Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το τυρί φέτα, η ενιαία αγορά ενέργειας, η τραπεζική νομοθεσία για τα δάνεια των επιχειρήσεων αλλά και η εξαγορά της Omega Bank από τη Marfin είναι μερικά από τα θέματα στα οποία αναφέρεται ο Τύπος της Τετάρτης.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το τυρί φέτα, η ενιαία αγορά ενέργειας, η τραπεζική νομοθεσία για τα δάνεια των επιχειρήσεων αλλά και η εξαγορά της Omega Bank από τη Marfin είναι μερικά από τα θέματα στα οποία αναφέρεται ο Τύπος της Τετάρτης.

Φέτα: Μόνο με τα χρώματα της γαλανόλευκης στην ετικέτα θα κυκλοφορεί πλέον το τυρί φέτα στην Ε.Ε., αναφέρει η Καθημερινή, που προσθέτει ότι το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. δικαίωσε τη χώρα μας και κατοχύρωσε νομικά τον αποκλειστικό ελληνικό χαρακτήρα της φέτας.

Ενέργεια: Ορόσημο για τη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ιστορικό βήμα προς την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο χαρακτηρίστηκε η Συνθήκη της Ενεργειακής Κοινότητας, η οποία υπεγράφη χθες στην Αθήνα, αναφέρει το Κέρδος.

Ένα δισ. δολάρια είναι έτοιμα να επενδυθούν από την Παγκόσμια Τράπεζα στην ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων, μετά την υπογραφή χθες της ιδρυτικής πράξης για την αγορά ενέργειας, αναφέρει Το Βήμα, σύμφωνα με το οποίο κατ’ αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την ενσωμάτωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη μεγάλη ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και για την πλήρη απελευθέρωσή της στην Ευρώπη, πράγμα που αλλάζει ριζικά το τοπίο.

Τη μέθοδο του ”στρίβειν διά του αρραβώνος” επέλεξε να ακολουθήσει η Τουρκία και μετέθεσε για το μέλλον την υπογραφή της στην ιστορική συνθήκη για τη δημιουργία μιας ελεύθερης αγοράς ενέργειας από την Πορτογαλία μέχρι τη Ρουμανία και από τη Φινλανδία μέχρι την Ελλάδα, τονίζει η Καθημερινή.

Καπράλος: Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Σοφοκλέους και η επανάκτηση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού ήταν οι βασικές προτεραιότητες του προέδρου του Χ.Α. Σπύρου Καπράλου με την ανάληψη των καθηκόντων του ακριβώς πριν από έναν χρόνο, σημειώνει η Καθημερινή.

Εισηγμένες: Κοινοτική εμπλοκή εμφανίζεται στον ορίζοντα για όσες εισηγμένες έκαναν χρήση του κινήτρου που παρείχε ο νόμος 3220/2004 και προχώρησαν στον σχηματισμό αφορολόγητων αποθεματικών, αναφέρει η Ημερησία.

Δάνεια: Από ”ψιλό κόσκινο” θα περνούν πλέον όλα τα δάνεια των τραπεζών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, ενώ οι τιμολογήσεις των νέων δανείων θα καθορίζονται από ανεξάρτητες διευθύνσεις τραπεζών, με βάση την πιστοληπτική αξιολόγηση του κάθε πελάτη, αναφέρει το Κέρδος.

Κοινωνία της Πληροφορίας: Φιλόδοξους στόχους για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος για την Κοινωνία της Πληροφορίας θέτει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Ο δεκαπλασιασμός της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας από 0,7% που είναι τώρα σε 7% το 2008 είναι ένας από τους βασικούς, φιλόδοξους στόχους της ”Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-2013” που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφέρει Το Βήμα.

Εθελουσία Έξοδος: Σοβαρός προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τη συνέχιση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, λόγω των ελλειμμάτων που δημιουργούνται στο ασφαλιστικό σύστημα, επισημαίνει η Εξπρές.

Ευρώ: Ενισχύθηκε το ευρώ επισημαίνει η Ημερησία, που παράλληλα αναφέρεται στην ενίσχυση του Ifo.

ΟΑΚΑ: Συνεχίζεται ο χορός των παραιτήσεων κυβερνητικών στελεχών, αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία χθες ο πρόεδρος του ΟΑΚΑ Μ. Κατσιαδάκης αναγκάστηκε σε παραίτηση, λόγω της σύμβασης που υπέγραψε χωρίς διαγωνισμό για την παραχώρηση 40.000 τ.μ. δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο στην εταιρία CONT.ENT ΑΕ.

ΟΤΕ: Στη μετατροπή ομολογιακού προχωράει ο ΟΤΕ, αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία η μετατροπή του δανείου μετατοπίζει και μέρος του κόστους εθελουσίας εξόδου.

Alpha Bank: Κέρδη 370 εκατ. ευρώ αναμένει η Alpha Bank για το εννεάμηνο του 2005, σημειώνει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την οποία οι ρυθμοί αύξησης των δανείων της Τράπεζας είναι σε υψηλό επίπεδο.

Marfin: Ο όμιλος Marfin εξαγοράζει την Omega Bank, σημειώνει η Ημερησία, που συμπληρώνει πως βάσει συμφωνίας η Marfin αποκτά το 20,9% των μετοχών της Omega.

FORTHnet: Ως ασύμφορη εκτιμά την προσφορά της Intracom η FORTHnet, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως η εταιρία τηλεπικοινωνιών δεν αποδέχεται τη δημόσια πρόταση και δεν θεωρεί δίκαιο το τίμημα.

Δέλτα: Για δικαίωση της ”Όλυμπος” από το Πρωτοδικείο κάνει λόγο η Ημερησία, που αναφέρει πως με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας, η θυγατρική της Δέλτα πρέπει να απαλείψει από τα προϊόντα της την επωνυμία ”Όλυμπος”.

”Ελευθέριος Βενιζέλος”: Έπειτα από τρεις αλλεπάλληλες αναβολές της τακτικής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με αιτία την αντιδικία της Hochtief (40%) και της νέας μετόχου Horizon (5%), το Ελληνικό Δημόσιο (55%) χθες έβαλε τη σφραγίδα του μετατρέποντας τη γενική συνέλευση σε όργανο κρίσιμων αποφάσεων, αναφέρει η Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v