Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορισμένη και επιλεκτική η κατοχύρωση κερδών

Λίγο χαμηλότερα, χωρίς να... ιδρώνει το αφτί κανενός, κινούνται ο FTSE 20 και ο Γενικός Δείκτης. Ελάχιστη η προσφορά, όπου αυτή εκδηλώνεται, σημαντικά υπερβάλλουσα η ζήτηση, όπου αναζητούνται σε υψηλότερες τιμές αγορές. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ΟΤΕ, ενώ παραμένει... ελκυστικός ο κλάδος των μετοχών Ομίλων ΜΜΕ και εκδόσεων. Στο 1,5 προς 1 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Απόλυτα αναμενόμενη η κίνηση κατοχύρωσης μέρους των πολύ σημαντικών υπεραξιών που αποκτήθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Βέβαια, η... διόρθωση που φέρνει τον FTSE 20 προς τις 1.878 μονάδες θεωρείται (και είναι) απόλυτα ελεγχόμενη.

Άλλωστε, οι πωλητές που βγαίνουν μέχρι τα 17,94 ευρώ της Cosmote ή τα 32,90 ευρώ της Εθνικής ή τα 26,46 ευρώ της Eurobank είναι μετρημένοι.

Εκεί όπου υπάρχει αυξημένη εμπορευσιμότητα, αυτή αφορά στην υπερβάλλουσα ζήτηση και όχι σε προσφορά.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ΟΤΕ, με τους αγοραστές να εμφανίζονται υψηλότερα μέχρι τα 17,76 ευρώ.

Στο ευρύτερο μέρος της αγοράς η... ραθυμία των πωλητών είναι εμφανής στις περιπτώσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής, του Ιατρικού Αθηνών ή της ΕΥΔΑΠ.

Αντιθέτως, όπου υπάρχουν αγοραστές, αυτοί εκδηλώνονται μαζικά, όπως συμβαίνει για τον ΔΟΛ μέχρι τα 3,18 ευρώ, για την Intralot μέχρι τα 12,68 ευρώ, για την Τεχνική Ολυμπιακή μέχρι τα 4,80 ευρώ και για τον Τηλέτυπο μέχρι τα 3,86 ευρώ.

Από τον... ελκυστικό τελευταία –για διάφορους λόγους- κλάδο των ΜΜΕ θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η αντίδραση του Πήγασου πλέον στα 2,6 ευρώ και του Τεγόπουλου στα 1,79 ευρώ (4,7%).

Στους δύο... επίμαχους τίτλους της FORTHnet και της Info-Quest, η σχέση προσφοράς – ζήτησης φαίνεται να ορθολογικοποιείται.

Έτσι στη FORTHnet διαμορφώνεται σαφώς χαμηλότερα των 10 ευρώ, δηλαδή της προσφοράς που δόθηκε χθες, ενώ για την Info-Quest ισορροπεί στα 4,44 ευρώ.

Σημείωση: Mea culpa. Εξετάζοντας αναλυτικότερα τα διάφορα μειοψηφικά ποσοστά και τις συμμετοχές που έχει αποκτήσει ο όμιλος Intracom στο μετοχικό κεφάλαιο της FORTHnet, διαπιστώνεται πως η μέση τιμή κτήσης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 5,50 ευρώ.

Πρόκειται για προσωπικό λάθος του γράφοντος, καθώς δεν υπολογίστηκε σωστά το αρχικό πακέτο των Μινωικών, που έγινε στα 5,02 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η αρχική μας επισήμανση ”μέτρησε” για την αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v