Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε εξέλιξη η μόχλευση...

Διαχειριστές αμοιβαίων, επιχειρηματίες, λόμπι, αλλά και κάποιοι ξένοι ποντάρουν στο εγχείρημα της ”μόχλευσης” και μέχρι στιγμής δικαιώνονται. Περιορισμένο εκτιμάται το περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης του FT 20 αν συνεκτιμηθούν οι αγορές σε Εθνική και Eurobank αλλά και η πιθανότητα οι πωλήσεις στον ΟΠΑΠ να σχετίζονται με τη λήξη των ΣΜΕ. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το γεγονός ότι ο δείκτης SC-80 υπεραπέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαιώνει την εκτίμηση όσων από τις αρχές Σεπτεμβρίου ”πόνταραν” σε αυτό το ενδεχόμενο.

Οι υπεραξίες που αποκομίζουν οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το εγχείρημα ”μόχλευσης” είναι συγκριτικά ικανές για να συντηρήσουν την αντίδραση που μπορεί να φτάσει για επιμέρους τίτλους ακόμη υψηλότερα.

Αυτό, γιατί η υπάρχουσα ρευστότητα σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος ”μόχλευσης” μίας εταιρίας με αποτίμηση μικρότερης των 15-20 εκατ. ευρώ είναι εφικτή για όσο το κλίμα και η τάση στον FTSE-20 παραμένουν υπό έλεγχο.

Ο FTSE-20, όμως, υποχώρησε έστω και οριακά χαμηλότερα των 1.800 μονάδων, κυρίως λόγω των πωλήσεων που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως η πίεση στη μετοχή του Οργανισμού ήταν συγκυριακή και πρόσκαιρη και γι’ αυτό συνεκτιμώντας τις αγορές σε Εθνική και Eurobank εκτιμούμε πως το περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι περιορισμένο.

Θα φανεί τη Δευτέρα κατά πόσο οι πωλήσεις κυρίως στον ΟΠΑΠ, σχετίζονταν με τη λήξη των Παραγώγων σειράς Οκτωβρίου, που εάν ισχύει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να οδηγεί σε εκτόνωση των πιέσεων στη συνεδρίαση της Δευτέρας, το αργότερο της ερχόμενης Τρίτης.

Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι πως αυτή τη φορά η αντίδραση εντός ευρύτερου μέρους της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης βασίζεται όχι τόσο στις... πλάτες κάποιων περιφερειακών σχημάτων και λίγων χρηματιστών, αλλά σε ένα μεγαλύτερο στρώμα ενεργών παραγόντων.

Διαχειριστές αμοιβαίων, θεματοφύλακες, επιχειρηματίες και βασικοί μέτοχοι, αλλά και λόμπι, ορισμένοι μικροί ιδιώτες επενδυτές, αλλά και κάποιοι ξένοι ποντάρουν στο εγχείρημα της ”μόχλευσης” και μέχρι στιγμής δικαιώνονται.

Συγκριτικό πλεονέκτημα αυτής της κίνησης θεωρείται η χαμηλή αποτίμηση πολλών εταιριών και η ευκολία που κυκλικά κατευθύνεται η ρευστότητα.

Αυτό που εμφανώς έκανε τις προηγούμενες μέρες ένας ισχυρός ξένος οίκος, η Morgan Stanley, που μείωσε τη θέση της στην Intralot και την ενίσχυσε στο Μυτιληναίο, διαστρωματούμενο παρατηρείται μέχρι τη χαμηλότερη κατηγορία.

Δεν είναι τυχαίο πως ρευστότητα, και μάλιστα από βραχυπρόθεσμες υπεραξίες της Altec, μπορεί να διοχετεύεται στην Info Quest, ή από εκεί στη Byte.

Ρευστότητα από την ΕΥΔΑΠ, μπορεί να τοποθετείται στο Χατζηιωάννου ή τα Κλωστήρια Ναυπάκτου.

Αυτή η χρηματιστηριακή... διαπλοκή ρευστότητας ενισχύεται και φτάνει πλέον σε ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Θα επιμείνουμε δε στην πάγιά μας θέση πως αυτό που γίνεται την περίοδο αυτή στην αγορά είναι προς όφελός της, για το συμφέρον όλων όσων συμμετέχουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο.

Είναι από τους λίγους τρόπους, θα επιμείνουμε και σε αυτό, πως η επόμενη ανοδική φάση που θα ξεκινήσει από τις τράπεζες μπορεί να έχει τη συνολικότερη αποδοχή επενδυτών και να οδηγήσει ακόμη πιο υψηλά βασικούς δείκτες και μετοχές.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

O Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.247 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 2,53%, ο FT 20 υποχώρησε 2,89% και ο Mid 40 κατά 1,77%. Κέρδη 1,6% για τον Small Cap 80, απώλειες 2,55% για τον FTSE 140, ενώ ο δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας ενισχύθηκε κατά 4,54%.

Οι τράπεζες υποχώρησαν 2,3%, οι τηλεπικοινωνίες 3,23%, ενώ απώλειες 6,27% κατέγραψε η πληροφορική. Κέρδη 3,91% για τις κλωστές.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Microland (40,7%), Δομική Κρήτης (31,9%), AXON (28,6%), PC Systems (26,1%), Πουλιάδης (25%), Κλ. Ναυπάκτου (25%), Μπαλλής (23,9%), Σελόντα (21,9%), Σάνυο (20%) και Vivere (20%).

Oι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Προμότα (19,6%), Hitech (14,8%), Δέλτα Παγωτού (14,6%), Αλυσίδα (10,3%), Informer (9,1%), Intracom (7,8%), Folli Follie (7,5%), Intralot (7,2%), ΕΛΒΙΕΜΕΚ (6,7%) και Ξυλεμπορία (προνομιούχες – 6,7%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v