Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με εφόδια η Εθνική - με τζίρο ΟΤΕ και Cosmote

Κινήσεις, που για τα μεγέθη των ομίλων, θεωρούνται... περιφερειακές, κάνουν τη διαφορά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Με έσοδα από την πώληση της θυγατρικής της στη Ν. Υόρκη η Εθνική προσεγγίζει και πάλι επενδυτικά κεφάλαια, με την τιμή να ”χτυπά” στα 33 ευρώ. Με συναλλαγές περισσότερες του 1,1 εκατ. τεμαχίων κινούνται ανοδικά κατά περίπου 2% ΟΤΕ και Cosmote.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τσιμπολογώντας ανοίγει η όρεξη.

Η επισημοποίηση πώλησης της θυγατρικής της Atlantic Bank of N.Y. του ομίλου Εθνικής είναι η πρώτη περιφερειακή κίνηση που αφορά στον όμιλο και βεβαίως λειτουργεί ανάλογα στην πορεία της μετοχής.

Η δεύτερη αφορά στη στόχευση της EFG Telesis που θέτει τον πήχη στις 3.500 για το Γ.Δ. με προοπτική περαιτέρω αντίδρασης προς τις 4.000 μονάδες για την επόμενη χρήση.

Το κλίμα μεθοδικά και χωρίς υπερβολές είναι εμφανές πως προετοιμάζεται για την επόμενη κατάσταση πραγμάτων στη Σοφοκλέους.

Λίγο πολύ το κλίμα προδιαγράφεται και από το περιεχόμενο των δηλώσεων του ίδιου του προέδρου του ΧΑ Σπ. Καπράλου (δες σχετικό θέμα).

Βραχυπρόθεσμα αυτές οι περιφερειακές... κινησούλες, φέρνουν τον FTSE-20 και πάλι υψηλότερα των 1.875 μονάδων (προς τις 1.880 μονάδες).

Αυτό γιατί η μετοχή της Εθνικής από τα χαμηλά της ημέρας ”χτυπά” και πάλι τα 33 ευρώ, με ορισμένους πωλητές να θέτουν ακριβώς τα 33 ευρώ τις εντολές πώλησης.

Δηλαδή στο +1,79% για τη μετοχή της Εθνικής με συναλλαγές περίπου 400.000 τεμαχίων.

Η διαφορά, όμως, της συνεδρίασης γίνεται, όπως ήταν από την αρχή προφανές, από τις τηλεπικοινωνίες, ειδικότερα Cosmote, OTE.

Οι συναλλαγές στις δύο μετοχές ξεπερνούν το 1,2 εκατ. τεμάχια με την Cosmote 16,90 ευρώ (1,93%), και τον ΟΤΕ στα 17,22 ευρώ (2,01%).

Με ποσοστό 1,22% αντιδρά προς τα 13,30 ευρώ και η μετοχή της Γερμανός, ενώ αυξημένες είναι την τελευταία περίπου μισή ώρα οι συναλλαγές σε Motor Oil (1,42%) και ΕΛΠΕ (0,92%).

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών, για τους λάτρεις του σχετικού λόγου, παραμένει στο περίπου 1 προς 1, με εμφανή βελτίωση του κλίματος στον καλούμενο μεσαίο – χαμηλότερο χώρο.

Το σημαντικότερο είναι πως μετά τη χθεσινή ψυχρολουσία ενισχυμένος εμφανίζεται και πάλι ο τζίρος συναλλαγών ξεπερνώντας τα 130 εκατ. ευρώ στις 14:20.

Από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν οι με αυξημένες συναλλαγές αντίδραση της ΑΕΓΕΚ στα 0,67 ευρώ, της Ευκλείδης, Hitech, Μεσοχωρίτη, Αττικάτ, Αθηνά, Γαλαξίδι, Πλαστικά Θράκης, Μοχλός, Αλσίνκο, Ελληνικά Καλώδια, Βιοτέρ, ΝΕΛ, Μηχανικής, Inform Lykos, αλλά και ΕΥΔΑΠ.

Για τη συνέχεια, θεωρείται πιθανή η ισχυροποίηση της αντίδρασης, καθώς οι εντολές για μετοχές του FTSE-20, οδηγούν το Γ.Δ. προς τις 3.385 μονάδες, ενώ αυξάνονται οι συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής.

Δεν είναι άλλωστε αμελητέο ποσό το προσδοκώμενο όφελος που θα βάλει στο ταμείο του ο όμιλος, μετά την πώληση της θυγατρικής της στη Ν. Υόρκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v