Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρές μεταβολές

Οριακή η μεταβολή του FTSE 20 και εμφανώς καλύτερη η εικόνα στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Υψηλότερα λόγω πετρελαίου Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, στο 1,2 προς 1 η αναλογία ανοδικών– πτωτικών και θετική μεταβολή μεγαλύτερη του 1% για 52 μετοχές μετά από μία ώρα συνεδρίασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θα παραμείνουμε... βαρετοί στην εκτίμηση που έχουμε για την αγορά από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Εκτιμούμε πως σε αυτή τη φάση προέχει η επανασυσπείρωση των μικρομεσαίων δυνάμεων και η διεύρυνση της επενδυτικής πίτας.

Με τη μέχρι τώρα πορεία του FTSE 20 διευκολύνεται αυτό το εγχείρημα, χωρίς ωστόσο να λείπουν ακραίες διακυμάνσεις και συντροφικά ”χωσίματα”.

Πιστεύουμε όμως πως σταδιακά από το μεσαίο – χαμηλότερο χώρο μπορεί να αναδειχθούν οι επενδυτικές ευκαιρίες – επιλογές της επόμενης χρονιάς.

Για τον FTSE 20 η τάση διαμορφώθηκε ελαφρώς θετική μετά τα σημαντικά κέρδη λόγω διυλιστηρίων, της απόδοσης κατά 0,7% της CosmΟΤΕ και των Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική και Τιτάν που κινούνται με μικρά κέρδη.

Η παραδοχή από όλο και περισσότερους αρμόδιους πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε θεαματική μείωση στην τιμή του πετρελαίου για τα επόμενα τουλάχιστον 1-2 χρόνια, σε συνδυασμό με την απόφαση της διοίκησης της Motor Oil, φέρνει κατά 3,3% υψηλότερα τη μετοχή της MOH και κατά 2,2% των Ελληνικών Πετρελαίων.

Στο μεσαίο – χαμηλότερο χώρο, η αρχική ένδειξη είναι μάλλον ενθαρρυντική όχι τόσο λόγω της θετικής σχέσης 1,2 προς 1 (ανοδικές – πτωτικές) όσο για το πλήθος των πράξεων που σημειώνονται σε αρκετούς τίτλους.

Έτσι, από την αρχή ξεχωρίζουν η μετοχή της Γενικής στα 9,12 ευρώ, της Αττικής στα 5,44 ευρώ, του ΔΟΛ στα 2,89 ευρώ, της ΜΕΤΚΑ στα 9,10 ευρώ, του Ιατρικού Αθηνών στα 2,52 ευρώ, της Αστήρ Παλλάς στα 6,18 ευρώ και της Μαΐλλης στα 3,64 ευρώ.

Με βάση τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης ξεχωρίζουν τα περισσότερα των 300.000 τεμάχια της Info-Quest μέχρι τα 4,74 ευρώ, οι περίπου 100.000 μετοχές της Sanyo προς τα 0,89 ευρώ, τα πλέον του 1,1 εκατ. τεμάχια μέχρι τα 0,80 ευρώ της Altec, το +6,2% του Μπαλλή, αλλά και οι συναλλαγές σε Ευκλείδη, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Lavipharm (1,06 ευρώ), Σελόντα (1,08 ευρώ), Cyclon (0,85 ευρώ), Πετζετάκις (1,32 ευρώ), Δρομέας (1,33 ευρώ) με αυξημένες για τα δεδομένα της μετοχής συναλλαγές, Μηχανική, Υγεία, Μεσοχωρίτη και αρκετούς ακόμη τίτλους από αυτή την κατηγορία.

Είναι ενδεικτικό πως την πρώτη ώρα της συνεδρίασης για 52 μετοχές το ποσοστό θετικής μεταβολής ξεπερνούσε το 1%, ενώ για περισσότερες από τις μισές οι συναλλαγές ήταν περισσότερες των 10.000 τεμαχίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v