Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη συνεδρίαση

Αν είναι φθινοπωρινή μπόρα και περάσει η διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια, ειδικότερα στη Ν. Υόρκη, συντρέχουν λόγοι αρκετοί και ουσιαστικοί για να αντιδράσει ένα ικανό μέρος της αγοράς. Κρίσιμη για τεχνικούς λόγους, όπως σημειώνεται και από την ανάλυση της Εμπορικής Τράπεζας, η σημερινή συνεδρίαση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό θα σταθούμε σε τεχνική ανάλυση του Γ.Δ. της Εμπορικής Τράπεζας.

Και αυτό, γιατί στην προσεγμένη ομολογουμένως προσέγγιση καταγράφεται ο βαθμός συσχέτισης της Σοφοκλέους με τις ξένες αγορές και τη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη τώρα που προσεγγίζεται η πρώτη περιοχή στήριξης των 3.349 – 3.338 μονάδων.

Στην ίδια ανάλυση αναφέρεται πως ”δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη αρνητική ένδειξη που να ακυρώνει το σενάριο επίτευξης υψηλότερων επιπέδων τιμών προς την περιοχή των 3.470 – 3.520 μονάδων”.

Πιστεύοντας ότι στις αγορές προετοιμάζεται αντίδραση, θα εμμείνουμε στην προοπτική των επιλεκτικών τοποθετήσεων.

Άλλωστε, τα όσα παρασκηνιακά, αλλά και στο προσκήνιο, διαδραματίζονται στην αγορά μας και πολλά είναι και σημαντικά.

Η είδηση που κατά την εκτίμησή μας κάνει τη διαφορά, λόγω της συγκυρίας, αφορά στις βλέψεις του ομίλου Intralot.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Intralot Κ. Αντωνόπουλο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ”Μέτοχος”, ο όμιλος εξετάζει πολλά ενδεχόμενα, τα οποία πιθανόν να τον οδηγήσουν σύντομα σε μια νέα αγορά, αυτή των καζίνο.

Πρόκειται κατά την εκτίμησή μας για την πληρέστερη και πιο ουσιαστική συνέντευξη που έχει δοθεί από τον Κ. Αντωνόπουλο –όσο καιρό τον γνωρίζουμε-, με συνέπεια οι επισημάνσεις του σε αυτή την κρίσιμη –και λόγω ΟΠΑΠ- συγκυρία να αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μια άλλη είδηση, που θα έχει προστιθέμενη αξία, αφορά στα ονόματα των διεκδικητών του Αστέρα.

Το ότι οι όμιλοι της Marriott, Hilton, Hyatt, Starwood, Intercontinental, Accor, Kempinski και Orient Express διεκδικούν ένα από τα τελευταία ευρωπαϊκά ”φιλέτα” λέει, κατά την εκτίμησή μας, πολλά.

Σημαντική εξέλιξη είναι η αποσαφήνιση της πρόθεσης των Novator και ΙΤΕ πως δεν πωλούν τη FORTHnet, ενώ θα πρέπει να σταθούμε στην απόλυτα πετυχημένη παρουσίαση του Μυτιληναίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο Παρίσι από την HSBC.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, οι κινήσεις της Marfin ή της Δέλτα Συμμετοχών, αλλά και άλλες επιμέρους επιχειρηματικές εξελίξεις, μπορούν κατά την εκτίμησή μας να συντηρήσουν την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.

Αρκεί να περάσει σε αυτή τη φάση η διόρθωση των ξένων χρηματιστηρίων, ειδικότερα της Ν. Υόρκης.

Σημείωση: Στο σημερινό ”Εγερτήριο” ο φίλος Θανάσης ασχολείται με ένα πολύ... πικρό θέμα. Παράπλευρα, διαπιστώνεται πως όταν ένα μέσο όπως είναι ο ”Μέτοχος” ή το euro2day.gr θίγει ένα θέμα που αφορά στην αγορά, ελάχιστης σημασίας και προβολής τυγχάνει. Ελάχιστα ασχολούνται και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι με τις περιβόητες υποθέσεις.

Μήπως θα πρέπει να γίνει... Ζούγκλα και η υπόθεση της Δυναμική Ζωή για να ασχοληθούν κάποιοι σοβαρότερα με την ουσία του σκανδάλου, ισοδύναμου με αυτό του Μαγρίζου το φθινόπωρο του ’96.

Καλοδεχούμενη η πολιτική παρέμβαση για το θέμα του Τ+3, όπως αναδείχθηκε ύστερα από ερώτηση του τομεάρχη Οικονομίας του κυβερνώντος κόμματος.

Τέλος, χρήζει αναφοράς, καθότι δείχνει, αν μη τι άλλο, αποφασιστικότητα, η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα που έπραξε όπως θα έπρεπε να έχει εδώ και καιρό κάνει, αναφορικά με το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε πέντε τράπεζες.

Υ.Γ.: Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ο υπογράφων ούτε... γαύρος είναι (καραβάζελος των Ανεξάρτητων της 13), ούτε το κυβερνών κόμμα ψήφισε ή ψηφίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v