Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολα τα λεφτά στις τηλεπικοινωνίες

Πράγματι, στις τηλεπικοινωνίες μεταφέρουν, εμφανώς πλέον, το παιχνίδι οι ξένοι και ισχυροί Έλληνες παίκτες. Μέχρι και 2,6% υψηλότερα η CosmΟΤΕ, μέχρι και 1,6% πάνω η μετοχή του ΟΤΕ, με ιδιαίτερα αυξημένους τζίρους. Ικανοποιητική αναλογία ανοδικών – πτωτικών, με αρκετές περιπτώσεις να έχουν ή να σημειώνουν αυξημένες συναλλαγές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με συναλλαγές περισσότερες των 610.000 τεμαχίων στην CosmΟΤΕ και 350.000 τεμαχίων στον ΟΤΕ (στα πρώτα 40 λεπτά της συνεδρίασης) καθίσταται εμφανής η... προτίμηση των ξένων.

Συγκριτικά ο τζίρος είναι αυξημένος στη μετοχή της θυγατρικής, καθότι υστερούσε στις προηγούμενες 4-5 συνεδριάσεις, οπότε και κορυφώνονταν οι αγορές στη μητρική, φέρνοντας τη μετοχή της CosmΟΤΕ μέχρι και 2,3% υψηλότερα.

Είναι ενδεικτικό πως οι πωλητές, μετά τη ζήτηση των αγοραστών, έθεσαν τον πήχη πολύ γρήγορα μέχρι και τα 17 ευρώ, ενώ οι ανάλογες εντολές έφταναν δύο λεπτά χαμηλότερα.

Στον ΟΤΕ η μεταβολή από το 1,3% (με τις αρχικές συναλλαγές του 40λεπτου) έφτασε πολύ γρήγορα με αγορές άλλων 120.000 τεμαχίων στο +1,54%, ή τα 17,14 ευρώ.

Την ίδια στιγμή κατά 2,1% ενισχύεται η μετοχή των ΕΛΠΕ, κατά 1,4% του Γερμανού, κατά 0,7% της Motor Oil, κατά 1,10% της Intracom και κατά 0,3% της Εθνικής.

Οι συναλλαγές είναι σαφώς περισσότερες των χθεσινών (περίπου διπλάσιες από το αντίστοιχο χθεσινό διάστημα), με τη σχέση ανοδικών – πτωτικών να εξισορροπείται στο 2 προς 1.

Αυτό γιατί ο Γ.Δ. πολύ γρήγορα βρέθηκε να κερδίζει περίπου 0,35% φτάνοντας μέχρι τις 3.372,2 μονάδες.

Σε επίπεδο FTSE-20, αντιστοιχεί με αντίδραση 0,31% προς τις 1.871 μονάδες (πάντα δηλαδή σε επαφή με την κρίσιμη τιμή των 1.875 μονάδων).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση είναι περισσότερες οι πτωτικές, αν και ανοδικά κινούνται Chipita, Αστήρ Παλλάς, ΕΥΔΑΠ, Αλουμίνιο, Σιδενόρ και λίγο χαμηλότερα Ασπίς Bank, Αλμα - Ατέρμων, Info-Quest, Lavipharm (μετά το χθεσινό -17%), ΑΕΓΕΚ, Βιοτέρ, ΕΥΑΘ και Υγεία.

Ειδικότερα για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, που με συναλλαγές περίπου 70.000 τεμαχίων διαμορφωνόταν κατά 2,5% υψηλότερα μέχρι τα 7,56 ευρώ, παρουσιάζει ενδιαφέρον το ενδεχόμενο υπέρβασης της παρακείμενης τιμής ”αντίστασης”.

Πρόκειται, εάν δεν μας απατά η μνήμη μας, για την 4η ή 5η φορά που μετά το λίγο πολύ γνωστό... δρομολόγιο της μετοχής επιχειρείται η υπέρβαση των 7,60 ευρώ.

Το παρήγορο είναι πως μετά τη χθεσινή... ψυχρολουσία επανακάμπτουν μετοχές εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Κατά την εκτίμησή μας, σε αυτή τη φάση στην αγορά χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή ορισμένων από αυτήν την κατηγορία.

Μετοχές εταιριών όπως Altec, Microland, Cyclon, Aλμα – Aτέρμων, Αλκο, Ελληνικά Καλώδια και αρκετών ακόμη ”λανσαρίζονται” με αρκετές συναλλαγές στην πρώτη 20άδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v