζης της Ελλάδος για τον περιορισμό των χορηγήσεων των στεγαστικών δανείων, η πώληση της Atlantic Bank από την Εθνική Τράπεζα, οι προοπτικές των σούπερ μάρκετ, αλλά και το πρόγραμμα εθελουσίας του ΟΤΕ είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Αλμούνια: Η μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας μέσα στις χρονικές προθεσμίες που έχουν τεθεί, θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις, ακόμη και την επιβολή προστίμων στη χώρα μας, τονίζει η Ημερησία.

Ecofin: Στο Ecofin μεταφέρεται η διαμάχη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης για το θέμα της τιτλοποίησης οφειλών προς το Δημόσιο στο πλαίσιο του προϋπολογισμού 2006, αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Τράπεζα της Ελλάδος: Ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού, αλλά και παραινέσεις για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών διατυπώνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική και την οικονομία που υποβάλλει αύριο στη Βουλή, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Έλλειμμα: Δαπάνες τόκων ύψους 2,4 δισ. ευρώ μεταφέρει μετά τις εκλογές του 2008 η κυβέρνηση, ώστε να μειώσει το έλλειμμα των ετών 2005-2006-2007 και να προχωρήσει σε παροχές, σημειώνει η Ημερησία.

ΚΕΠΕ: Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ”η δημοσιονομική πολιτική έχει αποτελέσματα”, το οικονομικό επιτελείο δέχθηκε εξ οικείων τα βέλη για την αναποτελεσματικότητα των επιλογών του. ”Όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη κινούνται εκτός στόχων, βρισκόμαστε σε περίοδο επενδυτικής άπνοιας και οι προοπτικές στο άμεσο μέλλον θα εξαρτηθούν από την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης συμπεραίνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Επιστημονικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), τονίζει Το Βήμα.

Στεγαστικά Δάνεια: Αύξηση των προβλέψεων για τα στεγαστικά δάνεια που αντιστοιχούν σε πάνω από το 75% της αξίας του ακινήτου επιβάλλει με πράξη του διοικητή της η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ συνιστά στις εμπορικές τράπεζες να μη δανείζουν αφειδώς, αναφέρει η Ημερησία.

Δυσχεραίνει την εκταμίευση στεγαστικών δανείων η Τράπεζα της Ελλάδος, σημειώνει η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία με πράξη του διοικητή της Ν. Γκαργκάνα αυξάνονται οι προβλέψεις των τραπεζών, γεγονός που περιορίζει την κερδοφορία τους.

ΣΕΒ: Την ανάγκη επανεξέτασης της εργατικής νομοθεσίας σε ζητήματα όπως το μηνιαίο επιτρεπόμενο όριο ομαδικών απολύσεων και το ποσοστό των αναγκαστικών τοποθετήσεων θέτει για άλλη μια φορά ο επιχειρηματικός κόσμος προς την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι η απουσία ευελιξίας στην αγορά εργασίας επιβαρύνει το κόστος των επιχειρήσεων και τις οδηγεί σε μετανάστευση ή κλείσιμο.

Σοφοκλέους: Την ώρα που η δραστηριότητα των ξένων επενδυτών στο Χ.Α. αυξάνεται, οι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές αδιαφορούν και ρευστοποιούν, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Στις 3.500 μονάδες φέτος και στις 4.000 μονάδες στο τέλος του 2006 ”βλέπει” τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. η EFG Eurobank, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Επενδύσεις: Σημαντική υποχώρηση των επενδύσεων που θα επηρεάσει το ρυθμό ανάπτυξης προβλέπει η Eurobank από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αναφέρει Το Βήμα.

Το Κέρδος αναφέρει πως, σύμφωνα με τη Eurobank, ένα προτεινόμενο χαρτοφυλάκιο θα μπορούσε να έχει 40% μετοχές και 44% ομόλογα, με 6% διαθέσιμα και 10% εναλλακτικές τοποθετήσεις.

