Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Κλειδιά” ΟΤΕ - Εθνική

Από τη στάση όσων τοποθετήθηκαν έγκαιρα και σημαντικά χαμηλότερα στη μετοχή του ΟΤΕ θα εξαρτηθεί η τάση του FTSE-20 για σήμερα. Πιθανό το ενδεχόμενο αρχικής διόρθωσης, ενώ ”κλειδί” για τη συνέχεια εκτιμάται ότι θα είναι η Εθνική. Σειρά επιχειρηματικών κινήσεων στο παρασκήνιο και το προσκήνιο κρατούν ψηλά το ενδιαφέρον σε αρκετούς κλάδους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από ΟΤΕ και Εθνική εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σήμερα η τάση.

Ειδικότερα, στον Οργανισμό τοποθετήθηκαν τις τελευταίες 5-6 συνεδριάσεις σημαντικά βραχυπρόθεσμα ξένα κεφάλαια, που φαίνεται να γνώριζαν τη θετική στάση ξένων οίκων για ΟΤΕ, Cosmote.

Ούτως ή άλλως, οι ξένοι ήταν θετικοί την ίδια περίοδο για αρκετές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και ομίλους του κλάδου.

Κατά συνέπεια, εάν αυτοί που αγόρασαν ΟΤΕ από τα χαμηλά των 16,1 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα θελήσουν να κατοχυρώσουν σήμερα μέρος των βραχυπρόθεσμων υπεραξιών τους, δεν αποκλείεται η μετοχή του Οργανισμού να αποτελέσει το ”κλειδί” της τάσης για τον FTSE-20.

Έτσι, θα δοκιμαστεί και στην πράξη το εν δυνάμει αγοραστικό ενδιαφέρον άλλων ξένων και ορισμένων Ελλήνων διαχειριστών, που ποντάρουν σε συνέχιση της αντίδρασης για ΟΤΕ - Cosmote.

Το ενδεχόμενο διόρθωσης στη μετοχή του Οργανισμού (καθώς ξεκίνησαν πτωτικά και τα τρία κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια), όμως, θα μπορούσε να καλυφθεί στη διάρκειατης συνεδρίασης από την Εθνική.

Για τη μετοχή της τράπεζας υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα επενδυτικά και βραχυπρόθεσμα κεφάλαια, αλλά και από ορισμένους που τοποθετήθηκαν πρόσφατα στα 32,9 ευρώ μέσω του placement.

Το επιθυμητό ενδεχόμενο, για ορισμένους αναλυτές, είναι η περαιτέρω ισχυροποίηση των 1.875 μονάδων για τον FTSE-20, η συσσώρευση του Γ.Δ. λίγο υψηλότερα από τις 3.375 μονάδες, με την παράλληλη συντήρηση της μόχλευσης σε επιμέρους μετοχές του μεσαίου – χαμηλότερου χώρου.

Και σε αυτό το χώρο τα νεότερα είναι πολλά.

Είναι προφανές πως ο κλάδος των τροφίμων – ειδών διατροφής βρίσκεται σε φάση επαναδιάταξης, κάτι που φαίνεται να ισχύει στην ακτοπλοΐα, τις κατασκευές, αλλά και την πληροφορική.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κίνηση της Intracom, το Novator, η ”επιθετικότητα” της Marfin, η ενέργεια της Δέλτα, ο Μυτιληναίος, η αντίδραση της Altec ή της ΑΕΓΕΚ και αρκετές ακόμη παράμετροι συνιστούν τη διαμορφούμενη αγορά.

Εκτιμούν πως βρισκόμαστε στο μέσον μιας περιόδου που θα χρωματιστεί από αρκετές επιχειρηματικές κινήσεις, συμφωνίες, ”ειδύλλια” και ”γάμους” σε όλους του ενεργούς τομείς της οικονομίας.

Γι’ αυτό θεωρούν πιθανό πως μετοχές εταιριών και ομίλων που εμπλέκονται είτε άμεσα είτε έμμεσα στην εικοτολογία των ημερών θα συνεχίσουν να επηρεάζονται ανάλογα.

Βραχυπρόθεσμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπεριφορά μετοχών όπως οι Altec, ΑΕΓΕΚ, Καρδασιλάρης (μετά μάλιστα και το χθεσινό πακέτο στα 4,90 ευρώ), Αστήρ (δες σχετικό θέμα), Δέλτα Συμμετοχών και ορισμένων ακόμη.

Σημείωση: Το μεταφέρουμε στους επισκέπτες – αναγνώστες μας, επειδή το βρήκαμε ευφυές. ”Πώς λέγεται ο Νεοδημοκράτης που διορίζεται στο Δημόσιο με... προφορική συνέντευξη;”. Η απάντηση είναι... BlueTooth.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, το blue θα μπορούσε να είναι green παλαιότερα ή κάποιο άλλο χρώμα αργότερα.

Η ευρηματικότητα, πάντως, ορισμένων αξίζει όσο... 10 αναλύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v