Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Σοφοκλέους πρόθυμη. Οι ξένες αγορές;

Στις πρώτες 1-2 συνεδριάσεις της εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει το κλίμα στις ξένες αγορές, που θα επηρεάσει και τη διάθεση της Σοφοκλέους. Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση που η τάση στον FTSE-20 παραμένει ελεγχόμενα πτωτική, θα πρέπει να αναμένεται ως πιθανότατη η υπεραντίδραση επιμέρους μετοχών του μικρομεσαίου χώρου. Τα στατιστικά της εβδομάδας. To 0,2% της Αγροτικής μεταβιβάστηκε μέσω 3 πακέτων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με την προϋπόθεση πως η διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια μπορεί να οδηγεί σε έστω τεχνικής μορφή αντίδραση, δεν θα βρει απροετοίμαστη την ελληνική αγορά.

Το γεγονός και μόνο πως, ο Γ.Δ. βρίσκεται σε διαπραγμάτευση πολύ κοντά στα υψηλά 4 και πλέον ετών χωρίς μάλιστα ουσιαστική είδηση από τον τραπεζικό κλάδο επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα ενός τμήματος της Σοφοκλέους.

Δικαιολογημένα, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, οι βασικές μετοχές του FTSE-20 δείχνουν αδύναμες να οδηγηθούν σε διάσπαση νέων υψηλών αντιστάσεων, πλην, όμως, κινούνται σε εύρος τιμών που επιτρέπει την καταγραφή υπεραξιών.

Λίγο πολύ το δρομολόγιο της μετοχής της Εθνικής, του ΟΤΕ ή της Πειραιώς και ορισμένων ακόμη μετοχών του FTSE-20 δίνει την ευκαιρία αποκόμισης υπεραξιών ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα, ακόμη και χωρίς τη μεγάλη είδηση που μπορεί να οδηγήσει προς την επόμενη ”κορυφή”.

Θα φανεί στις πρώτες 1-2 συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας η διάθεση των ξένων αγορών, που θα μπορούσε να επηρεάσει σε ικανό βαθμό και τη δική μας.

Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση που η τάση στον FTSE-20 παραμένει ελεγχόμενα πτωτική, θα πρέπει να αναμένεται ως πιθανότατη η υπεραντίδραση επιμέρους μετοχών του μεσαίου – χαμηλότερου χώρου.

Η μία ομάδα μετοχών που έχει ξεπεράσει πλέον και μακροπρόθεσμες στηρίξεις (Μυτιληναίος, Μέτκα, Αλουμίνιο, Δέλτα Συμμετοχών, S&B Oρυκτά, Intralot, Cosmote, Motor Oil, Σαράντης, Γερμανός, κ.α.), η άλλη που βρίσκεται σε διαδικασία προσέγγισης (Λύκος, Πλαστικά Κρήτης, Καρδασιλάρης, Λάμδα, Jumbo, Info Quest, ΕΛΒΕ, EXAE, Μινωικές, κ.α.) και μία τρίτη, όπου επιχειρείται η επαναφορά από τα ελάχιστα (Altec, ΑΕΓΕΚ, Μicroland, Μπαλλής, κ.α.) συνθέτουν ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς που συνεχίζει ανοδικά.

Ο αριθμός τους μόνο ευκαταφρόνητος δεν είναι πλέον, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει πλέον και άλλες διεξόδους πέραν των 8-12 γνωστών Blue chips.

Εκτιμάται πως η ενεργότερη συμμετοχή των παιχτών της αγοράς θα αποτυπωθεί στα στοιχεία μηνός Οκτωβρίου, όπου θα φαίνεται η ενίσχυση των ενεργών κωδικών, η αύξηση των επενδυτικών μερίδων και η διεύρυνση του πλήθους όσων δραστηριοποιούνται από την αρχή του χρόνου, ακόμη και στην περίπτωση, που ”ταλαιπωρηθεί” η αγορά την ερχόμενη εβδομάδα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας επόμενης τελευταίας – επιμένουμε – ανοδικής εκτόνωσης προς το τέλος της χρήσης.

Τρία πακέτα με συνολικά 2,5 εκατ. μετοχές της Αγροτικής Τράπεζας ”πέρασαν” στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Η τιμή μεταβίβασης ανήλθε στα 5,04 ευρώ και αντιστοιχούν στο 0,2% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.331 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 0,65%. Ο FT 20 υποχώρησε 0,41%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 0,81%, ενώ ο FTSE 80 κέρδισε 0,63%. Απώλειες 0,42% για τον FTSE 140 και 0,6% για τον δείκτη υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

Οι τράπεζες υποχώρησαν 0,94%, οι τηλεπικοινωνίες ενισχύθηκαν 2,28% και τα είδη λύσεων πληροφορικής 3,98%. Πτώση 3,9% για τις ασφάλειες.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: ΑΝΕΚ (προνόμιο 1990- 44,3%), ΑΧΟΝ (25%), ΑΕΓΕΚ (22,6%), As Company (20%), Πλαστικά Κρήτης (17,4%), Q&R (17,2%), AΛΤΕΚ (16,9%), Microland (16%), Σελόντα (14,1%) και Euromedica (12,6%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: PC Systems (23,3%), Λανακάμ (21%), Πουλιάδης (20%), ΕΤΜΑ (προνομιούχες – 18,6%), Τρία Άλφα (17,7%), Ελβιεμέκ (17,6%), ΕΛΛΑΤΕΞ (15,8%), Προμότα (15%), Κλωνατέξ (προνομιούχες – 13,7%) και Ιπποτούρ (11,6%)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v