Ασφαλιστικά Ταμεία: Τον ”ασκό του Αιόλου” για πλήρη αλλαγή των δομών του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ανοίγει η Οδηγία 2003/41/ΕΚ, η οποία εξασφαλίζει την ταχύτατη και κατά προτεραιότητα ανάπτυξη των ιδιωτικών ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης (ΤΕΑ), μέσα από κανόνες που θα τους επιτρέπουν να έχουν εξαιρετική ευελιξία και να αποτελούν ”επιθετικούς παίκτες” των χρηματιστηριακών αγορών, σημειώνει το Κέρδος.

Έργα: Κατακερματισμός έργων ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, ώστε να μην απαιτείται η διενέργεια διαγωνισμών, παράνομη χρήση σφραγίδων εταιριών που δεν συμμετείχαν με εκπροσώπους τους, συμμετοχή αξιωματικών του Στρατού, είναι η συνταγή σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, που επισημαίνει ότι όλα καταγράφονται στις εκθέσεις δύο αξιωματικών σε ΕΔΕ στις οποίες παραδέχονται παρατυπίες τους, υποστηρίζοντας ότι ο εργολάβος, σύμφωνα με τον διοικητή τους, ”προερχόταν από τον υπουργό”.

Τουρισμός: Πολλά δομικά και διαχρονικά προβλήματα επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΤΕ, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Τηλεπικοινωνίες: Για ”διαμάντι στο στέμμα του ΟΤΕ η Cosmote” κάνει λόγο η εφημερίδα Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την οποία είναι θετικά τα σχόλια και τα σενάρια για τις δύο εταιρίες από τη Merrill Lynch και την HSBC.

Σούπερ Μάρκετ: Θετικές προοπτικές, αλλά και ενίσχυση του ανταγωνισμού ”βλέπουν” ΙΟΒΕ και Hellastat στην αγορά των σούπερ μάρκετ με την είσοδο μεγάλων αλυσίδων, αναφέρει η Καθημερινή.

Εξάλλου το Κέρδος, επικαλούμενο μελέτη του ΙΟΒΕ, σημειώνει πως η επικείμενη είσοδος μεγάλων σούπερ μάρκετ όπως η Wal Mart, η Tesco, η Aldi, η Tengelman – Plus κ.ά. θα εντείνουν τον ανταγωνισμό στον κλάδο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Εθνική Τράπεζα: Με συσσωρευμένη ρευστότητα 634 εκατ. ευρώ (μετά την πώληση της Atlantic Bank), ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε εξαγορές τραπεζών στα Βαλκάνια, και όχι μόνο, προκειμένου να ισχυροποιήσει την παρουσία του, αλλά και να ενισχύσει τη μελλοντική κερδοφορία του, επισημαίνει η Ημερησία.

Η Καθημερινή συμπληρώνει πως η Εθνική Τράπεζα φεύγει από τις ΗΠΑ και δίνει βάρος σε Βαλκάνια.

ΟΤΕ: Περισσότεροι από 3.550 εργαζόμενο του ΟΤΕ συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, αναφέρει η Ημερησία.

Ευθύνες στον ΟΤΕ επέρριψαν μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τις αλμυρές τηλεφωνικές γραμμές ”090” αναφέρει Το Βήμα.

ΔΕΗ: Αναβλήθηκε η συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ σύμφωνα με την Ημερησία, που συμπληρώνει ότι η μονάδα της Φλώρινας κόστισε 566,3 εκατ. ευρώ.

Credit Agricole: Στην αύξηση κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας σχεδιάζει να μετάσχει η Credit Agricole, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία όμως επισημαίνει πως η γαλλική τράπεζα δεν αναμένεται να καλύψει τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα νέων μετοχών.

Ολυμπιακή: Ανοίγει ο δρόμος για τη νέα Ολυμπιακή σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, που αναφέρει πως δόθηκε από την κυβέρνηση το ”πράσινο φως” για νέα εταιρία μικτού σχήματος στη θέση των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v