Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρότερη η ανοδική τάση

Αίρεται η αρχική επιφυλακτικότητα και ο προβληματισμός. Ενδυναμώνεται η τάση για τον Γ.Δ., καθώς υπεραντιδρά ο FTSE-20. Ενεργό παραμένει το ενδιαφέρον για αρκετές μετοχές εταιριών μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διευρύνεται το περιθώριο υπεραπόδοσης του FTSE-20 έναντι των Mid-40 και SC-80.

Όμως, για το δείκτη μετοχών εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης θα πρέπει να προσεχθεί πως επαναπροσεγγίζεται η προηγούμενη ”κορυφή ” των 555 μονάδων.

Οι συναλλαγές, αν και έχουν αυξηθεί συγκριτικά την τελευταία 1,5 ώρα, παραμένουν περιορισμένες, καθώς μέχρι στιγμής λείπουν οι αγορές στις μετοχές του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ και της Εθνικής.

Αντίθετα, επανέρχονται αγοραστές από τα 17,8 ευρώ της ΔΕΗ και τα 16,96 ευρώ για την Πειραιώς.

Από τις μετοχές της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπου επιλεκτικά το ενδιαφέρον παραμένει ενεργό, ξεχωρίζουν οι αυξημένες συναλλαγές στα 3 ευρώ της Chipita, στα 3,08 του ΔΟΛ, στα 15,10 του Μυτιληναίου και στα 15,40 του ΟΛΠ.

Ειδικότερα για τη μετοχή του Οργανισμού, θα πρέπει να σημειωθεί πως η συμμετοχή των τελικών πελατών της Morgan Stanley στο ΜΚ του ΟΛΠ εκτιμάται ότι φτάνει πλέον στο περίπου 10-12%.

Για τη μετοχή του ΟΛΠ, παραμένει ισχυρό το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης της προηγούμενης υψηλής τιμής.

Ο κλάδος, όμως, που παραμένει -σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητα- υποτιμημένος, είναι ο κατασκευαστικός, όπου η αποτίμηση αρκετών ομίλων και εταιριών θεωρείται χαμηλότερη της πραγματικής τους θέσης.

Δεν αποκλείεται στις επόμενες ημέρες να δούμε ενεργότερη συμμετοχή ισχυρών παιχτών και ορισμένων διαχειριστών με τοποθετήσεις τους σε τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι πως με αφορμή τη συντήρηση του θετικού κλίματος στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ”λύνονται” όλο και περισσότερο τα χέρια των ενεργών παιχτών στη μεσαία, αλλά και τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Ανοδικά προς τα 5,38 ευρώ συνεχίζει η Microland, συναλλαγές ”εκκίνησης” οδηγούν προς το 1,06 ευρώ τη Fitco, στον Μπαλλή οι πηγές επιμένουν πως επιχειρηματικά υπάρχει ενδιαφέρον, ενώ για διαφορετικούς λόγους αντιδρούν Αθηνά, Ατλάντικ, Τράπεζα Κύπρου, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου και ορισμένες μετοχές εταιριών αυτής της κατηγορίας.

Για τη συνέχεια, και αφού βεβαιωνόμαστε για την ισχυροποίηση της τάσης του FTSE-20, δικαιολογείται η ενεργότερη συμμετοχή ”παιχτών” σε τίτλους του MID-40, SC-80.

Ήδη για τον Γ.Δ. προσεγγίζονται πλέον οι 3.335 μονάδες, με τον FTSE-20 να διαμορφώνεται οριακά πέριξ των 1.850 μονάδων.

Ενθαρρυντικό το ότι για τον SC-80 προσεγγίζεται και πάλι η κορυφή των 555 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v