Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ανοδική ”φόρα” η Σοφοκλέους

Η αρχική επιφυλακτικότητα σε μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση δεν στάθηκε ικανή να περιορίσει το Γ.Δ. που κινήθηκε διαρκώς με θετικό πρόσημο και έκλεισε υπεράνω των 3.330 μονάδων. Σε ρόλο πρωταγωνιστή βρέθηκαν οι τράπεζες, ενώ στο 1,5 προς 1 διαμορφώθηκε η σχέση ανοδικών προς πτωτικές μετοχές. Αισιόδοξοι παραμένουν για τη συνέχεια οι αναλυτές.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την κίνηση του δείκτη μόνιμα με θετικό πρόσημο, και το κλείσιμό του πάνω από τις 3.330 μονάδες, έστω και αν η επιφυλακτικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση ήταν κάπως εμφανής- κάτι που επιβεβαιώνεται από το 0,75% του FTSE έναντι του 0,59% του FT MC 40 και του 0,31% του FT SC 80.

Tο 1,04% του τραπεζικού δείκτη καταδεικνύει τους πρωταγωνιστές της ημέρας.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς θεωρούν πιθανή τη συνέχιση του θετικού momentum, εάν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από το διεθνές κλίμα, ενώ η σταδιακή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου, αναμένεται να διαμορφώσει κλίμα και διαθέσεις για τους επιμέρους τίτλους.

Τεχνικά, σε περίπτωση κλεισίματος του Γ.Δ. πάνω από τις 3.333-3.335 μονάδες δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω ανοδική κίνηση τουλάχιστον 50 μονάδων, έστω και αν σε αυτό το σενάριο θα χρειαστούν σχετικά αυξημένες συναλλαγές.

Ο Γ.Δ. κινήθηκε μεταξύ 3.314 και 3.332,33 μονάδων για να κλείσει στις 3.330,38 με κέρδη 0,70% ο τζίρος ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 8,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ σχετική αύξηση του όγκου συναλλαγών παρατηρήθηκε και στην αγορά παραγώγων, όπου για μία ακόμη συνεδρίαση οι εκεί δραστηριοποιούμενοι ”παίχτες” ακολούθησαν την υποκείμενη με σχετική διστακτικότητα, που είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των υποτιμήσεων, όσον αφορά τα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδη μεγαλύτερα του 3% για το Γερμανό, σημαντικά κέρδη για τη Βιοχάλκο, αξιοσημείωτα για Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, ΔΕΗ, Cosmote, και θετική μεταβολή για Εμπορική, Πειραιώς, Coca Cola, ΕΛΠΕ, Hyatt, OΠΑΠ, Τιτάνα, Folli Follie.

Αντίθετα, απώλεσε μέρος των χθεσινών κερδών η ΕΛΤΕΧ, αξιοσημείωτες απώλειες επίσης για Intracom, KAE, ενώ με αρνητικό πρόσημο τερμάτισε τη συνεδρίαση Μotor Oil, ΟΤΕ.

Είχε όλες τις προϋποθέσεις να είναι σαφώς καλύτερη η τελική εικόνα, όμως, η επιφυλακτικότητα που συνεχίζεται για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα 157 ανοδικές μετοχές να ”αντιπαρατίθενται” με 102 πτωτικές, παραταύτα, 11 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 8 έως 20%.

Όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους, επικεφαλής των κερδισμένων η Informatics, σημαντικά ημερήσια κέρδη και συναλλαγές ”εκκίνησης” για τη Fitco, ακόμη μία συνεδρίαση θετικού αποτελέσματος για το Ατλάντικ, (και τεχνικά) δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί υψηλότερα ο Μπαλλής, παράλληλη ανοδική κίνηση από Πουλιάδη και PC Systems (έστω και αν δεν είναι λίγοι αυτοί που τη χαρακτηρίζουν υψηλού ρίσκου), συνεχίζει να εντυπωσιάζει ο Μυτιληναίος, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης, Αθηνά και ΟΛΠ, ενώ σταδιακά αυξάνει συναλλαγές και κέρδη ο Λεβεντέρης.

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν τρία πακέτα του ΟΤΕ των 40.000, 8.000 και 133.000 τεμαχίων στα 17,22, 17,34 και 17,29 ευρώ αντίστοιχα.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα της Εθνικής Τράπεζας των 43.000 και 905 τεμαχίων στην τιμή των 32,82 και 32,90 ευρώ.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο της Γερμανός των 96.000 τεμαχίων στα 12,51 ευρώ, ένα του Τιτάνα των 80.780 τεμαχίων στα 28,60 ευρώ και ένα της Motor Oil των 38.810 τεμαχίων στα 17,78 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v