Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aνω- κάτω και... κάτω- άνω

”Ρώσικο τρενάκι” θυμίζουν οι αγορές, καθώς από τα χθεσινά χαμηλά, των τελευταίων 7 εβδομάδων, οι αγορές βρίσκονται σε δυναμική αντίδρασης. Οκτώβριος βλέπετε, και το κερδοσκοπικό παιχνίδι έχει την τιμητική του από τη Ν. Υόρκη, τη Φρανκφούρτη, μέχρι την Αθήνα. Επιβεβαιώθηκε η ανθεκτικότητα επιλεγμένων μετοχών εταιριών μεσαία– χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Έτσι είναι οι αγορές, απρόβλεπτες και... πονηρές.

Μετά τη χθεσινή ψυχρολουσία, μία διαφορετική μέρα ξημέρωσε για τις ευρωπαϊκές αγορές, που σε απόλυτη εξάρτηση από τη Ν. Υόρκη αντέδρασαν ανοδικά.

Για τη Σοφοκλέους παραμένουμε όσον αφορά τη μεσοπρόθεσμη τάση ”στα αυτά”.

Έχοντας ως γνώμονα τις αναλύσεις διορατικών χρηματιστηριακών (Eurobank, Π&Κ, Marfin Analysis), που στοχοθετούν το Γ.Δ. προς τις 3.500 μονάδες, επιμένουμε θετικά.

Οι τελευταίες αναταράξεις, ειδικότερα η χθεσινή, μπορεί να ξάφνιασαν ως προς την έντασή τους.

Έτσι, όμως, διαμορφώνονται ταχύτατα αποτιμήσεις ελκυστικές για επανατοποθέτηση.

Και από τη στιγμή που η χθεσινή βίαιη εκτόνωση προκλήθηκε κατά κύριο λόγο από τους ξένους, δεν αποκλείεται οι ίδιοι να κινηθούν σήμερα με το ρυθμό που το πράττουν από αργά χθες το βράδυ στη Ν. Υόρκη.

Στην περίπτωση μίας ανοδικής αντίδρασης, πιθανότατα θα αφορά και πάλι την υψηλή κεφαλαιοποίηση και επιλεγμένες μετοχές του MID-40.

Οι διακυμάνσεις και οι αποτιμήσεις που διαμορφώθηκαν τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις προσφέρονται εν όψει και της αυριανής λήξης Παραγώγων για ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι.

Και οι ξένοι κερδοσκοπούν σε μετοχές εταιριών ανάλογης των κυβικών και της ρευστότητάς τους.

Εκεί όμως που θα συνεχίζουμε να επιμένουμε είναι στην επιλεγμένη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς με τη χθεσινή αντίδραση συγκεκριμένων τίτλων, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις όσων πιστεύουν σε αυτό το κομμάτι της αγοράς.

Στέναζε χθες η υψηλή κεφαλαιοποίηση και όμως, στον Πετζετάκι συναλλαγές 216.000 τεμαχίων απορροφήθηκαν μέχρι το +3%.

Η Citigroup ξεκινά την κάλυψη της Φουρλής, καθώς το εγχείρημα των ΙΚΕΑ αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τον όμιλο.

Στα Πλαστικά Κρήτης είναι προφανές πως κάτι έχει αλλάξει προς το καλύτερο για την εταιρία.

Για το Σαράντη, η Πειραιώς-ΣΙΓΜΑ δίνει την τιμή - στόχο στα 7,30 ευρώ.

Στο Νεώριον, τα Blue Star, στην Altec, τα Σελόντα, την Ελγέκα ή την ΕΥΔΑΠ και την Κύπρου, είναι προφανές πως οι ισχυροί εγχώριοι παίχτες έχουν τον πρώτο λόγο, κόντρα στις ρευστοποιήσεις των ξένων στα χαρτιά του 20άρη.

Εάν μάλιστα, τις επόμενες ημέρες επισημοποιηθεί η κίνηση της Marfin, λήξει και τυπικά το θέμα της εξαγοράς της ΕΛΜΙΝ από το Μυτιληναίο (δες σχετικά στο Χαμαιλέοντα) και προχωρήσει η διοίκηση του ομίλου ΕΛΤΕΧ σε αυτό που μεθοδικά προετοιμάζει εδώ και καιρό, τότε και ο μεσαίος χώρος θα δικαιώνει την προτίμηση όλων και περισσότερων επενδυτών.

Σημείωση: Παραμείναμε συγκρατημένοι, φειδωλοί στην κριτική μας και σταθεροί στις επιλογές μας, κατά τη διάρκεια του χθεσινού ”χωσίματος”. Παραμένουμε επί μακρόν στις θέσεις μας, που είναι επενδυτικές θέσεις σε μία αγορά που εκ των πραγμάτων αλλάζει προς το καλύτερο.

Και οι επενδυτικές επιλογές (δες σχετικά στο Εγερτήριο) είναι- δόξα σοι ο Θεός- αρκετές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v