Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Στο θέμα του Βασικού Μετόχου, στο χρέος των ελληνικών νοικοκυριών προς τις τράπεζες, στα πλαστά τιμολόγια, στην εικόνα των χρηματιστηρίων, στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και στις εξελίξεις γύρω από την Ολυμπιακή αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Τρίτης.

Ο Τύπος της Τρίτης
Στο θέμα του Βασικού Μετόχου, στο χρέος των ελληνικών νοικοκυριών προς τις τράπεζες, στα πλαστά τιμολόγια, στην εικόνα των χρηματιστηρίων, στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και στις εξελίξεις γύρω από την Ολυμπιακή αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Τρίτης.

Βασικός Μέτοχος: Σε πλήρη αναδίπλωση οδηγήθηκε η κυβέρνηση στο θέμα του Βασικού Μετόχου, σύμφωνα με την Ημερησία, που σημειώνει πως μετά από πολύμηνη διελκυστίνδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χθες έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο συμμορφώνεται στις συστάσεις της Κομισιόν για τα ΜΜΕ και τις δημόσιες συμβάσεις.

Έβερτ: Άρχισε χθες η εκδίκαση του χρηματιστηριακού σκανδάλου της ΔΕΚΑ κατά την προεκλογική περίοδο του 2000 με την κατάθεση και το ”βαρύ κατηγορώ” που εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ”εάν αυτό το χρηματιστηριακό παιχνίδι γινόταν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα τους είχαν βάλει αμέσως χειροπέδες”, επισημαίνει η Καθημερινή.

Απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις των κατηγορουμένων, που θα δικαστούν ως συναυτουργοί, τονίζει η Ελευθεροτυπία, που προσθέτει ότι ο Μ. Έβερτ χαρακτήρισε την πολιτική της ΔΕΚΑ το 2000 ”έγκλημα σε βάρος του λαού”.

Έλλειμμα: Σε υψηλά επίπεδα ανήλθε το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, σημειώνει η Ναυτεμπορική, σύμφωνα με την οποία στο τέλος Σεπτεμβρίου το έλλειμμα αυτό έφτασε στα 10.694 εκατ. ευρώ, έναντι 10.770 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου του 2004.

Ανταγωνιστικότητα: Σε παγίδα ανταγωνιστικότητας βρίσκεται η ελληνική οικονομία, καθώς στη χώρα οι μισθοί είναι πολύ χαμηλότεροι από ό,τι στις ανεπτυγμένες χώρες της ευρωζώνης, αλλά πολλαπλάσιοι των μισθών στα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει η Καθημερινή.

Πλαστά Τιμολόγια: Τέρμα στην περίοδο χάριτος, που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα εκατοντάδες μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν χρήση πλαστών τιμολογίων, βάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθιστώντας άμεσα απαιτητά τα υψηλά πρόστιμα που τους έχουν ήδη επιβληθεί, τονίζει το Κέρδος.

Πιστωτική Επέκταση: Στα 127,8 δισ. ευρώ (69,4% του ΑΕΠ) ανέρχονται τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες στο τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα οποία επικαλείται η Ημερησία.

Δείκτης Τιμών Χονδρικής: Θύελλα ανατιμήσεων έρχεται στην αγορά, καθώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι χονδρικές τιμές σημείωσαν έκρηξη, τονίζει Το Βήμα, που συμπληρώνει πως αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι αυξήσεις των χονδρικών τιμών στα εγχώρια είδη έφτασαν το 7,3%, ενώ χαμηλότερες ήταν οι αυξήσεις των εξαγόμενων προϊόντων (6,3%).

ΚΠΣ: Την ανάγκη δραστικών αλλαγών στη διαχείριση του Γ΄ ΚΠΣ επισημαίνει η αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εξπρές.

Χρηματιστήρια: Κύμα εξαγορών στις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες εκτίναξε τους χρηματιστηριακούς δείκτες, που κατέγραψαν χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο διετίας, επισημαίνει η Ναυτεμπορική.

Πετρέλαιο: Πτώση κάτω από τα 60 δολάρια πυροδότησαν χθες στις τιμές του πετρελαίου οι συνεχιζόμενοι φόβοι για επιβράδυνση της ζήτησης, αλλά και οι προβλέψεις για ήπιες καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρει η Καθημερινή.

Υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου το 2006 προβλέπει ο ΟΠΕΚ σύμφωνα με την Εξπρές, που συμπληρώνει πως ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Σιχάμπ Ελντίν προέβλεψε ότι το επόμενο έτος η τιμή του ”μαύρου χρυσού” θα σταθεροποιηθεί στην κλίμακα των 45-55 δολαρίων.

Κλωστοϋφαντουργία: Το ”ξεκίνημα” μιας νέας εποχής” για την κλωστοϋφαντουργία προβλέπεται να αποτελέσει το 2005, σύμφωνα με το πρόσφατο συνέδριο της ITMF, αναφέρει το Κέρδος.

Ξενοδοχεία: Η ελληνική ξενοδοχειακή βιομηχανία βελτίωσε τη θέση της το 2004 αναφέρει η Ναυτεμπορική, που συμπληρώνει πως τα μεγέθη 1.574 ξενοδοχειακών μονάδων που κατέγραψε η βάση δεδομένων της ICAP έδειξαν συνολικό κύκλο εργασιών 2,29 δισ. ευρώ (+8,3%) και σημαντικό περιορισμό των συνολικών ζημιών του κλάδου στα 2,4 εκατ. ευρώ.

Ολυμπιακή: Το μοντέλο της Sabena, δηλαδή το κλείσιμο της εταιρίας και τη λειτουργία μιας νέας, με πολύ μικρότερο πτητικό έργο, στην οποία θα συμμετέχουν το Δημόσιο αλλά και κρατικές τράπεζες, υιοθετεί η κυβέρνηση για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, αναφέρει η Ημερησία.

Εθνική: Αύξηση 63%-64% θα καταγράψουν τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στο εννεάμηνο του 2005 σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο.

ΟΠΑΠ: Το διάτρητο σύστημα ελέγχων στον ΟΠΑΠ, το οποίο φαίνεται ότι επέτρεψε το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, οδηγεί στον έλεγχο χιλιάδων κερδοφόρων δελτίων από το 2000 ως και την 21η Ιουλίου 2004 και των βεβαιώσεων κερδών που χορηγήθηκαν από τον Οργανισμό, σύμφωνα με ”ασφαλείς” πληροφορίες της Καθημερινής.

Q-Telecom: Για ψήφο εμπιστοσύνης στην Q-Telecom κάνει λόγο η εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία επισημαίνει ότι οι αγοραστές της εταιρίας διακρίνουν προοπτικές στην ελληνική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v