Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΧΕ: Καταλύτης οι ξένες αγορές

Καταλύτη στη διαμόρφωση της τάσης στη Σοφοκλέους θα αποτελέσουν οι ξένες αγορές (για τις οποίες αναμένεται ανοδικό άνοιγμα) εκτιμούν οι χρηματιστηριακές, που επισημαίνουν ότι αν και δεν αποκλείονται οι ρευστοποιήσεις, τα θεμελιώδη της αγοράς παραμένουν ”ισχυρά”. Στο επίκεντρο οι τηλεπικοινωνίες.

ΑΧΕ: Καταλύτης οι ξένες αγορές
Τι εκτιμάται για σήμερα: Τις διεθνείς αγορές εκτιμά η Marfin Analysis πως θα ακολουθήσει η Σοφοκλέους, καθώς –όπως εξηγεί– οι επενδυτές διεθνώς θα επικεντρωθούν στην ανακοίνωση των οικονοµικών αποτελεσµάτων για το τρίτο τρίµηνο του 2005.

Για ενδεχόμενο rebound στη Σοφοκλέους κάνει λόγο η Proton Securities, σε συνέχεια των προσφάτων απωλειών αφενός και αφετέρου λόγω της θετικής ψυχολογίας που προέρχεται από το εξωτερικό.

Παράλληλα, η Proton Securities συμπληρώνει πως η μετοχή του ΟΤΕ αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κινήσεων αποκόμισης κερδών η Εγνατία Finance, η οποία επισημαίνει, όμως, πως τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής αγοράς παραμένουν ”ισχυρά” και ως εκ τούτου προβλέπει ότι το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον θα επανακτηθεί σύντομα.

Επιπλέον, η Εγνατία Finance συμπληρώνει πως ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ανοδικά εκτιμά η Eurocorp πως θα ανοίξουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, σε συνέχεια του θετικού κλεισίματος της Wall την Παρασκευή, ενώ σε ό,τι αφορά τη Σοφοκλέους η χρηματιστηριακή σημειώνει πως θα κινηθεί ανάλογα.

Τεχνικά η διόρθωση εξελίσσεται με αρκετά προβλέψιμο τρόπο, καθώς οι 3.390 μονάδες ήταν ένα πεδίο λογικής επιστροφής του Γενικού Δείκτη, για να συνεχίσει κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης και της Παρασκευής προς χαμηλότερα επίπεδα, αναφέρει στο εβδομαδιαίο report της η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Αν και η αποφόρτιση των δεικτοβαρών μετοχών από υπεραγορασμένες περιοχές έχει συντελεστεί σε ικανοποιητικό βαθμό, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να έχει ακόμη κάποια περιθώρια διόρθωσης πριν η τεχνική εικόνα του αποκτήσει και πάλι ενδιαφέρον για τους αγοραστές, συμπληρώνει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Επισημαίνει δε πως η ζώνη μεταξύ 3.284 και 3.310 μονάδων αναμένεται ως το πιθανό πεδίο κατάληξης της τρέχουσας διόρθωσης, με το κύριο βάρος των ρευστοποιήσεων να αφορά τους τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι έχουν και τα μεγαλύτερα περιθώρια διόρθωσης από τα πρόσφατα υψηλά τους.

Σε ενδεχομένη προσέγγιση της εν λόγω περιοχής θα πρέπει να εξετασθούν οι συναλλακτικοί όγκοι και οι δυνάμεις που ενδεχομένως θα εμφανισθούν στους βασικούς τραπεζικούς τίτλους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν προϋποθέσεις αντιστροφής της βραχυπρόθεσμης τάσης, αναφέρει η χρηματιστηριακή.

Παράλληλα, συμπληρώνει, αν και το σενάριο που περιγράφεται είναι ιδανικό για την εξέλιξη της ανοδικής τάσης, η χρονική περίοδος που έρχεται μετά τις 19 Οκτωβρίου συμπίπτει με μια καλή συγκυρία ειδήσεων που αφορούν τον ΟΤΕ (αποτελέσματα εθελούσιας εξόδου,) την Εθνική Τράπεζα (διαγωνισμός στη Ρουμανία για την απόκτηση της BCR), την Εμπορική Τράπεζα (αποφάσεις των Γάλλων για τη συμμετοχή τους στην αύξηση του Μ/Κ), καθώς και επιμέρους μικρότερες εταιρίες οι οποίες βρίσκονται σε φάση αναζήτησης στρατηγικών συμμαχιών ή εκπονούν νέα επιχειρηματικά σχέδια που περνούν μέσα και από την αγορά, διατηρώντας ζωντανό το ενδιαφέρον ακόμα και σε πτωτικές ημέρες όπως αυτή της Παρασκευής.

Παρά το ρίσκο το οποίο συνεχώς ενσωματώνεται σε τίτλους με προοπτικές επιχειρηματικών ζυμώσεων, αν ένα μικρό μέρος από τις προσδοκίες υλοποιηθεί, η αγορά θα κινηθεί επιθετικότερα προεξοφλώντας τις επιπτώσεις σε κλαδικό επίπεδο ή ακόμα δίνοντας ευρύτερες διαστάσεις στη σημασία που μπορεί να έχει μια συμφωνία για το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, αναφέρει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Τέλος, υπενθυμίζει πως την επόμενη εβδομάδα λήγουν οι σειρές παραγώγων του Οκτωβρίου.

Τι έγινε την Παρασκευή: Χαμηλότερα κατά 0,58% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 207 εκατ. ευρώ, αναφέρει η Marfin Analysis.

Η χρηματιστηριακή συμπληρώνει πως αν και η Σοφοκλέους κινήθηκε πτωτικά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, έκλεισε μακριά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, καθώς παρουσιάστηκε αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίασης.

Παράλληλα, η Marfin Analysis σημειώνει πως ο FTSE-20 έκλεισε 0,59% χαµηλότερα, επισημαίνοντας ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν έντονο για τη μετοχή του ΟΤΕ (+0,71%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v