Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αργός βηματισμός

Δεν βιάζεται να κάνει την υπέρβασή της η αγορά. Συνεχίζει το μεθοδικό, επίμονο ”μάζεμα” δυνάμεων στο χώρο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αφήνοντας ακόμη περισσότερο ελεύθερο πεδίο... δράσης για το μεσαίο – χαμηλότερο χώρο. Σε κομβικό σημείο ο SC 80, με τους αναλυτές να αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο σημερινό ”κλείσιμο”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κατ’ αρχάς θετική είναι η αρχή, πρώτη ώρα, της συνεδρίασης. Θα επιθυμούσαμε βέβαια να έχει γίνει σαφέστερη η διάθεση των επενδυτών για τον ΟΠΑΠ, που πρακτικά θα επιβεβαίωνε (ή όχι) τη διαμόρφωση ”στήριξης” από τα 23,5 ευρώ και υψηλότερα.

Οι μέχρι στιγμής συναλλαγές στη μετοχή του Οργανισμού δίνονται στα 23,78–23,80 ευρώ, με την προσφορά– ζήτηση να διαμορφώνεται σε συγκριτικά μέτριο επίπεδο. Θα λέγαμε πως η επιφυλακτικότητα είναι εμφανής, σε αυτή την περίπτωση.

Η παρουσία αγοραστών, και μάλιστα με εντολές 1.000 και 2.000 τεμαχίων στα 23,86-23,88 ευρώ της Alpha Bank, καθιστά υπολογίσιμο παίκτη για την τάση του FTSE 20 την τραπεζική μετοχή.

Στο περίπου ίδιο επίπεδο με αυτό της Alpha Bank διαμορφώνεται η εμπορευσιμότητα της Eurobank (24,90 ευρώ), ενώ λίγο υψηλότερη εμφανίζεται στην Εθνική (31,30 ευρώ).

Στην περίπτωση της Πειραιώς συνεχίζεται η μεθοδική και επίμονη διαδικασία συγκέντρωσης της προσφοράς, που εκδηλώνεται μέχρι και τα 16,94 ευρώ. Είναι εμφανής η προσπάθεια ισχυρών παικτών να ”στεγνώσουν” τη μετοχή στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Δεδομένης της εικόνας του FTSE 20 (στις 1.818 μονάδες με 0,52%), θεωρείται απόλυτα αναμενόμενη η διαμόρφωση θετικής σχέσης στο περίπου 5 προς 1 μεταξύ ανοδικών – πτωτικών.

Το ενδιαφέρον είναι πως και σήμερα η εμπορευσιμότητα (και συναλλακτικότητα σε τεμάχια) είναι υψηλή για μετοχές – σηματωρούς του ”μεσαίου χώρου”. Αυτό γιατί μετά από καιρό με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές –για αυτή την ώρα- υπερβαίνει τα 7,70 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (1,1%).

Με συναλλαγές περισσότερες των 200.000 τεμαχίων επιχειρείται η προσέγγιση των 3 ευρώ (μέχρι στιγμής υψηλό στα 2,97 ευρώ) για τη μετοχή του ΔΟΛ, ενώ συνεχίζονται οι τοποθετήσεις στον Μαΐλλη (3,54 ευρώ), Μυτιληναίο (14,46 ευρώ), Attica Group (3,30 ευρώ), Notos (3,26 ευρώ).

Από τον ”χαμηλότερο χώρο”, όπου η σχέση είναι ακόμη πιο επιθετική, ξεχωρίζουν οι Altec, Blue Star, Info-Quest, Τεγόπουλος, Χατζηιωάννου, Βιοτέρ, Fourlis (με ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων στα 7,30 ευρώ), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ.

Από την ίδια κατηγορία αποτίμησης με βάση τις συναλλαγές της πρώτης ώρας ξεχωρίζουν οι μετοχές του Βάρδα (με κατακόρυφη αύξηση συναλλαγών μέχρι τα 2,07 ευρώ), ομοίως με αύξηση συναλλαγών για τη Mevaco στα 1,73 ευρώ, των Πετζετάκι (στα 1,53 ευρώ), Έλτον στα 0,83 ευρώ, Betanet με επίσης αυξημένες συναλλαγές στα 3,26 ευρώ και αρκετών ακόμη τίτλων αυτής της κατηγορίας.

Για τον FTSE 20 η μέχρι στιγμής χαμηλή τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται στις 1.816,4 μονάδες (ανοδικό χάσμα από τις 1.808 μονάδες), για τον δε Γενικό στις 3.278,7 μονάδες.

Για τον SC 80 απαιτείται η υπέρβαση των 535,2 μονάδων (μέχρι στιγμής υψηλό) με αύξηση συναλλαγών (σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση), προκειμένου να ισχυροποιηθεί –από τεχνικής πλευράς- ακόμη περισσότερο η τάση του συγκεκριμένου δείκτη.

Ενδεχόμενη αδυναμία του SC 80 να ”κλείσει” σήμερα υψηλότερα των 535,2 μονάδων θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη μικρής έκτασης διόρθωση. Για αυτό και ο συγκεκριμένος δείκτης παρακολουθείται–ειδικά σήμερα- με ιδιαίτερη προσοχή από τους αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v