Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα deals καθορίζουν τις αξίες

Θα αγοράζατε ένα οικόπεδο στο Πέραμα, δίπλα στις δεξαμενές πετρελαίου, σε τιμές Βάρκιζας; Όχι! Στο χρηματιστήριο, όμως, αγοράζουμε συχνά σκουπίδια σε τιμές blue chips. Επειδή προσδοκούμε ότι κάποιος άλλος θα βρεθεί στην πορεία για να του φορτώσουμε το βάρος μας. Θα αγοράζαμε αυτές τις εν λόγω μετοχές (περί σκουπιδιών ο λόγος) αν δεν ήταν εισηγμένες; Ούτε κουβέντα!

Τα deals καθορίζουν τις αξίες
Θα αγοράζατε ένα οικόπεδο στο Πέραμα, δίπλα στις δεξαμενές πετρελαίου, σε τιμές Βάρκιζας; Όχι! Στο χρηματιστήριο, όμως, αγοράζουμε συχνά σκουπίδια σε τιμές blue chips.

Επειδή προσδοκούμε ότι κάποιος άλλος θα βρεθεί στην πορεία για να του φορτώσουμε το βάρος μας. Θα αγοράζαμε αυτές τις εν λόγω μετοχές (περί σκουπιδιών ο λόγος) αν δεν ήταν εισηγμένες; Ούτε κουβέντα!



Μήπως τελικά αυτός είναι ένας τρόπος για να εξετάζουμε τις αξίες; Να αγοράζουμε μία μετοχή με την ίδια μεθοδολογία που θα ακολουθούσαμε αν δεν επρόκειτο για εισηγμένη εταιρεία.

Θα μας πείτε ότι σε μία μη εισηγμένη εταιρία θα πρέπει να είναι κάποιος τρελός για να αγοράσει ένα μικρό αριθμό μετοχών. Πόσο μάλλον όταν δεν έχει προοπτική να μεταβιβάσει τις μετοχές του εύκολα.

Εδώ, όμως, δεν συζητούμε να αγοράσουμε μη εισηγμένες μετοχές. Αλλά τον τρόπο με τον οποίο μετράμε τελικά τις αξίες.

Εμείς θεωρούμε φθηνή μία μετοχή και την αγοράζουμε γι’ αυτόν τον λόγο. H αλήθεια είναι ότι εκείνη την στιγμή δεν είναι ούτε φθηνή ούτε ακριβή. Είναι αυτό που είναι στο ταμπλό.

Το φθηνό θα το κρίνει εκείνος που για επιχειρηματικό λόγο θα αγοράσει αυτή την αποτίμηση στο ταμπλό. Ένας ανταγωνιστής ή ένας μεγάλος παίκτης από το εξωτερικό που θα θελήσει μέσα από μία εξαγορά να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα.

Με άλλα λόγια, τα deals είναι εκείνα που καθορίζουν το ”φθηνό” και το ”ακριβό” και οι όροι με τους οποίους γίνονται αυτά. Γι’ αυτό στις ξένες αγορές γίνεται πάρτι κάθε φορά που ένα deal επανακαθορίζει τις αξίες.

Αν βρισκόταν μία ξένη τράπεζα να αγοράσει την Εθνική στην αξία που γράφει το ταμπλό, τότε η μετοχή της Εθνικής, όπως και όλων των άλλων τραπεζών, θα ήταν μία πραγματική ευκαιρία. Το ίδιο ισχύει σε όλους τους κλάδους.

Περιμένοντας, λοιπόν, τα deals. Διότι αν κανείς δεν θέλει να αγοράσει σε αυτές τις τιμές, τότε οι τιμές είναι μάλλον ακριβές και αυτό που βλέπουμε στο ταμπλό δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα σύνηθες χρηματιστηριακό παίγνιο...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v