Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αν κάνει τόσο η Q, πόσο κάνει ο ΟΤΕ;

Βρέθηκαν επενδυτές να πληρώσουν 325 εκατομμύρια ευρώ για την Q-Telecom! Δικά τους είναι τα λεφτά κι εμάς δεν μας πέφτει λόγος. Θα μπορούσαν οι άνθρωποι να τα φάνε σε στραγάλια. Το μεγάλο αυτό ποσό, όμως, μας δημιουργεί εύλογα ένα ερώτημα. Αν η Q-Telecom αξίζει 325 εκατομμύρια ευρώ, τότε πόσο θα πρέπει να κάνει ο ΟΤΕ;

Αν κάνει τόσο η Q, πόσο κάνει ο ΟΤΕ;
Βρέθηκαν επενδυτές να πληρώσουν 325 εκατομμύρια ευρώ για την Q-Telecom! Δικά τους είναι τα λεφτά κι εμάς δεν μας πέφτει λόγος. Θα μπορούσαν οι άνθρωποι να τα φάνε σε στραγάλια.

Το μεγάλο αυτό ποσό, όμως, μας δημιουργεί εύλογα ένα ερώτημα. Αν η Q-Telecom αξίζει 325 εκατομμύρια ευρώ, τότε πόσο θα πρέπει να κάνει ο ΟΤΕ;

Ας δούμε τι αγόρασαν οι νυν βασικοί μέτοχοι της TIM (TPG – APAX) με 325 εκατομμύρια ευρώ. Η Q-Telecom έχει σήμερα 907.886 πελάτες στην κινητή τηλεφωνία, εκ των οποίων μόλις οι 32.247 είναι με συμβόλαιο.

Επίσης, η εταιρία έχει 73.858 πελάτες στη σταθερή τηλεφωνία, νούμερο που αντιστοιχεί σε ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 5%.

Ας ξεκινήσουμε από αυτό το τελευταίο. Ο ΟΤΕ έχει το 75% της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας. Με την απλή μέθοδο των τριών, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ΟΤΕ θα έπρεπε να αξίζει τουλάχιστον 4.875 εκατομμύρια ευρώ.

Κι αυτό μόνο στην περίπτωση που ο ΟΤΕ ήταν μια εταιρία άμεσα συγκρίσιμη με την Q-Telecom. Αν δηλαδή δεν είχε δίκτυο και μεταπωλούσε μονάδες σταθερής τηλεφωνίας και μόνο.

Αν δεν είχε μεγάλη ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα και Ρουμανία (μην ξεχνάμε την RomTelecom) και πλήθος άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η Q-Telecom, όμως, δεν είναι μόνο σταθερή τηλεφωνία. Τη γνωρίσαμε κυρίως για την κινητή τηλεφωνία της και από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις που απευθύνονται στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Αλλά και ο ΟΤΕ δεν υστερεί σε αυτό τον τομέα. Έχει την CosmΟΤΕ, η οποία έχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 40%.

Στο διά ταύτα: Αν η Q-Telecom αξίζει 325 εκατομμύρια ευρώ, όσα γενναιόδωρα πρόσφεραν τα δύο funds, τότε ο ΟΤΕ είναι τσάμπα στην σημερινή χρηματιστηριακή αποτίμησή του των 8.369 εκατομμυρίων ευρώ.

Διότι, όπως και να το κάνουμε, δύο Q-Telecom δεν μας κάνουν έναν ΟΤΕ...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v