Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόχλευση στην περιφέρεια

Περίπου υπερδιπλάσια υπολογίζεται η συναλλακτικότητα (σε τεμάχια) μετοχών των MID-40, SC 80 από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα. Με 3,26% υψηλότερα ο δείκτης ”υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας” επιβεβαιώνεται πλήρως το εγχείρημα της ”μόχλευσης” σε μεσαίο, χαμηλότερο και ακραία χαμηλότερο χώρο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αγορές με ”άρωμα” ξένων κυρίως στη μετοχή του ΟΤΕ και δευτερευόντως στις CosmΟΤΕ φέρνουν μέχρι και 2,4% και 3,6%, αντίστοιχα, υψηλότερα τους δύο τίτλους.

Μεθοδικά, όμως, συνεχίζεται και η εισροή κεφαλαίων σε τραπεζικές μετοχές, ειδικότερα σε Πειραιώς και Eurobank, που ξεκινούν από 9 και 10 Νοεμβρίου αντίστοιχα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Είναι ενδεικτικό πως στη μετοχή της Eurobank από συναλλαγές μόλις 113.000 τεμαχίων προχθές πραγματοποιήθηκαν χθες 965.000 και σήμερα μέχρι στιγμής άλλες περίπου 750.000 τεμάχια.

Μέχρι στιγμής (στις 14:25) στην Πειραιώς οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τις 350.000 τεμάχια, όταν χθες συνολικά έφταναν τις 307.000.

Δεδομένης της εικόνας στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τον FTSE-20 πάντα με διαδικασία επαναφοράς στις 1.900 μονάδες, είναι εύλογη η διαμόρφωση μίας τόσο θετικής θέσης μεταξύ ανοδικών – πτωτικών.

Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε αυτήν την κατηγορία μετοχών, καθώς εκτιμούμε πως εδώ κρύβονται και οι... κερδοσκοπικές βραχυπρόθεσμες επιλογές, κυρίως, όμως, οι επενδυτικού χαρακτήρα επόμενες κινήσεις όσων τοποθετούνται με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Παρατηρείται πως αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται στις μετοχές των Chipita, ΔΟΛ, Ολυμπιακή, Μέτκα, ΕΧΑΕ, ενώ ξεπερνά τις 100.000 τεμάχια η ΕΛΒΑΛ (από μερικές εκατοντάδες της προηγούμενης εβδομάδας).

Συναλλαγές 2,4 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιούνται στην Altec (4,5%), ενώ υψηλές είναι στις Αxon (2,8%), ΑΛΜΑ (6,3%), Info-Quest (10,5%), Lavipharm (2,2%), Αλκο (0,8%), Unisystems (3,5%), αλλά και σε Βιοτέρ, ΕΛΓΕΚΑ, Ελτον, Σαράντης, Νεοχημική, Πλαστικά, Πουλιάδης, Σάνυο, Χατζηιωάννου και σε αρκετούς ακόμη τίτλους.

Σύμφωνα με μία πρόχειρη εκτίμηση, η συναλλακτικότητα σε τεμάχια μετοχών εταιριών των MID-40, SC-80 είναι τουλάχιστον υπερδιπλάσια από αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας.

Στοιχείο που επιβεβαιώνει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως επιχειρείται μία συνολικότερης μορφής αντίδραση αυτής της κατηγορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v