Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανή η ήπια κατοχύρωση κερδών

Λίγο πάνω – λίγο κάτω δεν έχει και τόση σημασία. Η βραχυ-μεσοπρόθεσμη φορά των αγορών είναι ανοδική και αρκετοί κερδισμένοι αυτής της εβδομάδας καλοβλέπουν το ενδεχόμενο να γράψουν μερικά κέρδη. Ενδιαφέρουσα προβλέπεται η συνεδρίαση για επιμέρους τίτλους, κυρίως από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Στο επίκεντρο αυτού του χώρου FORTHnet και Info-Quest.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παρασκευή σήμερα και δικαιολογημένα οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες επιδιώκουν να κατοχυρώσουν μέρος των υπεραξιών τους. Τάση που από νωρίς εκδηλώνεται στις τρεις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές και δεν αποκλείεται να επηρεάσει εν μέρει και τη δική μας.

Βέβαια, η φορά των αγορών είναι βραχυ-μεσοπρόθεσμα ανοδική και οι επιμέρους διορθώσεις προσφέρονται για επανατοποθετήσεις και αγορές.

Οι αναλυτές παραμένουν θετικοί για την αγορά, με ενδεικτική την Εγνατία Finance, που σε χθεσινή της ανάλυση πιθανολογούσε περιθώριο ανόδου 9% για το Γενικό Δείκτη και 9,7% για τον FTSE 20.

Πιθανότατα στη σημερινή συνεδρίαση θα διαμορφωθούν αντίρροπες – εξισορροποιητικές τάσεις.

Δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι τοποθετήσεις σε μετοχές των Πειραιώς, Eurobank, να επιδιωχθεί μία μικρή κατοχύρωση κερδών σε ΟΤΕ, Cosmote, ενδεχόμενο που μπορεί να κρατήσει τον FTSE 20 στο εύρος των 1.878-1.890 μονάδων.

Εύλογα, για τους μικρότερους ”παίκτες”, το ενδιαφέρον παραμένει στις επιλογές τους από το χώρο της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Σήμερα θα φανεί κατά πόσον ο αγοραστής των 700.000 μετοχών της FORTHnet αποτιμά την εισηγμένη σαν ένα μικρό... ΟΤΕ και αν οι αγοραστές από τα χαμηλά των 5 ευρώ μπουν στον πειρασμό να ”ξεφορτώσουν”. Ειδικότερα, στην περίπτωση της FORTHnet δεν καταλάβαμε πώς... δημιουργήθηκε η ζήτηση, και μάλιστα στο limit up, 1 εκατ. τεμαχίων.

Σήμερα θα φανεί κατά πόσον η αγορά προεξοφλεί άμεσα την επόμενη κίνηση του Θ. Φέσσα και κατά πόσον αυτή μπορεί να αφορά στην επιστροφή κεφαλαίου (ορισμένοι μιλούσαν χθες μέχρι και για 2 ευρώ ανά μετοχή).

Στα λιμάνια είναι πλέον προφανές πως ειδικότερα στον ΟΛΠ υπάρχει ”στρατηγικός αγοραστής”, ο οποίος δεν θα πρέπει να προσβλέπει μόνο στη σχεδόν βέβαιη διάθεση ενός ακόμη μειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού την επόμενη χρονιά.

Μένουν αρκετά επιμέρους να επιβεβαιωθούν ή όχι σήμερα.

Όπως, λόγου χάρη, ο υπαίτιος της μεθοδικής ενίσχυσης της αποτίμησης του Ατλάντικ και των τελευταίων δύο άκομψων ”αδειασμάτων”. Αλήθεια, ποιος άλλος εισηγμένος έχει αυξημένη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Ατλάντικ;

Επίσης σήμερα μένει να επιβεβαιωθεί η συνολικότερη διάθεση όσων κινούνται στον Όμιλο Βιοχάλκο, όπου μετά τις αυξημένες συναλλαγές (νομίζουμε την προηγούμενη Δευτέρα) στη μετοχή της μητρικής, έχει ξεκινήσει η... παραδοσιακή κυκλική αντίδραση θυγατρικών μετοχών αλλά και του Ομίλου.

Θα ήμασταν ικανοποιημένοι αν στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κρατούσε τα κεκτημένα της εβδομάδας έχοντας πραγματοποιήσει διερευνητικές βολές προς τις 3.405 μονάδες, η δε σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφωνόταν, έστω και ελαφρά, αποδειχτεί υπέρ των πρώτων.

Καλό θα ήταν σε μία σταθεροποιητική συνεδρίαση οι (καθαρές) συναλλαγές να έφθαναν στα 170-190 εκατ. ευρώ.

Ερώτημα: Εάν εσείς ήσασταν στη θέση του επιχειρηματία που έχει αγοράσει FORTHnet από τα 5 ευρώ, έχει διαμορφώσει μέση τιμή κτήσης όχι ακριβότερα των 7,5 ευρώ, τι θα κάνατε σήμερα εάν... τολμούσαν να βάλουν εντολές αγορές 1 εκατ. τεμαχίων στο limit up, δηλαδή τα 10,72 ευρώ; Με το συμπάθειο δηλαδή, εκτός και αν έχουμε τον επόμενο... ΟΤΕ της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v