Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρυθμό εννεαμήνων η Σοφοκλέους

Στον αστερισμό των τραπεζών και των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου αρχίζει να μπαίνει με όλο και γοργότερο ρυθμό η αγορά. Προηγούνται βέβαια, ως συνήθως, οι ξένοι, αλλά ακολουθούν από κοντά και αρκετοί ισχυροί Έλληνες διαχειριστές. Με ανάλογο ρίσκο διαμορφώνονται υψηλότατες υπεραξίες και ευκαιρίες στον χώρο της χαμηλής αλλά και ακραία χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πλησιάζει η ώρα των τραπεζικών αποτελεσμάτων και πυκνώνουν οι κινήσεις των ισχυρών ”παικτών” και προς τα 5 μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα.

”Σηματωρός” γι’ αυτό το εννεάμηνο είναι η Πειραιώς, καθώς ξεκινά πρώτη στις 9 Νοεμβρίου με ”προίκα” την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση κερδών κατά 41,5% στο τρίτο τρίμηνο.

Ακολουθεί την αμέσως επομένη η Eurobank και αυτή με ”προίκα” την προσφορά της για τη ρουμανική CEC.

Ενίσχυση κατά 18% στα αποτελέσματα εννεαμήνου της Alpha Bank προβλέπουν οι αναλυτές, ενώ για την Εθνική και την Εμπορική πολλά θα εξαρτηθούν και από τα κέρδη που θα διανεμηθούν με τη μορφή μερίσματος.

Για την Εθνική, προεξοφλείται πως το μέρισμά της θα είναι αρκετά υψηλότερο των 0,60 ευρώ που διένειμε πέρυσι, ενώ η Εμπορική ξεκινά από τη μη διανομή μερίσματος λόγω των ζημιών, που είχε εμφανίσει.

Εάν τα κέρδη του ομίλου της Εμπορικής διαμορφωθούν στα εκτιμώμενα 100-110 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2005, δεν θα είναι απίθανη η διανομή ικανού μερίσματος (πηγές αναφέρονται σε 0,40– 0,50 ευρώ).

Ο χώρος, όμως, που παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτός της μεσαίας– χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Το ενθαρρυντικό είναι πως για αρκετές πλέον μετοχές υπάρχει και ανάλογη επιχειρηματική – οικονομική στήριξη που δικαιολογεί τη βελτίωση των αποτιμήσεων.

Μόλις χθες η UBS έδωσε σύσταση αγοράς και τιμή-στόχο τα 19,9 ευρώ για τη μετοχή της Μυτιληναίος, ενώ σήμερα αναπροσάρμοσε την τιμή-στόχο για την Τράπεζα Κύπρου αποτιμώντας τα μεγέθη εννεαμήνου ως ισχυρά.

Πληθαίνουν οι κινήσεις στη μεσαία ή και τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση καθώς παρασκηνιακά, αλλά και στο προσκήνιο συνεχίζονται επιχειρηματικές κινήσεις.

Η κίνηση της Νεοχημικής – Μπαλλής αποτελεί μια ικανή για την κατηγορία της είδηση, ενώ σήμερα βγαίνουν προς πληστηριασμό 700.000 μετοχές της FORTHnet που κατείχε και είχε ενεχυριάσει η εταιρία ISONET.

Το θέμα αναφέρθηκε διεξοδικά χθες από τον ”Χαμαιλέοντα”.

Στο λιμενικό μέτωπο, οι συζητήσεις που μέχρι στιγμής γίνονται σε παρασκηνιακό επίπεδο, επιβεβαιώνουν την παλαιότερή μας αναφορά για το δεδομένο ενδιαφέρον των κινέζων για την Θεσσαλονίκη, αλλά και υπό προϋποθέσεις για τον ΟΛΠ.

Το Αλουμίνιον της Ελλάδος ανακοινώνει ”καλά” αποτελέσματα, ενώ η UBS στην ανάλυση για τον Μυτιληναίο αποτιμά έμμεσα ως ”δίκαιη” την αξία του ΑΛΕΚ στα 25 ευρώ.

Από το εκδοτικό – διαφημιστικό μέτωπο η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση κατάργηση του ειδικού φόρου που επιβάλλεται στις τηλεοπτικές διαφημίσεις θα μπορούσε να επιφέρει επιπλέον έσοδο για τους εμπλεκόμενους μέχρι και 80 – 100 εκατ. ευρώ (στη χρήση).

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον ”Βασικό Μέτοχο” διαμορφώνουν θετικό κλίμα για την Τηλέτυπο, ενώ ξεχωρίζει με 3 στα 3 θετικά κλεισίματα η μετοχή της Πήγασος.

Η κατάσταση είναι ανάλογα καλή και στη χαμηλότερη ή και ακραία χαμηλή κεφαλαιοποίηση. Να σημειωθεί πως από τα χαμηλά της αγοράς (στις 5/5) και των 2.833,08 μονάδων (σε κλείσιμο) έχουν καταγραφεί ομολογουμένως εντυπωσιακές υπεραποδόσεις για μετοχές των οποίων η απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή δεν ξεπερνούσε τα 0,99 ευρώ.

Σε δείγμα 115 μετοχών με απόλυτη τιμή μέχρι και 0,99 ευρώ (στις 5/5), μόνο για 25 υπάρχει μείωση της τιμής.

Για τις υπόλοιπες η απόδοση ξεπερνά το 17,5% του Γενικού Δείκτη ενώ στην περίπτωση της Microland διαμορφώνεται στο... εξωπραγματικό 987,8%.

Συγκεκριμένα η μετοχή της Microland από τα 0,48 ευρώ στις 5/5 έκλεινε την 1η Νοέμβρη στα 5,24 ευρώ.

Η περίπτωση της Microland Μπορεί να φαίνεται ακραία και υπερβολική. Υπάρχουν, όμως, και αρκετές με μέση απόδοση 45-50% την ίδια περίοδο με σχετικά χαμηλό ρίσκο.

Άλλωστε πόσα να χάσεις ή ποσο να εγκλωβιστείς όταν αγοράζεις μια μετοχή στα 0,40 ευρώ και... ποντάρεις στο ενδεχόμενο να φτάσει στα 0,60 ευρώ;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v