Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ”κόκκινο” η Σοφοκλέους

Με το... καλημέρα, η προσφορά πίεσε σημαντικά χαμηλότερα μετοχές εταιριών κάθε κεφαλαιοποίησης. Χαμηλότερα και των 3.300 μονάδων ο Γ.Δ., με τους εν δυνάμει αγοραστές να μην βιάζονται να τοποθετηθούν όσο συνεχίζονται οι σημαντικές πιέσεις στα ξένα χρηματιστήρια. Στο 5 προς 1 η αναλογία καθοδικών - ανοδικών μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Λίγο πολύ αναμενόμενη μεν η διόρθωση, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.

Ο Γ.Δ. με το... καλημέρα βρέθηκε να υποχωρεί κατά 1,2%, για να φτάσει στο χείλος των 3.300 μονάδων.

Διαπιστώθηκε, όμως, πως σε κάποιες περιπτώσεις οι εν δυνάμει αγοραστές ”τραβήχτηκαν” πολύ χαμηλότερα για να διευκολύνουν κατά κάποιον τρόπο τη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών.

Όλα αυτά με συναλλαγές που δεν ξεπερνούσαν στα πρώτα 30 λεπτά της συνεδρίασης τις 10.000 τεμάχια.

Αυτό παρατηρήθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση των μετοχών των Πειραιώς, Coca Cola, Βιοχάλκο, Hyatt, Motor Oil και ΚΑΕ (από τον FTSE-20).

Αντιθέτως, η μετοχή της Εθνικής πιέστηκε μέχρι τα 32,2 ευρώ, με συγκριτικά αρκετές συναλλαγές που διαμορφώνονταν στα 140.000 τεμάχια.

Με αυτό το κλίμα να διαμορφώνεται από νωρίς στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, θα λέγαμε ότι δόθηκε μήνυμα και προς όσους δραστηριοποιούνται στο μεσαίο – χαμηλότερο χώρο.

Έτσι, και από την πλευρά τους ακολουθήθηκε ανάλογη τακτική, η σχέση ανοδικών – πτωτικών έφτασε πολύ γρήγορα στο 1 προς 5, ενώ όταν ο Γ.Δ. υποχωρούσε χαμηλότερα των 3.300 μονάδων (-44 μονάδες), μόλις 32 μετοχών η τιμή διαμορφωνόταν ανοδικά.

Από τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση, οι ”ανοδικές μετοχές” από τις αρχικά 4 έφτασαν στις 7, με τις Altec, Μινωικές και Info-Quest να συγκεντρώνουν υψηλό αριθμό συναλλαγών.

Μάλιστα η μετοχή της Altec, μετά τη χθεσινή διόρθωση, αντιδρούσε προς τα 0,78 ευρώ, της Info-Quest προς τα 4,34 ευρώ και των Μινωικών προς τα 2,83 ευρώ.

Για την επόμενη ώρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει περισσότερο η εικόνα των εν δυνάμει πωλητών, καθώς η αρχική προσφορά ήταν μάλλον περιορισμένη, κυρίως, όμως, να φανούν οι αντοχές της αγοράς στο ενδεχόμενο που η διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια θα συνεχιστεί και προς το τέλος της εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v