Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνεται το ενδιαφέρον στα μικρομεσαία

Για ακόμη μία συνεδρίαση από τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν οι ευκαιρίες. Με το ανάλογο βέβαια ρίσκο διευρύνεται η επενδυτική ομάδα, ανοίγει το παιχνίδι και διαμορφώνονται –επιτέλους– προϋποθέσεις για συνολικότερη αντίδραση της αγοράς. Ολα δείχνουν ότι η αγορά χρειάζεται και τους μικρότερους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όσο κρατάει τον 20άρη η Εθνική τόσο θα συνεχίζεται η διαδικασία ”μόχλευσης” στα μικρομεσαία.

Καθότι παραμένουμε επικεντρωμένοι στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, θεωρούμε πως η τάση του FTSE-20 διευκολύνει την προσπάθεια που καταβάλλεται από τους ενεργούς παίχτες της Σοφοκλέους.

Τα αποτελέσματα από τη δραστηριοποίησή τους, που έχει ξεκινήσει από την αρχή Σεπτεμβρίου, είναι εμφανές πως αποκτούν πλέον μία σχετική κυκλικότητα και οδηγούν σε επανατροφοδότηση όλο και περισσότερων επιλογών τους.

Η λογική που διακατέχει ορισμένους από αυτούς συνίσταται στο... δίπλωμα μετοχών χαμηλότερης χρηματιστηριακής αξίας, κίνηση που δικαιολογείται ή όχι από φήμες και ενδεχόμενα.

Είναι μία προσπάθεια που κατά την εκτίμησή μας, πέρα από τους εμπλεκόμενους ”παίχτες” αφορά αρκετούς επιχειρηματίες, εξυπηρετεί πολλούς διαχειριστές και βοηθά, κατά την εκτίμησή μας, τη συνολικότερη εικόνα της αγοράς.

Από τη στιγμή μάλιστα που οι ξένοι και οι Έλληνες συνεργάτες τους προσπαθούν να βρουν τις επενδυτικές ευκαιρίες σε αποτίμηση χαμηλότερη αυτής του FTSE-20, το όλο εγχείρημα παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Δεν είναι τυχαία η περίπτωση του Καρδασιλάρη, η αναθεώρηση της τιμής – στόχου για το Φουρλή από τη Citigroup, η άνοδος της ΜΕΤΚΑ και άλλων αυτής της κατηγορίας.

Τηρουμένων των αναλογιών, ανάλογη προσπάθεια επιχειρείται στην ακόμη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Όπως αρχικά επιχειρήθηκε στην Altec, Αλσίνκο, Info Quest, αλλά και σε Σάνυο, Κυριακίδης, ΑΕΓΕΚ, πιο πρόσφατα στην Αττικάτ, Ελτον, Πλαστικά Κρήτης και... αύριο σε άλλους τίτλους.

Είναι εμφανής η τάση όσο και η αποδοτικότητα όσων κινούνται στο χώρο, πέρα του FTSE-20.

Η διαμόρφωση υψηλότερων αποτιμήσεων σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν επιβεβλημένη, με βάση την οικονομική θέση των εισηγμένων, με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Frigoglass, των Μινωικών, των Blue Star ή της Ελγέκα.

Βέβαια, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιόδους, θα καταγραφούν ακρότητες, υπερβολές και ακραίες διακυμάνσεις, ακόμη και σε μετοχές που δεν δικαιολογούνται.

Αυτή, όμως, η αγορά και η διεύρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος – επιλογών λειτουργεί, όσο και αν αυτό δεν αρέσει σε ορισμένους μεγαλόσχημους υπέρ της Σοφοκλέους.

Θα επιμείνουμε πως στην αγορά χρειάζονται όλο και περισσότεροι, πως η επόμενη ανοδική κίνηση θα γίνει μόνο εάν και εφόσον το παιχνίδι (καλώς η κακώς εννοούμενο) δεν θα αφορά μόνο λίγους ξένους και μετρημένες μετοχές του 20άρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v