Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διολίσθηση χαμηλού τζίρου

Συνεχίζεται η κίνηση τόσο του δείκτη όσο και της αγοράς σε αρνητικό έδαφος, σχετικά αρνητική και η εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. Ομως, ο χαμηλός τζίρος επιτρέπει στους αγοραστές (εάν επανέλθουν) να καλυτερεύσουν εικόνα, κλίμα και διαθέσεις.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεχίζεται η κίνηση του δείκτη σε αρνητικό έδαφος, επιβαρύνεται η σχέση ανοδικών – πτωτικών, που πλησιάζει το 1 πρoς 3, όμως ο τζίρος παραμένει χαμηλός, κάτι που σημαίνει πως εάν εμφανιστούν εντολές αγορών σημαντικού ειδικού βάρους σε δεικτοβαρείς τίτλους, μπορεί να αναστρέψουν την υπάρχουσα εικόνα.

Την ίδια ώρα, ελαφρώς αρνητική εικόνα παρουσιάζουν και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στα 4,5%.

Από τις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα της ποσοστιαίας μονάδας Γερμανός, ΕΛΤΕΧ, και θετικό πρόσημο για Alpha Bank, ΔΕΗ, Motor Oil, ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι CosmΟΤΕ, Hyatt, Πειραιώς.

Αντίθετα, υπό συνεχή πίεση καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο ΟΠΑΠ, σχετικά απώλειες για ΕΛΠΕ, Intracom, Eurobank, με αρνητικό πρόσημο για τους υπόλοιπους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τεχνικά, ο FTSE πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί τουλάχιστον πάνω από το κάτω άκρο της ζώνης στήριξης που οριοθετείται στις 1.828 μονάδες, ενώ επέστρεψαν οι μικρές υποτιμήσεις στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Όσον αφορά στα επιμέρους, επιστροφή των αγοραστών σε Σέλμαν, μετά τις αρχικές ρευστοποιήσεις, κινητικότητα σε Βέτεριν, Hitech, SNT, Ιλυδα, ΑΛΚΟ και Chipita, όμως η σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών επιβεβαιώνει ότι η όποια ρευστότητα διοχετεύεται στο σύστημα θα περιορίζεται σε τίτλους εταιριών που υποτίθεται ότι εσωκλείουν ειδήσεις – εξελίξεις.

Τέλος, ο τζίρος 90 λεπτά πριν από το τέλος της συνεδρίασης ξεπερνά τα 114 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 4,3 αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v