Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτα ”άμυνα” και βλέπουμε

Να μην απειληθεί στην αρχή της συνεδρίασης η στήριξη του 20άρη και να απορροφηθεί η όποια προσφορά ”βγει” σε ορισμένους τίτλους του FTSE-20. Με αυτές τις προϋποθέσεις είναι εφικτή η παραμονή βασικών δεικτών και μετοχών σε ανοδικό κανάλι, καθότι πλησιάζει –όπως εκτιμάται– η ώρα της αντίδρασης για την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ζητούμενη για σήμερα είναι η διασφάλιση των 3.285 μονάδων και όχι των 3.300 μονάδων, λόγω της τεχνικής ”αστάθειας” που εμφανίζεται για τον FTSE-20.

Εάν απορροφηθεί χωρίς προβλήματα η προσφορά που μπορεί να ”βγει” σε ορισμένους τίτλους του FTSE-20, δεν αποκλείεται να επανέλθει σε ανοδική φορά η αγορά, με την προϋπόθεση πως θα συνεχιστούν οι διερευνητικές τοποθετήσεις και ξένων σε τραπεζικές μετοχές.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στις 10 Νοεμβρίου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ομίλου της Eurobank και στις 24 του ίδιου μήνα του ομίλου της Εθνικής.

Την ερχόμενη εβδομάδα πραγματοποιείται και η σημαντική ημερίδα παρουσίασης – προώθησης του ελληνικού χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη, με το σύνολο των ισχυρών επενδυτικών ομίλων να συμμετέχουν σε αυτήν την εκδήλωση.

Το ερώτημα είναι εάν και υπό ποίες προϋποθέσεις βρισκόμαστε στην αρχή ενός κύκλου που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εισροή σημαντικών κεφαλαίων σε μετοχές του FTSE-20 και εάν ναι, με ποίες προσδοκίες θα πραγματοποιηθεί.

Οι εμφανείς, χθες, μάλλον διερευνητικού χαρακτήρα, τοποθετήσεις σε μετοχές εισηγμένων από τη δεύτερη κατηγορία του FTSE-20 ενισχύουν αυτήν την εκτίμηση.

Αποτελούν, όμως, διερευνητική και μόνο κίνηση που μένει να επιβεβαιωθεί από την ερχόμενη εβδομάδα κατά πόσο μπορεί να διαχυθεί και προς τραπεζικούς τίτλους.

Εάν συμβούν αυτά, με την προϋπόθεση πως η φορά στις ξένες αγορές θα παραμένει ανοδική, δεν αποκλείεται να καταστεί εφικτή η επαναπροσέγγιση των 1.900 μονάδων για τον FTSE-20.

Άμεσα, όμως, πολύ βραχυπρόθεσμα, δηλαδή σήμερα – αύριο, θα πρέπει να μην ”ακυρωθεί” η τάση του FTSE-20 που τον κρατά σταθερά 37 μονάδες υψηλότερα των 1.800 και διευκολύνει τη ”μόχλευση” στον μεσαιο-χαμηλότερο χώρο.

Ας μην ξεχνάμε πως από τον Δεκέμβριο που θα ισχύουν οι νέες αγορές θα... διευκολυνθούν αρκετοί παίκτες, που τοποθετούνται από τον Σεπτέμβριο σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, στη σημαντική αποτίμηση των χαρτοφυλακίων τους.

Πρακτικά αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την περαιτέρω συντήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, αν και τις τελευταίες ημέρες οι ενεργοί ”παίκτες” ξαναγυρίζουν σε μετοχές που είχαν... αφήσει σε λίγο χαμηλότερες τιμές.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση χθες του ΟΛΠ όπου οι εγκλωβισμένοι, κυρίως βραχυπρόθεσμοι, είναι ελάχιστοι και η πλειονότητα των παικτών διευκολύνεται από την προοπτική επαναπροσέγγισης της υψηλής τιμής των 16,98 ευρώ.

Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να διατυπωθεί για την ΕΥΔΑΠ με υψηλή τιμή τα 7,40 ευρώ, τον ΟΛΘ με υψηλή τιμή στα 10,98 ευρώ, και για ορισμένες ακόμη εισηγμένες του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

Εάν μάλιστα δεν υποχωρήσει ο Small Cap-80 χαμηλότερα των 530 μονάδων (διαμορφώνεται ακριβώς στο όριο των 530,84 μονάδων), δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της υπεραπόδοσης μετοχών που τελευταία ξεχωρίζουν για διάφορους λόγους.

Σε αυτήν την κατηγορία θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν οι μετοχές των Byte, Blue Star, Altec, Sanyo, Μπενρουμπή και ορισμένες ακόμη αυτού του χώρου (ΕΛΒΕ, Ατλάντικ, Τεχνικές Εκδόσεις, ΜΕΒΑΚΟ, Global ΑΕΕΧ, Σέλμαν καθώς και αρκετές ακόμη από τη μεσαιοχαμηλότερη κεφαλαιοποίηση).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v