Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποσχέσεις στο κλείσιμο

Αντίστροφης φοράς ήταν η συνεδρίαση της Πέμπτης έναντι των δύο προηγουμένων, αφού ο Γ.Δ., αν και ξεκίνησε πτωτικά έκλεισε στο υψηλό ημέρας με κέρδη, ενισχυμένος από το τριήμερο που ακολουθεί αλλά και από το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τίτλους όπως ο ΟΠΑΠ και η Intracom.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Κλείσιμο του Γ.Δ. στο υψηλό ημέρας σε μία συνεδρίαση σημαντικών διακυμάνσεων, αλλά και εντονότατης επιφυλακτικότητας που φάνηκε μάλιστα να ενδυναμώνεται τόσο από το τριήμερο που μεσολαβεί μέχρι τη συνεδρίαση της Δευτέρας, όσο και ακόμη περισσότερο από το μάλλον αρνητικό διεθνές κλίμα.

Ο Γ.Δ. σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε κέρδη 0,68%, ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του φτάνουν στο 17,35% και η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών περιορίστηκε στα 166 εκατ. παρουσιάζοντας μείωση 17% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν σαν πιθανότερο το σενάριο της ταλαιπωρίας – συσσώρευσης, έστω και αν δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η αγορά ”χρωστά” ένα ακόμη ανοδικό κύμα, το οποίο πιθανότατα θα εκδηλωθεί το Νοέμβριο σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα 9μήνου. Οι επόμενες από τη Δευτέρα και μετά συνεδριάσεις πιθανότατα θα δείξουν τις βραχυπρόθεσμες διαθέσεις της αγοράς, πάντα με την προϋπόθεση πως το διεθνές κλίμα δεν θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι, καθώς τόσο ο FTSE όσο και ο Γ.Δ. συνεχίζουν να κινούνται σε ένα στενό range, ενώ οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων ακολούθησαν μάλλον από απόσταση την κίνηση που συντελέστηκε το τελευταίο 45λεπτο στην υποκείμενη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν ελαφρώς οι υποτιμήσεις σε μία συνεδρίαση μάλλον μικρού ενδιαφέροντος, όσον αφορά την αγορά παραγώγων.

Ο Γ.Δ. ξεκίνησε μάλλον με πτωτικές διαθέσεις, υποχώρησε σταδιακά μέχρι τις 3.244,89 μονάδες, όμως, από κει και πέρα ακολουθώντας μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση έκλεισε στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3.269,5 μονάδες με κέρδη 0,23%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 153 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τους τίτλους του FTSE σε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης ο ΟΠΑΠ, κέρδη μεγαλύτερα των 3 ποσοστιαίων μονάδων για την Intracom, αξιοσημείωτα κέρδη για την Cosmote, θετική μεταβολή για Alpha, Εθνική, Eurobank, Γερμανό, ΚΑΕ, Μotor Oil, Τιτάνα και αμετάβλητα τα ΕΛΠΕ.

Αντίθετα, για πολλοστή συνεδρίαση απογοητευτική η ΔΕΗ, σημαντικότατες απώλειες που υπερέβησαν τις 4 ποσοστιαία μονάδες για Folli Follie, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο και Hyatt και αρνητικό πρόσημο για Εμπορική, Coca Cola, ΕΛΤΕΧ και ΟΤΕ.

Στην καλύτερη δυνατή αναλογία η τελική εικόνα με 123 ανοδικές μετοχές, έναντι 136 πτωτικών και 16 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6 έως 11,11%.

Όσον αφορά τα επιμέρους, σημαντικά κέρδη για την Πλιάς, μετά την είδηση για πώληση της θυγατρικής στην Ουγγαρία στη Γρ. Σαράντης, μία ακόμη ανοδική συνεδρίαση για τον Πουλιάδη, σημαντικά κέρδη για το Λιβάνη, κινητικότητα και σημαντικά ημερήσια κέρδη στον όμιλο Αττικατ, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης η Αλκο, επανήλθαν οι αγοραστές στα ιχθυοτροφεία, κινητικότητα σε επιμέρους τίτλους ναυτιλιακών εταιριών, όμως, η γενικότερη εικόνα ήταν μάλλον επιφυλακτική και παραπέμπει σε επόμενες συνεδριάσεις για εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων και κυρίως αν η όποια κινητικότητα παρουσίασε η μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση θα διατηρηθούν.

Όσον αφορά στις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα της Εθνικής Τράπεζας των 44.930 και 40.629 τεμαχίων στην τιμή των 32 ευρώ και ένα των 36.925 τεμαχίων στα 31,96 ευρώ.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο της Motor Oil των 60.000 τεμαχίων στα 17,46 ευρώ, ένα της Εμπορικής των 500 τεμαχίων στα 23,74 ευρώ, ένα της Coca Cola των 1.060 τεμαχίων στα 22,76 ευρώ και δύο πακέτα του ΟΠΑΠ των 78.000 και 38.900 τεμαχίων στα 23,62 και 23,60 ευρώ αντίστοιχα.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο της Αγροτικής Τράπεζας των 272.650 τεμαχίων στα 4,86 ευρώ, ένα της Eurobank των 32.800 τεμαχίων στα 25 ευρώ, ένα της Cosmote των 70.000 τεμαχίων στα 16,92 ευρώ, ένα της Alpha Bank των 48.100 τεμαχίων στην τιμή των 23,38 ευρώ και ένα του ΟΤΕ των 42.800 τεμαχίων στα 16,92 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο του ΟΤΕ των 89.530 τεμαχίων στην τιμή των 16,96 ευρώ και ένα πακέτο της Λάμψα των 220.725 τεμαχίων στα 5,90 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v