Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληθαίνουν οι επιχειρηματικές κινήσεις

Είτε τα καταφέρει είτε όχι η Εθνική σήμερα στη Ρουμανία, θα έχει κερδηθεί μία πολύ μεγάλη μάχη. Το γεγονός ότι ο ελληνικός όμιλος αναφέρεται από όλα τα ισχυρά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μεταξύ των ισχυρών διεκδικητών, αποτελεί αδιαμφισβήτητα κέρδος και για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. Πληθαίνουν οι επιχειρηματικές κινήσεις στο προσκήνιο, κυρίως, όμως, στο παρασκήνιο του μεσαίου– χαμηλότερου χώρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ημέρα... Εθνικής θεωρείται και δικαιολογημένα η σημερινή.

Αφενός μεν γιατί ο εθνικός τραπεζικός όμιλος της χώρας φαίνεται πως ”χτυπά” με αξιώσεις την BCR, αφετέρου γιατί ο διοικητής επιμένει στην προοπτική δημιουργίας εθνικών πρωταθλητών στον κλάδο.

Από τη συνέντευξη του Τάκη Αράπογλου στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, καταγράφεται η δυναμική που έχει διαμορφωθεί στον τραπεζικό κλάδο.

Θα επιμείνουμε, όμως, και σήμερα, με την προϋπόθεση πως ισορροπεί ο FTSE-20 στην περιοχή των 1.850 μονάδων, στην περαιτέρω ενδυνάμωση της φοράς του SC-80.

Με ”κλείσιμο” χθες στις 526,2 μονάδες για τον SC-80 διαμορφώνεται ”κορυφή” έτους.

Αυτό, γιατί οι εξελίξεις και από το μέτωπο του ευρύτερου κλάδου του πληροφορικής ωθούν υψηλότερα δεικτοβαρείς μετοχές με αιχμή την InfoQuest.

Από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση φαίνεται πως διαμορφώνεται η ομάδα εκείνων των μετοχών που αποτελεί ή θα αποτελέσει τον επόμενο επενδυτικό στόχο των ενεργών παιχτών.

Από την Jumbo, Frigoglass μέχρι το Ατλάντικ, την Altec αλλά και από το Ιατρικό Αθηνών μέχρι την Info Quest, Sanyo είναι προφανές πως κάτι έχει αλλάξει προς το καλύτερο σε αυτήν την κατηγορία εισηγμένων.

Το ενθαρρυντικό είναι πως από την αρχή Σεπτεμβρίου το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο από τις μετοχές του μεσαίου – χαμηλότερου χώρου εμπλουτίζεται καθημερινά και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να εγκλωβίζονται οι ενεργοί παίχτες.

Αναμφίβολα οι εξελίξεις γύρω από την Q Telecom αφορούν ευρύτερα τον κλάδο ενώ από τη χθεσινή συνεδρίαση ξεχώρισε η αντίδραση με αυξημένες συναλλαγές της Βyte, μίας υγιούς εταιρίας του κλάδου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζεται και στον κατασκευαστικό κλάδο, μετά τις εξελίξεις με επίκεντρο την Αθηνά, αλλά και την εισροή διεθνών κεφαλαίων στην J&B ΑΒΑΞ (αναλυτικό θέμα στη σημερινή ανανεωμένη Εξπρές), και στον ευρύτερο κλάδο χημικών, όπου ο όμιλος Λαυρεντιάδη επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον για την εξαγορά της Μπαλλής Χημικά, καθώς και μίας ακόμη εισηγμένης.

Ειδήσεις δεν λείπουν ούτε από τον κλάδο των Ιχθυοκαλλιεργειών, όπου στη χρηματιστηριακή αντίδραση φαίνεται να αποτυπώνονται και επιχειρηματικές κινήσεις.

Ενδεικτική είναι η πρόθεση του Νηρέα να αποκτήσει και δεύτερη εταιρία στην Τουρκία.

Σημείωση: Είναι καλό να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Γι’ αυτό στο σχετικό θέμα αναφορικά με το σκάνδαλο της Hedley καταγράφονται όλα τα στοιχεία και αποδείξεις (για τον καθοριστικής σημασίας ρόλο του Μετόχου και του euro2day.gr στην... εξιχνίαση της όλης υπόθεσης– σκανδάλου).

Για τους ίδιους λόγους, κυρίως ηθικούς, θα πρέπει να σημειωθεί πως η αντιπαράθεση που έχει ”ξεσπάσει” αναφορικά με την ΤτΕ, πυροδοτήθηκε από στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο βραδινό δελτίο του Εxtra 3, την προηγούμενη εβδομάδα.

Όσο μικρός και αν είναι ο παίχτης θα πρέπει να του αναγνωρίζεται το δικαίωμα ύπαρξκης και έκφρασης από το μεγαλύτερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v